KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

 petak, 25. mart 2022 22. ša'ban 1443

 

PRIPREME ZA KIJAMET (2. DIO)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ima jedan Sud, koji je pravedan. Kijametski sud. Pred koji ćemo svi izaći i nikome nepravda neće učinjena biti – ni najtežem griješniku, ni najvećem vjerniku. Sud, koga bi mnogi zbog svojih (ne)djela voljeli izbjeći, ali neće moći. Čiji će Sudija (Ahkemul-hakimin) Najmudriji biti – Onaj Koga mi na svakome namazu surom Fatihom dozivamo i hvaleći Ga (Maliki jevmid-din) Vladarom Sudnjeg dana nazivamo. Koji je Silni i Gordi, ali istovremeno i Milosni i Samilosni. Čija milost nadvisuje srdžbu, čija milost 100 dijelova ima i čija milost je veća od milosti majke prema svome djetetu. To je Sud za koji se moramo pripremati kao da će sutra biti.

A ima i jedan sud, zovu ga dunjalučkim. Njega je Gospodar svjetova odobrio s ciljem da među nama pravdu na Dunjaluku uspostavi. Međutim, taj sud nije baš uvijek pravedan i zato ga niko ne voli. Nekada je sudija podmićen, nekada fale dokazi, nekada fale ili krivo svjedoče svjedoci, a nekada opet sudija ne sasluša drugu stranu, pa jednostavno pogriješi. Ali, ne treba za tim mariti. Sve će to opet Vladar Sudnjeg dana da popravi i nadoknadi. I zato neka Mu je neizmjerna hvala.

A ima i jedan sud koga zovu ljudskim. To je onaj naš subjektivni, za koga nismo ovlašteni, a aktivira se onda kada zakaže dunjalučki. I po pravilu, aktivira se kada su drugi u pitanju, a ne mi. Mi bismo svakome sudili, samo ne sebi. Jer svi su krivi ili ukrivu, samo nismo mi.

S tim u vezi se prenosi da je nekada davno dok je Bursa bila prijestolnica Osmanskog carstva jedan čovjek sagradio hair-česmu i iznad nje napisao: ''Svima halal osim muslimanima!'' Vidjevši to ljudi se pobuniše i slučaj prijaviše kadiji (sudiji). Kadija odmah naredi da ga dovedu, a zatim ga upita: ''Šta to radiš ti? Kakvu to smutnju siješ među narodom? U islamskoj zemlji si sagradio česmu a muslimanima zabranio da piju sa nje! Jesi li ti lud?'' A čovjek odgovori: ''Nisam to uradio bez razloga. Ali, razlog ću samo Sultanu reći!'' Pa su ga odveli pred Sultana, kome on reče: ''Uvaženi Sultane, dokazat ću vam da sam upravu.'' Sultan ga upita: ''A šta ako ne uspiješ dokazati?'' Čovjek reče: ''Onda mi slobodno odsijecite glavu.'' Sultan reče: ''Uredu. Šta tražiš od mene?''

Čovjek reče: ''Uvaženi Sultane, uhapsite nekog rabina iz sinagoge i strpajte ga u zatvor sedam dana!'' Sultan tako i postupi, nakon čega se svi Jevreji u gradu okupiše i odoše kod Sultana da se žale: ''Šta se dešava? Kakva je ovo nepravda? Šta je to zgriješio naš rabin? Mi garantujemo da on nije ni kriv ni dužan. Zato Vas molimo da ga što prije pustite na slobodu!'' A tu nije bio kraj, već su iz okolnih zemalja počeli da dolaze izaslanici sa mnoštvom pisama u kojima traže da se rabin pusti na slobodu. Nakon sedam dana čovjek reče: ''Uvaženi Sultane, molim Vas da pustite rabina na slobodu!'' Sultan tako i postupi što obradova Jevreje, koji se potom zahvališe Sultanu.

Nakon toga čovjek reče: ''Uvaženi Sultane, sada Vas molim da na isti način postupite i sa pravoslavnim popom!'' Tako oni uhapsiše i popa i to na sveti dan dok je predvodio molitvu u crkvi. Hrišćani postupiše na isti način kao i Jevreji pa pop nakon sedam dana bi pušten na slobodu, a Hrišćani se obradovaše i u znak zahvalnosti donesoše Sultanu razne poklone.

Čovjek tada reče: ''Uvaženi Sultane, sada Vas molim da uhapsite najomiljenijeg i najuglednijeg imama u našoj Bursi i to dok bude držao hutbu na minberu!''

Sultan tako i postupi. Međutim, dok su ga hapsili niko od džematlija se nije usprotivio (a usred džume je to bilo) niti je otišao kod Sultana da barem upita šta je sa imamom. Naprotiv, počeše još da ga ogovaraju: ''Ma kakav imam, nije to imama vidjelo!'' ''Samo Allah zna šta je uradio!'' ''Što bi ga bez razloga strpali u zatvor!?'' ''Za kim smo mi klanjali!?'' Itd.

Nakon sedam dana čovjek reče: ''Uvaženi Sultane, sada Vas molim da pustite imama i da od njega zatražite halal.'' Sultan tako i postupi, a čovjek ga upita: ''Dragi moj Sultane, zar ovakvim muslimanima voda nije haram?'' A Sultan mu uz gorki osmjeh odgovori: ''Ne samo da im je voda haram već i zrak koji udišu!''

Braćo moja! Obračunajmo sami sebi, prije nego što nam bude obračunato! Nemojmo suditi drugima, već sudimo samima sebi! I čuvajmo se dunjalučkog suda a pripremajmo se za kijametski!

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi putevima koji vode ka Njemu, Njegovom oprostu i milosti. Amin.

Pripreme za Kijamet 2.doc
Microsoft Word Dokument 45.5 KB