KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak,30. september 2022.  04. rebiu-l-evvel 1444

 

FEMICID

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ovih dana iz Irana nam stižu sumorne slike sukoba naroda sa policijom te njihovog protesta protiv države zbog ubistva jedne naše sestre, čiji je glavni grijeh bio taj što se našla na ulici bez mahrame na glavi. Da stvar bude gora, zbog ubistva jedne osobe sada su ubijene na desetine drugih. Iranu, koji je poznat po Islamskoj revoluciji iz 1979. godine, sada prijeti Antiislamska revolucija, koja može da našteti ne samo Iranu već i cijelom islamskom svijetu.

Da budem jasan. Ja ne želim da se petljam u politiku Islamske Republike Iran jer ja mrzim politiku, već da (kao musliman i diplomirani teolog) reagujem na ovu situaciju i iskažem svoj stav o ovom vjerskom pitanju.

Prije svega, da par riječi kažem o hidžabu, tj. pokrivanju cijelog tijela (osim lica, šaka i stopala) spolno zrele muslimanke, pri čemu odjeća ne smije da bude tijesna i providna. Naime, mudri i pronicljivi h. Omer, r.a., jednom prilikom je iznio svoje mišljenje Poslaniku, s.a.v.s., da bi njegove supruge trebalo da se pokriju hidžabom. Ubrzo nakon toga Uzvišeni Allah objavljuje ajete, u kojima naređuje vjernicama da svoja tijela i ukrase sakriju od stranaca, čime će istovremeno biti i prepoznatljive u društvu pa neće biti napadane. S tim u vezi, jedna mlada Amerikanka je napravila društveni eksperiment. Prvo je obukla izazovnu odjeću i onda prošetala ulicama grada, pri čemu su se svi muškarci okretali za njom, dobacivali joj i davali nemoralne ponude. Nedugo zatim obukla je hidžab te ponovo prošetala istim ulicama, pri čemu ni jedan muškarac nije obratio pažnju na nju.

Poslanikove supruge su nakon naredbe odmah stavile hidžab, što su učinile i ostale vjernice. A s obzirom da je Uzvišeni Allah poslanikovim suprugama zabranio da se udaju nakon njegove smrti, one su počele da nose i nikab (veo preko lica) kako bi bile prepoznatljive u društvu. Međutim, tu njihovu praksu ubrzo su počele da slijede i druge žene htijući na taj način da pokažu privrženost i ljubav prema svojim muževima. Tako je nikab postao dio arapske tradicije (dakle, ne islamskog propisa već arapske tradicije!), koja je danas prihvaćena od strane mnogih naših sestara širom svijeta.

Naravno, pitanje hidžaba je, poput svih ostalih propisa, ostavljeno na izbor. Pa ko izvršava Allahove naredbe – ima nagradu, a ko ne izvršava – čini grijeh. Međutim, nisu svi grijesi isti, kao što ni situacija sa hidžabom nije ista u cijelom svijetu. U nekim zemljama umjesto da zbog hidžaba budu prepoznate i zaštićene, naše sestre bivaju ustvari prepoznate i napadnute ili im bivaju uskraćena osnovna ljudska prava. Iz tog razloga mnoge naše sestre se odlučuju da skinu hidžab, jer smatraju da će na taj način njima i njihovim porodicama biti nanesena manja šteta. Pri tome se one punim srcem nadaju Allahovoj milosti i oprostu jer je od milostivih On Najmilostiviji, kao i Njegovom razumijevanju njihovog stanja jer je od mudrih On Najmudriji.

Nasuprot tim, uglavnom zapadnim zemljama, stoje arapske i druge islamske države (među njima i Iran), koje su hidžab uvele kao zakonsku obavezu, čime su ustvari od vjerskog napravile političko pitanje. Kako drugačije objasniti obavezu pokrivanja i nemuslimanki u islamskim zemljama ili odobrenje nošenje hidžaba (koji to ustvari nije) ispod kojeg viri pola kose, uši sa minđušama i vrat? I kako opravdati premlaćivanje i ubijanje žena bez hidžaba, kada za skidanje hidžaba nije propisana šerijatska kazna? Kako nakon ovog slučaja u Iranu objasniti ženama da je hidžab vjersko a ne političko pitanje? I šta reći onim ženama koje su se dugo dvoumile oko toga bi li nosile hidžab ili ne, a kojima je upravo ovaj događaj bio prevaga da se odluče da skinu hidžab?

I da stvar bude teža, u pozadini ovog krije se još jedan veći problem, a to je FEMICID. Nedavno je u medijima objavljen podatak da se u Austriji u prosjeku dogode tri femicida mjesečno. A koliko ih je samo u drugim državama? A opet, femicidu prethodi jedan drugi problem zvani ''nasilje u porodici'', a koji se najčešće manifestuje kroz nasilje nad ženom. Iako je sasvim svejedno u kojim porodicama je ovaj problem najprisutniji, nas najviše boli to što je sve više prisutan kod muslimana. Džahilijjet nekih današnjih ''modernih'' muslimana se ne razlikuje u velikoj mjeri od džahilijjeta predislamskih Arapa, a koji su ubijali malu žensku djecu, žene tretirali kao trgovačku robu i svoje majke nasljeđivali u braku nakon smrti svojih očeva.

Braćo draga! Od nas se traži da slijedimo Kur'an, a on zabranjuje svaki oblik nasilja. Traži se da slijedimo Poslanika, s.a.v.s., a on je bio najbolji suprug i otac. I traži se da slijedimo propise Islama, a ne da ga blatimo izmišljajući i prakticirajući propise koji njemu ne pripadaju.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put, da nam otvori oči pa da vidimo stvari onakvim kakve one zaista jesu i da od nas odstrani svaki oblik džahilijjeta. Amin.

Femicid.doc
Microsoft Word Dokument 55.5 KB