KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 14. oktobar 2022  18. rebi'u-l-evvel 1444

 

LJUBAV PREMA MUHAMMEDU, S.A.V.S.

 

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''Vjernici će postići uspjeh.''

Braćo moja u Dini Islamu! Ovaj uspjeh, koji Uzvišeni Allah spominje na početku sure El-Mu'minun, zove se Džennet. I to je, ustvari, jedini pravi uspjeh. Jer kada bi se napravila usporedba između Dženneta i dunjalučkih uspjeha, svaki dunjalučki uspjeh bio bi mizeran. Iako su nama i ti sitni dunjalučki uspjesi itekako važni.

Naravno, stepeni imana kod vjernika nisu isti, pa tako ne mogu biti isti ni stepeni njihovog uspjeha. Neki vjernici će biti visoko u Džennetu, Dragom Allahu jako blizu, dok će neki svoje mjesto pronaći tik uz džennetska vrata. Ali svejedno, uspjeh je uspjeh. Međutim, da bi postigli taj uspjeh i jedni i drugi moraju da ispune osnovni uslov, a to je ljubav prema Dragom Allahu. Jer, onaj koji ne voli Dragog Allaha taj nema šta da traži u Džennetu, niti o njemu da sanja. A onaj koji tvrdi da voli Dragog Allaha, taj svoju tvrdnju mora i da dokaže.

Gospodar svjetova poručuje: ''Reci: Ako Allaha volite, mene slijedite, pa će i vas Allah zavoljeti i grijehe vam oprostiti. Allah prašta i samilostan je.'' (Ali Imran, 31.)

Dakle, da bi vjernik dokazao svoju ljubav prema Dragom Allahu valja mu Muhammeda, s.a.v.s., (Uzvišenom Allahu najdražeg Insana) uzeti sebi za uzora. Njegov sunnet slijediti, njegovim ahlakom se okititi, njegovo ponašanje oponašati. 

S tim u vezi Muhammed, s.a.v.s., veli: ''Svi moji sljedbenici će ući u Džennet osim onih koji odbiju.'' Ashabi upitaše: ''Allahov Poslaniče, a ko to odbija da uđe u Džennet?'' A on odgovori: ''Ko mi je poslušan ući će u Džennet, a ko mi je neposlušan taj odbija da uđe u Džennet.'' (Buharija)

Naravno, da bi vjernik uopće mogao da slijedi Muhammeda, s.a.v.s., prvo ga mora zavoljeti. A da bi ga zavolio, prije svega mora pronaći mjesto za njega u svom životu i u svom srcu. I to ne bilo koje mjesto, već prvo – ispred svih ostalih ljudi. 

Muhammed, s.a.v.s., o tome veli: ''Niko od vas neće biti vjernik sve dok mu ja ne budem draži od njegovih roditelja, njegove djece i svih ljudi.'' (Muttefekun alejhi) Tragom ovog hadisa se prenosi da su mnogi ashabi prilikom obraćanja Poslaniku, s.a.v.s., imali običaj reći: ''Allahov Poslaniče, i majku i oca bih za tebe žrtvovao.'' 

A koliko su ashabi voljeli Poslanika, s.a.v.s., najbolje pokazuje primjer sahabijke iz Medine, kojoj su mušrici na Uhudu ubili oca, brata, muža i dva sina. Naime, kada se muslimanska vojska poražena vratila u Medinu, prvo što je upitala bilo je: ''Šta je sa Muhammedom, a.s.?'' Rekli su joj da je dobro. Međutim, to njoj nije bilo dovoljno pa je rekla: ''Pokažite mi ga!'' Pa kad ga je vidjela, rekla je: ''Allahov Poslaniče, kada si ti živ svaka muka je beznačajna.''

A osim što treba da bude ispred svih ljudi, Poslanik, s.a.v.s., vjerniku treba da bude i ispred njega samog. S tim u vezi Abdullah ibn Hišam, r.a., pripovijeda: ''Bili smo zajedno sa Allahovim Poslanikom, s.a.v.s., a on je sjedio i u ruci držao hzr. Omerovu ruku. U jednom trenutku Omer, r.a., reče: 'Allahov Poslaniče, draži si mi od svega osim od mene samog!', izrazivši na taj način svoju ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s. A Poslanik, s.a.v.s., mu reče: 'Ne, tako mi Allaha u čijoj Ruci je moja duša, nećeš biti vjernik sve dok ti ja ne budem draži i od tebe samog!' Omer, r.a., odmah dodade: 'Allahov Poslaniče, tako mi Allaha, draži si mi i od mene samog!' Na to Poslanik, s.a.v.s., reče: 'Tek sada, Omere!' '' (Buharija)

Za kraj, prisjetimo se i prvog mujezina u Islamu – Bilala Habešije, r.a., i njegove ljubavi prema Poslaniku, s.a.v.s. Naime, kada je Muhammed, s.a.v.s., preselio na Ahiret, od velike tuge za njim Bilal, r.a., nikad više nije smogao snage da prouči ezan. Međutim, kada su muslimani u vrijeme hzr. Omerovog hilafeta oslobodili Palestinu i Kuds, ashabi su zamolili Bilala, r.a., da još jednom pokuša da prouči ezan i da na taj način proglasi oslobođenje Kudsa, kao što je birvaktile proglasio i oslobođenje Časnog Hrama u Mekki. Bilal, r.a., je pristao. Međutim, kada je proučio: ''Ešhedu enne Muhammeden Resulullah.'', stao je i dalje nije mogao. Stavio je ruku na srce i zaplakao, a tako su učinili i ostali ashabi. S njim u vezi se još prenosi da je, dok je ležao na smrtnoj postelji, njegova supruga uzviknula: ''O žalosti!'', na što je on rekao: ''O radosti! Sutra se susrećem sa Muhammedom voljenim i njegovim društvom.''

Braćo draga! Muhammedu, s.a.v.s., nikada nisu smetali dunjalučki uspjesi njegove braće i sestara, niti ih je ikada kočio. Naprotiv, puno im se radovao te je sa svojom braćom i sestrama dijelio radost i uspjeh. 

Molim Dragog Allaha da izliječi naša bolesna srca, da nas na Sudnjem danu proživi nasmijanog lica u društvu našeg Poslanika, s.a.v.s., i da nas pored dunjalučkih obraduje i ahiretskim uspjehom. Amin.

 

Najdrazi Insan.doc
Microsoft Word Dokument 56.5 KB