KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 28. januar 2022 25. džumade-l-uhra 1443

 

I U PARU VAS STVARA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''I jedan od dokaza Njegovih je taj što za vas, od vrste vaše, žene stvara da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju.'' (Er-Rum, 21.)

Braćo moja u Dini Islamu! Od prvih ljudi na Zemlji – hzr. Adema i Havve, pa do dana današnjeg Uzvišeni Allah ljude stvara u paru i daje im mogućnost da žive u paru. Da bi žena imala nekog ko će se brinuti oko nje i da bi muškarac imao nekoga s kim bi se mogao smiriti. Međutim, smrt bračnog druga, zatim trend života ''bolje mi je da živim sam(a), nego sa svakim'', kao i pretjerana briga oko nafake, mnoge ljude su natjerali da budu nepar. I ne samo da budu, već i do smrti da ostanu. Za starije osobe, pogotovo one koje su izgubile ljubav svog života, to je nekako postalo i normalno. Međutim, čudi stanje mlađih osoba, pogotovo onih koje imaju malu djecu, a s obzirom na to da je, za pravilan rast i razvoj djece, u kući potreban par.

S toga, bez želje da nekoga tjeram na pomisao da cijeli život mora da provede u paru, pogotovo što su uslovi za takav život – međusobna ljubav i samilost, danas jednostavno želim (kao primjer svima nama) da se prisjetimo životne priče jednog poznatog para, a to su: jedna od najboljih žena na Dunjaluku – hzr. Hatidža, r.a., i najbolji muškarac na Dunjaluku – Muhammed, s.a.v.s.

Prije njihovog braka Hatidža je bila samohrana majka sa troje djece. Kao takva, ona je izabrala Muhammeda, s.a.v.s., za muža, prva se zaljubila u njega i dovela ga u svoju kuću. Naravno, to nije bilo jednostavno. Ali, poznavajući njegov moral, ljudskost, čast i odgoj, znala je da u kuću dovodi pravog muža i očuha svojoj djeci. Prije toga je odbila na desetine bogatih i uglednih prosaca, a glavni razlog je bio taj što nije mogla da dopusti da bilo ko zamijeni oca njenoj djeci.

Naravno, Muhammed, s.a.v.s., je Hatidžinu ponudu objeručke prihvatio, te je sa njom proživio 25 godina: 15 godina kao obični čovjek i 10 godina kao Allahov Poslanik. Pri čemu njegova poslanička pozicija uopće nije promijenila njegov odnos prema Hatidži. On je nju volio potpuno isto i kao Muhammed i kao Muhammed, s.a.v.s.

U tih predivnih 25 godina braka Hatidža mu je rodila dva sina, koji su, nažalost, umrli u ranom djetinjstvu, i četiri kćerke koje su doživjele punoljetnost, primile Islam i osnovale porodice. Ali eto, svemu na ovome svijetu dođe kraj. Tako je godinu dana prije Hidžre, u mjesecu ramazanu, Hatidža preselila na bolji svijet i ostavila Muhammeda, s.a.v.s., bez najveće životne podrške i ljubavi svog života. Nikada je nije zaboravio. Često bi slao poklone njenim prijateljicama, a kad god bi ga nešto na nju podsjetilo, počeo bi da plače.

Nakon njene smrti, s njim u kući su ostale dvije kćerke – Fatima i Ummu Kulsum. Fatima je imala samo 9 godina. Tek tada je vidio šta znači kada djeca izgube majku – stub kuće i porodice. Pored svih problema: tuge za voljenom Hatidžom, težine poslaničke misije i napada od strane svoga naroda, morao je da bude i otac i majka svojim kćerkama.

Dva mjeseca kasnije, dok je zamišljen i tužan sjedio pred svojom kućom, naišla je žena po imenu Havla bint Hakim, r.a., i upitala ga: ''Allahov Poslaniče, bi'l se ti ženio?'' Nakon neočekivanog pitanja još je neko vrijeme pognute glave šutio. Havla je kasnije pričala: ''Vidjela sam mu suze na licu i poželjela da ga, Bogdo, nisam ni pitala!''

On je zatim podigao glavu i upitao: ''A koga da oženim nakon Hatidže?'' Havla mu odgovori: ''Allahov Poslaniče, imaš djecu, valja se o njima brinuti.'' On je tiho upita: ''Imaš li kakvu čestitu ženu da mi preporučiš?'' Ona reče: ''Ako želiš djevicu, imaš kćerku svog prijatelja Ebu Bekra, Aišu. A ako želiš udavanu ženu, imaš Sevdu bint Zem'a bint Kajs.''

Nakon što je razmislio, zamolio je da upita Sevdu da li bi pristala na brak. Zašto je izabrao Sevdu (deset godina stariju od sebe), a ne Aišu, koja je bila djevica? Zato što je njemu trebala žena koja zna šta znači biti u braku i imati kuću, muža i djecu.

Naravno, Sevda je pristala na brak sa Poslanikom, s.a.v.s., i tako dobila najboljeg muža na svijetu, dok je Poslanik, s.a.v.s., u najtežem i presudnom trenutku svoje poslaničke misije dobio novu podršku i novu majku za svoje kćeri.

Braćo moja, Uzvišeni Allah je nepar i voli nepar, ali je sve stvorio u paru.

 

Zato Ga molim da se smiluje svima, i onima koji su u paru i onima (koji su iz različitih razloga) odlučili da budu nepar. Amin.

I u paru vas stvara.doc
Microsoft Word Dokument 51.5 KB