KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić 

 

petak, 16. septembar 2022 20. safer 1444

 

 EKSTREMIZAM? NE, HVALA!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''Eto tako, mi vas učinismo ummetom sredine da biste bili svjedoci drugim ljudima i da bi Poslanik vama bio svjedok.'' (El-Bekare, 143.)

Braćo moja u Dini Islamu! Čitajući informativne novine ''Preporod'', prije par godina u oči mi je zapao izvještaj sa islamskog kongresa koji je održan negdje u Pakistanu, a na kome je učešće uzeo jedan naš ugledni profesor iz BiH. Opisujući tamošnju atmosferu on je, između ostalog, zapisao da su u jednom trenutku, nakon obraćanja jednog od alima, svi ljudi ustali na noge i počeli da uzvikuju: ''La šerkijje la garbijje! Islamijje, islamijje!'' – ''Ni istočni ni zapadni! (Već) Islamski, islamski!''

 Tim riječima oni su poručili da nema podjele na istočni i zapadni Islam, kao ni na istočne i zapadne muslimane, jer je Islam samo jedan a svi muslimani su braća. Također su poručili da je Islam vjera sredine, to jest da u Islamu nema desnog i lijevog puta, već samo pravac (Sirat-i mustekim) i da su muslimani (kako ih Kur'an časni i naziva) ummet sredine, odnosno, da u Islamu jednostavno nema mjesta za ekstremizam.

Međutim, uprkos svemu, ekstremizma ipak ima kod muslimana. Uglavnom se javlja tamo gdje fali odgoja i obrazovanja. A to najčešće fali kod dvije vrste ljudi: kod povratnika u Islam i kod omladine. 

Što se tiče povratnika u Islam oni, u želji da na svaki mogući način nadoknade ono što su propustili od vjere ali i da druge na to podstaknu, trude se da nasilu druge ljude ''uvedu u vjeru'' i da im utuve u glavu kako su oni skontali šta je vjera, te da od njih niko nema ni pametniji ni u vjeri jači. 

Lično smatram, i to im poručujem, da nema potrebe da budu takvi. Kao prvo, Allah im je obećao (ako su se iskreno pokajali) da će im njihova loša djela pretvoriti u dobra, tako da u suštini oni ništa nisu propustili. Čak šta više, mnogo su napredovali i profitirali. Kao drugo, oni treba da budu svjesni da njihov ekstremizam smeta drugim ljudima i tjera ih da i oni postanu ekstremni (ne samo po pitanju vjere), a to uopće nije dobro za zajednicu. I kao treće, s obzirom da su sa povratkom u Islam oni postali čisti od grijeha i sa sevapima daleko ispred mnogih, sada nemaju ni potrebe ni razloga da svojim ekstremizmom uništavaju tu svoju poziciju i svoja dobra djela. 

A što se tiče omladine, oni su najčešće zavedeni od strane ekstremnih ''prijatelja'' čiji su roditelji također ekstremni. To su uglavnom djeca ili od roditelja koji se strogo drže vjere ili od roditelja koji su dolaskom na Zapad ili životom na Zapadu pomalo zapostavili svoju vjeru i vjerski odgoj svoje djece, pa sada njihova djeca žele njih da odgoje. I jedni i drugi, bez obzira na svoje ''dobre namjere'', prave probleme i sebi i društvu i porodici.

Jer u svom pokušaju da druge nasilno uvedu u vjeru ili da reodgoje svoje roditelje, ta djeca, tj. omladina, prave kardinalne greške. Kao prvo, grubi su. Ne drže se Allahovih uputa o pozivanju na Pravi put, a one su spomenute u suri En-Nahl (125.): ''Pozivaj na put svoga Gospodara mudrošću i lijepim govorom i sa njima raspravljaj na najljepši načinZaista tvoj Gospodar najbolje zna ko je skrenuo sa Njegovog puta i On najbolje zna ko je upućen.'' Mnogi od te omladine niti imaju mudrosti niti koriste lijepe riječi niti znaju na lijep način da raspravljaju, čime ustvari samo pokazuju svoj neodgoj, pa kako će onda druge odgojiti?

Kao drugo, nemaju dovoljno znanja. Najčešće se uz naučenih par ajeta i hadisa vežu za mišljenja kontroverznih ''šejhova'' ili ''daija'', tako da nemaju vlastito mišljenje i sud, pa kako će onda sa tim svojim krnjavim i površinskim znanjem druge podučiti vjeri ili im dokazati da nisu upravu?

I kao treće, zaboravili su da uputa nije u njihovim već u Božijim rukama, te da prije nego što pokušaju druge da upute na Pravi put, prvo treba da provjere da li su i oni sami na Pravome putu. U tom smislu ih pozivam da razmisle o riječima Uzvišenog Allaha iz sure El-Isra' (23-24.): ''Tvoj Gospodar naređuje da nikoga osim Njega ne obožavate i da roditeljima dobročinstvo činite. Ako jedno od njih ili oboje kod tebe starost dožive ne reci im ni ''uh'' i ne podvikni na njih i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima blag i milostiv i reci: 'Gospodaru, smiluj im se! Oni su mene kada sam bio mali njegovali.'' 

Kao i da razmisle o Poslanikovim, s.a.v.s., riječima: ''Allahovo zadovoljstvo je u zadovoljstvu roditelja, a Allahova ljutnja je u ljutnji roditelja.'' (Tirmizi, hadis hasen li gajrihi) 

Braćo draga! Nemojmo biti ni istočni ni zapadni! Već islamski. Islamski.

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put. Amin.

 

Ekstremizam.doc
Microsoft Word Dokument 52.5 KB