KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 8. april 2022 7. ramazan 1443

 

 40 GODINA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Govoreći o fazama čovjekovog stvaranja i života Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom je rekao: ''On vas stvara od zemlje, zatim od kapi sjemena, zatim od ugruška, zatim čini da se kao dojenčad rađate, i da do muževnog doba stignete, i da starci postanete – a neki od vas umiru i prije – i da do suđenoga časa poživite kako biste mogli shvatiti.'' (Gafir, 67.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ima jedna faza čovjekovog života koja se posebno ističe i o kojoj želim da razmislimo ovog ramazana. To je starosna dob od 40 godina, a koju Uzvišenih Allah naziva ''muževnim doba''. Jako je zanimljivo da muškarci uglavnom ranije ulaze u brak, ali tek sa 40 godina ulaze u fazu muževnog doba, te da je Muhammed, s.a.v.s., baš u toj dobi postao Poslanik.

Opisujući svoj život u toj fazi egipatski pisac Mustafa Lutfi (1876–1924.) je napisao: ''Došao sam do vrha planine i sada počinjem da se spuštam dolje, i ne znam hoću li spokojno i sigurno sići ili ću se spotaknuti na putu i upasti u provaliju, u posljednje moje stanište na Dunjaluku.''

Zatim je spomenuo svoje mladalačke želje rekavši: ''Ja sada nemam tih želja, nestale su. Sada jedino znam da se moram pripremiti za putovanje i moje konačno stanište, a to je moj kabur.''

Braćo moja! 40 godina je jedino doba koje je Kur'an izdvojio za posebnu dovu, a ona glasi: ''Gospodaru moj, dozvoli Mi da ti budem zahvalan na blagodati koju si darovao meni i roditeljima mojim, i pomozi mi da činim dobra djela kojima ćeš zadovoljan biti, i učini dobrim potomke moje; ja se, zaista, kajem i odan sam Tebi.'' (El-Ahkaf, 15.)

Ova dova je zaista lijepa i rado je preporučujem i sebi i vama. Ona uključuje zahvalnost Dragom Allahu na onome što je prošlo, molbu za ono što će doći te brigu za svoje potomstvo. Na taj način ona se nudi kao dobra prilika za sve one koji su u svojoj mladosti (u pogledu ibadeta kao i odgoja svoje djece) napravili određene propuste da pokušaju nešto da promijene i poprave.

40 godina je doba u kome je čovjek sposoban da razumije i živi sa svim starosnim skupinama te da priča o svojim osjećanjima i mislima. U njemu se intenzivnije javljaju sijede dok vid počinje polahko da slabi. U tim godinama čovjek počinje da shvata pravu vrijednost divnih stvari koje ga okružuju, a posebno braka i porodice.

Posmatramo svoju djecu i shvatamo da su nam postala poput braće i sestara ili poput drugova koji se takmiče sa nama u rastu, poslovima i napredovanju. Gledamo u naše malobrojne iskrene prijatelje i osjećamo se neopisivo sretnim zbog njihovog postojanja i prisustva, kao što gledamo i u svoje nedostatke i greške te uviđamo da one ne priliče nekome ko je u četrdesetim godinama i ko bi trebao da bude mudar, ozbiljan, staložen, razuman, pametan...

U tom dobu počinje i kriza srednjih godina koja nam nameće neizbježna pitanja poput: Šta sam postigao u svojoj karijeri? Šta sam postigao i uradio za svoju porodicu? Šta sam postigao u svom životu? Šta sam postigao u svom odnosu prema Gospodaru?

Kada smo bili mali, na ljude koji imaju 40 ili više godina gledali smo kao na starce koji su se zasitili dunjalučkog života. Ali danas, kada smo i sami u tim godinama ili još stariji te vidimo da mnoge planirane stvari nismo ostvarili, u nama se rađa želja da ih sada ostvarimo. Međutim, vrijeme (koje sve brže prolazi) pruža nam sve manje novih prilika.

U četrdesetim godinama počinjemo shvatati da je to početak našeg kraja na Dunjaluku i da smo mi sjeme koje samo što nije zasijano u zemlju. Onaj ko dostigne tu dob, mora donijeti čvrstu odluku i biti svjestan da je njegov susret sa Uzvišenim Allahom jako blizu.

Pitali su El-Mesruka, poznatog učenjaka iz generacije tabi'ina: ''Kada se čovjeku naplaćuju njegovi grijesi?'', pa je on odgovorio: ''Kada napuni 40 godina, pa zato neka se pripazi i pričuva.''

Braćo moja, povećajmo svoju bogobojaznost! U tome će nam naš post najbolje pomoći. Radi toga je i propisan. Ne dozvolimo da nas zavaraju puste želje i znajmo dobro da je smrt prevarila mnoge ljude koji su se uzdali u svoju mladost, kao i stare ljude koji su se uzdali u svoje zdravlje.

Molim Dragog Allaha, dovom mubarek-mjeseca ramazana, da nas i naše najmilije poživi u islamu i imanu, te da nam podari lijep završetak na Dunjaluku i džennetske ljepote na Ahiretu. Amin.

 

40 godina.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB