KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 11. mart 2022 8. ša'ban 1443

 

PROMJENE DA, ALI NABOLJE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Neke osobe se nikada neće promijeniti. Ne zato što ne mogu, već zato što neće i ne trude se. Na taj način one ne doprinose poboljšanju ni svoga a ni stanja u društvu (džematu, državi, svijetu). I time, ustvari, one nama nameću obavezu da, dokle god u nama ima daha i glasa, svojim riječima i djelima pozivamo ih da budu bolje te da se nadamo da će naš trud ipak uroditi plodom. S druge strane, onima koji su se već popravili upućujemo čestitku i dobrodošlicu.

Hvala Dragom Allahu, neke stvari su se počele mijenjati nabolje. Corona-mjere su popuštene, razmak u safovima ukinut, dok su (osim FFP2 maske) bezuslovno dopuštena okupljanja i aktivnosti, što nas u ovom periodu pred dolazak mubarek-mjeseca ramazana posebno raduje. Međutim, stalne promjene u prethodnih dvije godine dana naučile su nas da budemo oprezni i da se ne radujemo previše, jer kad god smo se malo opustili i obradovali naša sreća nije dugo potrajala. To, naravno, ne znači da u ovim popuštanjima mjera ne treba da uživamo i da ih maksimalno iskoristimo.

Naše sestre su se, hvala Dragom Allahu, već pokrenule i održale prvi sastanak, nakon koga su odmah napravile akciju čišćenja džamije, a već idućeg vikenda dočekuju i prve gošće, dok će ovog vikenda, akobogda, ponovo oživjeti i naš mektepski hor. Muški odbor našeg džemata će također ovog vikenda imati svoj sastanak na kome će dogovoriti plan aktivnosti za ovu godinu.

Ovim informacijama želim dodati još jednu, a to je da u subotu 26.3.2022. naše komšije u Heidenu organizuju tradicionalnu manifestaciju ''U susret ramazanu'', čime nam pružaju dobru priliku da pred dolazak mjeseca ramazana malo osvježimo svoje duše i svoja srca.

U svemu navedenom izražavamo nadu i Dragom Allahu upućujemo dovu da mjesec ramazan, akobogda, dočekamo i ispratimo u osjećaju slobode i duševnog meraka, kako smo to prije svih ovih dešavanja imali običaj, te da taj osjećaj ostane pri nama i nakon mjeseca ramazana.

Naravno, taj osjećaj neće i ne može biti potpun, ne samo zbog dešavanja u Ukrajini, već općenito u cijelome svijetu a posebno muslimanskom. S tim u vezi smatram da prijetnje atomskim oružjem treba uzeti za ozbiljno, kao i poziv od strane civilne zaštite pokrajine Vorarlberg da napravimo sebi određene zalihe hrane i čiste vode, jer postoji opasnost od njihove nestašice.

S toga i onaj poziv sa početka hutbe (da mijenjamo sebe nabolje) u ovom vremenu ima posebnu važnost, kao što i posebnu vrijednost imaju naši istinski prijatelji i porodica. Braćo moja, popravljajmo sebe! Čuvajmo svoju porodicu i svoje prijatelje! Čuvajmo ih kao oči u glavi ili još bolje. I budimo zahvalni Dragom Allahu što ih imamo.

A u vezi sa svjetskim dešavanjima imao bih vam zaista puno toga reći i puno informacija prenijeti, ali to ne mogu učiniti jer se bojim da će to biti shvaćeno kao miješanje u politiku, što je nama imamima u našim hutbama strogo zabranjeno. Bez obzira na to što su pojava i djelovanje prokletog Dedžala mnogo više političko nego li vjersko pitanje.

U najmanju ruku, ono što vam smijem reći i predložiti jeste da pročitate knjigu "Politika i proročanstvo" od autorice Grace Halsell, a koja sa političko-vjerske strane objašnjava današnju situaciju u svijetu kao i događaje koji uskoro slijede. Zanimljivo je da je ta knjiga napisana prije skoro 40 godina i da je u Americi nakon prvog izdanja proglašena opasnom knjigom te je kao takva povučena iz prodaje. Dakle, ne kao knjiga koja je puna netačnih informacija, jer se takve knjige obično demantuju ali se njihova prodaja nastavlja, već kao opasna knjiga. Međutim, igrom sudbine ona je danas dostupna u mnogim zemljama i prevedena na mnoge jezike, pa tako i u Bosni i na bosanskom jeziku.

Braćo moja, zaista nije vrijeme za svađe i podjele, već za razum i promjene nabolje.

 

S toga molim Dragog Allaha da u ovom vremenu i vremenu koje dolazi otvori naše oči i podari nam mudrosti. Amin.

Promjene nabolje.doc
Microsoft Word Dokument 42.0 KB