KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

petak, 26. august 2022.  28. muharrem 1444

 

ZASTANI I RAZMISLI!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Život je pun rastanaka, a svaki rastanak je težak. Među njima je jedan najteži, a to je rastanak sa životom na ovome svijetu, jer tada se čovjek u samo jednom trenutku rastaje od mnogo stvari: tijela, bogatstva, porodice, rodbine, prijatelja... Nije to lahko. Umrijeti jeste. Ali rastati se sa najdražima – nije. Nimalo. I onda krenuti u nepoznato. Po prvi put vidjeti meleke, drugi svijet... Biti potpuno uvjeren da je puka istina ono što je rekao Uzvišeni Gospodar u Svojoj časnoj Knjizi kao i plemeniti Poslanik u svome hadisu. Biti trijezno svjestan da sa sobom imaš samo svoja djela, i dobra i loša, koja više ne možeš promijeniti. Niti dobra povećati, niti loša izbrisati.

S tim u vezi prof. Muhamed Salah Abdin kazuje slijedeće: ''Jednom prilikom dok sam živio u Americi (u Njujorku) stiže mi pismo u kome je bila ''čestitka'' za saobraćajni prekršaj – prolazak kroz crveno, sa preciznom naznakom ''u to i to vrijeme, toga i toga dana, na tom i tom mjestu''. U pismu su bila i pitanja: 'Priznajete li ovaj prekršaj? Imate li prigovora?' Kazna je bila oko 150 dolara. Pošto se nisam mogao sjetiti da li sam prošao kroz crveno a nisam poznavao ni nazive ulica, odgovorio sam: 'Da, imam prigovor. Nisam siguran da sam išao ovim putem niti da sam prošao kroz crveno.'

Nedjelju dana kasnije dobio sam novo pismo sa tri fotografije moga auta: jedna prije prolaska kroz raskrsnicu a na semaforu je bilo crveno, druga dok sam bio na sredini raskrsnice i opet je bilo crveno, i treća nakon što sam prošao kroz raskrsnicu a i dalje je bilo crveno. Nema šta, slike su dokaz. Priznao sam, platio 150 dolara i ušutio.

Nakon nekog vremena sjetio sam se ovog slučaja kada sam čitajući Kur’an došao do sure El-Džasije (u prijevodu ''Oni koji kleče'', a poznata je i kao šesti Ha-mim). Pročitah 29. ajet u kome stoji: 'Ova Knjiga Naša o vama će samo istinu reći, jer smo naredili da se zapiše sve što ste radili.'

Tada shvatih da Svemogući Allah ima ''kopije'' svega onoga što su ljudi radili u životu na ovome svijetu! Zaprepastih se, naježih i uplaših. O moj Bože! Ovo je kamera koju je napravio čovjek, a kakvu tek ''kameru'' ima Gospodar ljudi?! U Knjizi koja ništa ne izostavlja. Koja se čuva na sigurnom mjestu. Koju ne oštećuju klimatski faktori, uragani, vjetrovi ili kiša. Koja ne može biti ukradena. Iz koje se ništa ne može izbrisati, niti joj se bilo šta dodati. Pred očima mi prođoše svi moji grijesi sa datumima, ljudima i mjestima. O moj Bože! Sve je snimljeno, i audio i video.

I sve će mi to biti predočeno na Sudnjem danu, kao što navodi sura El-Kehf (Pećina): 'I Knjiga će biti postavljena i vidjet ćete grješnike prestravljene zbog onog što je u njoj. 'Teško nama' – govorit će – 'kakva je ovo knjiga, ni mali ni veliki grijeh nije propustila, sve je nabrojala!' – i naći će upisano ono što su radili. Gospodar tvoj nikada nepravdu ne čini.' '' (49.)

Na kraju Profesor veli: ''A On Uzvišeni zna i izdaju očiju i ono što grudi kriju. On zna i ono što ljudske kamere ne mogu da snime. A sve će to biti predstavljeno čovjeku na Dan polaganja računa.''

Braćo moja! Da nije težine rastanka ne bi bilo ni čari sastanka. Sve što ima kraj ima i novi početak, pa tako i život na ovome svijetu. Rastanak sa njim najavljuje novi vječni život na Ahiretu i sastanak sa Najdražim Bićem, kao i ponovni susret sa svim onim dragim osobama od kojih se rastasmo prije ili nakon naše smrti. Kakav će biti naš sastanak sa njima zavisi od toga kakav će biti naš prolazak kroz raskrsnice naših djela. I to dobro upamtimo – svako naše djelo ima svoj semafor, a na svakom semaforu (bez izuzetka) stoji kamera. Zato dobro pazimo kada prolazimo i čuvajmo se crvenog!

 

Meni lično je veoma drago što, nakon našeg rastanka zbog godišnjih odmora, danas imamo priliku da se ponovo sastanemo i nastavimo tamo gdje smo stali prije par sedmica te da lagahno započnem dvanaestu godinu svoga druženja sa vama. Molim Dragog Allaha da nam ona bude hairli, uspješna i berićetna. Amin.

 

Sjeti se rastanka.doc
Microsoft Word Dokument 48.0 KB