KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

01.06.2018. / 17. ramazan 1439.

 

 Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

 

HIDŽAMA II

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah poručuje: ''A, eto znajte, bolje vam je da postite.'' (El-Bekare, 284.)

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od odlika posta mjeseca ramazana jeste čišćenje. Dok postač posti, njegovo se srce čisti od učinjenih grijeha, a tijelo mu se čisti od unešenih toksina. Međutim, kao što za potpuno čišćenje srca nije dovoljan samo post, nego i namaz i zikr i dova, tako i za potpuno čišćenje organizma nije dovoljan samo post, već je potrebna i hidžama.

Hidžama je metoda lokalnog puštanja krvi, koja se izvodi zarezivanjem kože i vakuum sukcijom u određenim regijama. Na taj način se izbacuje krv koja leži pod kožom, a koja je puna toksina i bioloških materija koji nastaju kao proizvod našeg metabolizma, te kao posljedica stresa, nekretanja i štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje i sl.). Savremene medicinske studije su pokazale da postoji velika razlika u sastavu krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i krvi uzete prilikom hidžame. Putem hidžame izbačena masa sadrži 80 - 90% biološkog i hemijskog "otpada", a samo 10 - 20% krvnih elemenata.

Praksa je pokazala da hidžama dobro reaguje na stanja i oboljenja uzrokovana vlagom, kao što su bol u krstima, lumbago, išijas, bol u rukama i ramenima, bol u nogama i mišićima, stomačni bolovi sa povraćanjem i nesanica.

Ona aktivira ljudski organizam u cijelosti, pojačava pamćenje, preventivno djeluje protiv ludila i padavice, te pomaže kod zarastanja rana i raznih povreda.

Njome se mogu liječiti sve vrste bolesti krvnog sistema.

Ona je lijek za glavobolju i neke vrste migrene, zatim, bolesti očiju, ušiju i zuba, a pomaže i funkciju kičmenih pršljenova.

Pokazalo se da hidžama uspješno liječi kostobolju i hemeroide, kao što liječi i reumatizam u mišićima i hronični reumatizam.

Isto tako, pomaže kod upale živaca, a njome se regulišu i problemi poremećajnog hajza (menstrualni prekid).

Mnogi su imali koristi od nje kada su u pitanju plućne bolesti, bolesti krvi, crijeva, želuca, jetre i druge stomačne bolesti, a izliječila je i najopasnije bolesti kao što su hemofilija, rak, dijabetes i šlagiranost.

Mnogi koriste hidžamu i kao pomoćno sredstvo u liječenju od sihira i džinskog dodira.

Zbog svega nabrojanog Muhammed, s.a.v.s., je hidžamu učinio svojim sunnetom i preporučio svom ummetu da se liječi hidžamom.

Hidžama se obavlja po potrebi i na posebnim mjestima na tijelu. Tako se u vjerodostojnim predajama navodi da je Poslanik, s.a.v.s., učinio hidžamu na stopalu koje je povrijedio prilikom pada sa konja, zatim na kuku kada ga je jednom prilikom prignječio, potom na prsima i glavi nakon što je uzeo pa ispljunuo zalogaj otrovane ovce, te na zatiljku kada je imao jaku glavobolju.

Hadisi koji govore da hidžamu treba raditi redovno (svaka tri mjeseca i sl.) su slabi, što, naravno, ne znači da se hidžama ne smije raditi češće, maksimalno jednom u tri mjeseca, jer u današnje vrijeme mi unosimo puno više toksina nego što su ih unosile generacije prije nas, koje su pri tome puno više postile nego mi.

Hidžamu je najbolje činiti 17., 19. ili 21. dan u hidžretskom mjesecu, što ne znači da u drugim danima ona nema efekta. Može se činiti u bilo kojem mjesecu, pa tako i u ramazanu, nebitno da li čovjek posti ili ne. Prenosi se da je Poslanik, s.a.v.s., učinio hidžamu, a pri tome je postio i bio u ihramima.

Ono što je još važno kod hidžame jeste da nju treba raditi kod stručne osobe. Danas, nažalost, ima puno onih koji u cilju zarade ne prežaju ni od čega, pa čak i da drugima prave hidžamu, koja se smatra vrstom operacije. Tako mnogi, u želji da što jeftinije prođu kod hidžame, odu kod nestručne osobe, a potom završe u hitnoj.

 

Na kraju, sve se svodi na Allahovu volju i moć. Zato, molim Dragog Allaha da nam podari zdravlje i da nam pomogne u borbi protiv opakih bolesti. Amin.

Hidzama II.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB