KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 11. novembar 2022  17. rebi'u-l-ahir 1444 

 

PLANETA ZEMLJA JE EMANET

 

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su salavat i selam na našeg Poslanika i Miljenika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Stvorivši čovjeka Uzvišeni Allah mu je dodijelio ulogu ''halife'', odnosno Božijeg povjerenika na Zemlji. Time je On čovjeka, to jest svakoga od nas, zadužio da vodi računa o Zemlji na kojoj živi; da je čuva, štiti i čisti; da na njoj uspostavlja red i da traži da se čini dobro a odvraća od zla.

Zašto je tu ulogu Gospodar svjetova povjerio baš nama – ljudima, a ne npr. džinnima koji su stvoreni prije nas? Ili ne melekima, koji su pitali Gospodara svjetova zar će ulogu halife na Zemlji dati čovjeku, koji će na njoj nered činiti i krv prolijevati? Zašto?

Zato što smo mi višestruko vezani za zemlju; od nje smo stvoreni, na njoj živimo i hodamo, na njoj radimo i gradimo, od njenih plodova se hranimo i na kraju se u nju ponovo vraćamo.

Proučavajući tu vezu između čovjeka i zemlje neki ljudi su rekli: ''Ljudsko tijelo je od  zemlje, a i Zemlja je poput ljudskog tijela. Ona ima svoj krvotok – a to su njene rijeke i potoci; ima svoja pluća – a to su njene šume i biljke; ima svoj ukras – a to su njena brda i planine. I kao što čovjek čuva, štiti, čisti i uređuje svoje tijelo, tako isto treba da se odnosi i prema Zemlji. Jer kao što nečistoća uzrokuje razne bolesti, koje ugrožavaju nas i naš život, tako isto i nečiste rijeke, šume, livade i putevi ugrožavaju život Zemlje.''

Drugi, ništa manje važan, razlog zbog kojeg se moramo brinuti o Zemlji i svemu što je na njoj jeste taj što je ona Božije djelo, preko kojeg mi spoznajemo svoga Stvoritelja. Jer vjernici Boga ne spoznaju samo kroz Objavu već i kroz ono što je On stvorio, a sve što je stvorio, stvorio je u prirodnom, najljepšem i savršenom obliku.  

Narušavanjem tog prirodnog (odnosno Božijeg) djela, čovjek ustvari na najgrublji način skrnavi i ruši svoju predstavu o Bogu, a time direktno i svoju vjeru. Zato mi muslimani, više nego iko drugi, treba da budemo svjesni važnosti očuvanja planete Zemlje.  

Treći razlog, zbog kojeg treba posebno da se osjetimo pozvanim da se brinemo o čistoći Zemlje, jeste hadis u kome Poslanik, s.a.v.s., poručuje da nam je Uzvišeni Allah cijelu Zemlju učinio mesdžidom, odnosno mjestom gdje možemo da obavimo namaz. To ustvari znači da su svaka njiva, livada i brežuljak mjesto za ibadet, da su rijeke, potoci i izvori naša abdesthana, te da je nebo iznad nas džamijska kupola. Prema tome, kao što smo obavezni da se brinemo o čistoći svoje džamije kao i ostalih mjesta na kojima klanjamo i ibadet činimo, tako isto treba da se brinemo i o čistoći cjelokupne Zemlje.

Braćo moja! Da bismo zaštitili planetu Zemlju, osim o njenoj čistoći, mi moramo povesti računa i o korištenju njenih resursa, koji nisu neograničeni. Mi treba da budemo svjesni da smo od Uzvišenog Gospodara Zemlju dobili u emanet, kao što smo je dobili i od svojih očeva u nasljedstvo. To pred nas stavlja jednu veoma ozbiljnu obavezu, a to je da i mi svojoj djeci predamo Zemlju u takvom stanju da i oni mogu na njoj dostojno da žive i da je obrađuju.

U tom smislu planeti Zemlji, zatim cjelokupnoj njenoj klimi, a onda i svima nama učinit ćemo veliku uslugu ako se zemljinim resursima budemo koristili na ispravan, štedljiv i racionalan način. A za to nam nisu potrebna neka velika djela. Dovoljno je npr. da izbjegavamo nepotrebnu plastiku, da štedimo energiju, da koristimo bicikla za kratke relacije, da manje bacamo hranu i sl.

Budimo svjesni da za klimatske promjene na Zemlji i za nered, koji se na njoj pojavio, nije kriv Gospodar već mi ljudi, koji ne vodimo dovoljno računa o svom ponašanju i o svom emanetu koji smo preuzeli od svoga Gospodara. A On poručuje: ''Zbog djela ljudskih ruku pojavio se nered na kopnu i moru, da bi ih On kaznio zbog toga što rade ne bi li se popravili.'' (Er-Rum, 41.)  

Braćo draga! Naša Zemlja je naša lađa, na kojoj svi skupa plovimo. Zato je čuvajmo i nemojmo je oštetiti! Jer ako lađa počne da tone, potonut ćemo svi skupa, a samo rijetki će se spasiti. 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put pa da ispunimo svoj emanet koji smo od Njega preuzeli, da nam oprosti naše greške iz prošlosti i da se smiluje našoj slabosti. Amin.

 

 

Zemlja je emanet.doc
Microsoft Word Dokument 54.5 KB