KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

2. decembar 2022 / 9. džumade-l-ula 1444

 

DESILO SE U JORDANU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od najružnijih stvari koja je prisutna u našem društvu, koja kvari međuljudske odnose i koju Uzvišeni Allah prezire, pa ju je zato i zabranio Sebi i drugima, jeste ZULUM (nasilje, nepravda). Naime, mnoge komšije na razne načine jedni drugima čine zulum; kao i prijatelji, koji na taj način pokazuju da ustvari i nisu prijatelji te da im je prijateljstvo samo izgovor za lične interese; dok posebno težak zulum čine djeca svojom neposlušnošću prema roditeljima.

Zbog svega navedenog Uzvišeni Allah se zakleo Svojom veličinom i moći da će pomoći onima kojima je zulum učinjen pa makar oni malo i pričekali, te da će podići zastor koji stoji između Njega i dove onoga kome je zulum učinjen. S druge strane, Muhammed, s.a.v.s., je izrekao nekoliko hadisa u kojima spominje one osobe kojima se dova ne odbija, a u svakom od tih hadisa je spomenuo osobu kojoj je zulum učinjen.

Dakle, zulum nije dobar. To je put koji vodi u Džehennem. I u principu jako je opasan, jer nijedan zulum neće biti zaboravljen i nerevanširan, pa ili ovdje ili tamo. Ili pak na oba svijeta.

S tim u vezi, želim s vama da podijelim jedan slučaj koji se desio u Jordanu. Naime, jedan čovjek je umro a iza sebe je ostavio mladu ženu i sina koji je bio dojenče. Njegov brat, odnosno, amidža od malog je došao jednog dana u njihovu kuću i rekao da je spreman da usvoji i odgoji svog bratića jetima, te da se pobrine oko njegovog imetka. Majka od djeteta je pristala na to, te je napisala punomoć kojom njegovom amidži daje potpuno pravo raspolaganja imovinom njenog sina.

Međutim, čim je amidža dograbio punomoć prodao je sve ono što je pripadalo njegovom bratiću, a zatim uzeo novac i otputovao u Ameriku. Tamo se lijepo snašao. Našao je dobar posao, oženio Amerikanku i oformio porodicu. Supruga mu je bila i glavni savjetnik za investicije, tako da su sav imetak uložili u prodaju auta i na kraju postali milijarderi. Istovremeno, na drugoj strani, u Jordanu, udovica njegova brata i njen sin živjeli su u bijedi i siromaštvu. Jedino što su uspjeli da isposluju jeste da nađu donatora koji će dječaka stipendirati tokom njegovog školovanja.

Petnaest godina kasnije amidža je odlučio da se vrati u Jordan i da tamo investira sav svoj imetak. Kupio je veliki komad zemlje u veoma razvijenoj oblasti zvanoj ''Ummu Uzejneh'', te na njoj sagradio sebi vilu i otvorio internacionalnu kompaniju za prodaju auta.

Njegov bratić, sada već mladić, kome je majka ispričala sve šta se desilo, došao je svom amidži u posjetu i od njega zatražio da mu vrati imetak koji mu je ovaj nepravedno oduzeo. Međutim, amidža mu samo reče da tog imetka više nema, te ga istjera iz svoje vile i zaprijeti mu da joj se više nikada ne približi. Sav skrhan i razočaran mladić se vratio svojoj majci.

Ono što se zatim desilo jeste ustvari poenta ove priče. Naime, amidža je svoju vilu sredio po najmodernijem standardu, opremio je najsavremenijom tehnologijom i ukrasio najluksuznijim namještajem, a potom poslao poruku svojoj porodici da dođu u Jordan. Sav ushićen što će ponovo da ih vidi i što će moći da im pokaže u kakvom luksuzu živi, lično je svojim novim autom otišao po njih na aerodrom. Međutim, njegova sreća nije dugo trajala. Na povratku sa aerodroma desila se teška saobraćajna nesreća u kojoj je život izgubila cijela porodica.

No, to nije bio kraj priče. Na ostavinskoj raspravi, koja je ubrzo uslijedila, sud je ustanovio da je ovaj mladić jedini zakonski nasljednik svoga amidže. Tako se ispostavilo da je Uzvišeni Allah odredio da se njegov amidža petnaest godina brine o njegovom imetku, da ga investira i razvija, a zatim da ga vrati njegovom pravom vlasniku. Subhanallah!

Braćo moja! Ovaj zulum se nije desio samo u Jordanu. Ovakav i slični zulumi dešavaju se svakodnevno u čitavom svijetu. I skoro da nema nijedne familije a da u njoj nema osoba, koje iz ljubomore, zavisti ili sebičnosti drugima čine zulum. Siguran sam da i u našim familijama, kao i u krugu osoba koje često ili povremeno viđamo, ima zulumćara. To, naravno, pred nas stavlja nekoliko važnih zadataka. Kao prvo, da ih upozorimo na njihov zulum. Kao drugo, da se čuvamo njihovog zuluma. Kao treće, da molimo Dragog Allaha da ih uputi na Pravi put pa da se okane svog zuluma. I kao četvrto, ako oni ne odustanu od svog zuluma, da tražimo od Dragog Allaha da nam namiri štetu koju nam oni svojim zulumom čine.

Molim Dragog Allaha da nas i naše najmilije zaštiti od vlastitog i tuđeg zuluma. Amin, ja Rabbel alemin.

 

Desilo se u Jordanu.doc
Microsoft Word Dokument 58.0 KB