KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

09. džumade-l- ula 1439.H. / 26. januar 2018. godine

 

KO SU SAD, DA PROSTIŠ, TE ALEVIJE?

 

Hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, a.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah je u Kur'anu, prije više od 14 vijekova, poručio sljedeće: ''Sada sam vam vašu vjeru usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam Islam bude vjera.'' (El-Maide, 3.)

Braćo moja u Dini Islamu! U ovoj bašči Božijoj, zvanoj Dunjaluk, tu u našem komšiluku, u našoj porodici, u našoj familiji, u krugu naših prijatelja i radnih kolega, ima raznoga cvijeća – i lijepog i uvehlog. Tu su katolici, protestanti, evangelisti, baptisti, pravoslavci, židovi, cionisti, budisti, behaije, kao i mnogi drugi nemuslimani, ali i razni muslimani, sljedbenici različitih mezheba: hanefije, malikije, hanbelije i šafije, zatim oni koji uopće ne priznaju mezhebe, tzv. selefije, te pripadnici različitih sekti, među kojima su i alevije (aleviti). Ovi zadnji su za nas posebno zanimljivi, s obzirom da su, novim zakonom o Islamu u Austriji, oni priznati kao posebna vjerska zajednica, koja ima pravo na posebne časove vjeronauke i posebne vjeroučitelje u školama.

Dakle, ko su te, da prostiš, Alevije? Oni su sljedbenici nusajrijskog pokreta, odnosno, batinijsko-šiijske sekte, koju je osnovao Muhammed b. Nusajr el-Basri (umro 270. h.g), koji je sebe proglasio Božijim poslanikom. Oni obožavaju Aliju b. ebi-Taliba, r.a., smatrajući da je Alija posljednja osoba s kojom se Allah, dž.š., sjedinio. Pored toga, oni kažu da je Alija bio živ prije stvaranja nebesa i Zemlje i da je on stvorio poslanika Muhammeda, a.s., pa je zatim Muhammed, a.s., stvorio Selmana el-Farisija, r.a., a onda je ovaj stvorio pet jetima: El-Mikdada b. el-Esveda, Ebu-Zerra el-Gaffarija, Osmana b. Mazuna, Abdullaha b. Revvahu i Kanbera b. Kadana. Po njima, el-Mikdad je gospodar ljudi, njihov stvoritelj i upravitelj gromova; Ebu-Zerr upravlja kretanjem planeta i zvijezda; Abdullah b. Revvaha upravlja vjetrovima i uzima duše ljudima; Osman upravlja čovjekovim stomakom, temperaturom i bolestima; a Kanber b. Kadan udahnjuje dušu u tijelo.

Njihov odnos prema islamskim šartima je vrlo zanimljiv. Oni nemaju džamije, nego klanjaju po kućama. Klanjaju pet dnevnih namaza, ali im broj rekata nije isti kao kod ostalih muslimana, i oni ne čine sedždu. Za namaz su im ključna imena: Alija, Hasan, Husejn, Muhsin i Fatima. Umjesto uzimanja gusula i abdesta, oni samo izgovaraju ova imena. Ne klanjaju džumu. Umjesto nje, imaju misu sličnu kršćanskoj. Njihov post se sastoji u neprimicanju ženama tokom Ramazana i u čuvanju tajni vezanih za trideset muškaraca i trideset žena. Ne priznaju zekat. Umjesto njega, svojim vođama plaćaju porez u iznosu petine svoga posjeda. Ne priznaju hadždž i tvrde da je odlazak u Mekku i obavljanje hadždža čin nevjerstva i idolopoklonstva.

Pored toga, poseban vid njihovog ibadeta jeste proklinjanje njihovih protivnika kao i onih koji otkrivaju tajne. Posebno mrze i proklinju Ebu Bekra, Omera i Osmana, r.a. S druge strane, posebnu naklonost i ljubav izražavaju prema Abdurrahmanu b. Muldžemu, ubici hazreti Alije, tvrdeći da je on, činom ubistva, oslobodio Alijinu ''božansku prirodu'' od okova ljudske prirode. Od tada, po njima, Alija boravi u oblacima – grom je njegov glas, a sijevanje munje njegov bič.

Osim navedenog, zanimljivo je još da Alevije imaju posebnu noć u kojoj čine razvrat, da slave i piju vino, nazivajući ga ''svjetlom'', te da proslavljaju brojne praznike među kojima su: ''Ašura'' (10. muharrem, godišnjica pogibije hzr. Husejna na Kerbeli), Dan ''Proklinjanja'' ili ''Crni dan'' (9. rebiu-l-evvel, godišnjica pogibije Omera b. Hattaba), ''Kurban-bajram'' (koji kod njih počinje 12. zu-l-hidždžeta), kao i neke kršćanske praznike među kojima su: Bogojavljanje, Duhovi, Blagdan Svete Barbare, Nova godina i Blagdan križa.

Alevije uglavnom nastanjuju brdovitu oblast u okolini Latakije, a u posljednje vrijeme su se proširili i po okolnim sirijskim gradovima. Prilično veliki broj njih živi u zapadnoj Anadoliji, gdje su poznati pod imenima ''tahtadžije'' i ''hatabije''. U istočnoj Anadoliji su poznati pod imenom ''kizilbašije'', a u ostalim dijelovima Turske i u Albaniji pod imenom ''bektašije''. Ima ih, također, i u Libanu i Palestini, te u Perziji i Turkistanu gdje su poznati pod imenom ''ali ilahijje''.

Islamski učenjaci su saglasni da su alevije nevjernici, odnosno, da nisu ni muslimani ni židovi ni kršćani. Sa njima nije dozvoljeno sklapati brakove, a ono što zakolju nije dozvoljeno jesti. Njihovim umrlim se ne može klanjati dženaza i ne mogu se kopati u muslimansko mezarje.

Braćo moja! Cilj današnje hutbe nije da podstakne našu mržnju prema alevijama, već da nas upozna sa njima i da nas upozori na njih.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, na put onih kojima je darovao Svoje neizmjerne blagodati, na put vjerovjesnika i šehida, te iskrenih i dobrih ljudi. Amin.

Alevije.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB