KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 21. oktobar 2022  25. rebi'u-l-evvel 1444

 

MUHAMMEDOVA, S.A.V.S, MISIJA

 

Neka je neizmjerna hvala Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike na Pravome putu.

Braćo moja u Dini Islamu! U zadnjoj hutbi ovog Rebiu'l-evvela koristim priliku da nas ukratko podsjetim na najvažnije detalje Muhammedove, s.a.v.s., Misije poslanstva.

Priča počinje onog dana kada je Muhammed, s.a.v.s., kao dječak zajedno sa svojim amidžom Ebu Talibom i grupom Kurejšija posjetio Šam. Tom prilikom su svratili u jedan samostan gdje ih je velikodušno ugostio monah po imenu Behira. Kada su Kurejšije završile sa jelom i razišle se Behira se obratio dječaku Muhammedu zaklinjući ga Latom i Uzzatom da mu odgovori na neka pitanja. Dječak mu reče: "Nemoj me zaklinjati Latom i Uzzatom jer mi nema ništa mrže od njih!" Potom Behira reče: "Tako ti Allaha, odgovori mi na ovo što ću te pitati!" Šta god je upitao i Muhammed mu odgovorio Behira je nalazio u Knjizi, a kada mu je pogledao leđa vidio je poslanički pečat među plećima. Kada su završili razgovor Behira upita Ebu Taliba: "Šta ti je ovaj dječak?", a on reče: "Sin." Behira reče: "On nije tvoj sin. Otac ovog dječaka ne bi trebalo da je živ!'' Ebu Talib reče: "To mi je bratić!" Behira onda upita: "A šta mu je sa ocem?" Ebu Talib reče: "Otac mu je umro dok ga je majka nosila!" Behira reče: "Tako je. Vidio sam da mu oblaci prave hlad dok on sjedi pored vas. Zbog toga sam vas ugostio. Vrati se sa svojim bratićem kući i dobro ga čuvaj od Židova jer, tako mi Allaha, ako ga primjete i budu znali ono što ja znam, nanijet će mu zlo! Ovaj tvoj bratić će imati veliku ulogu." Kad je Ebu Talib to čuo požurio je sa Muhammedom nazad za Mekku.

Ni kao dječak a ni kasnije kao momak i odrasli čovjek Muhammed, s.a.v.s., nije obožavao kipove. Čudio se svom narodu kako može da obožava kamenje koje su sami isklesali i koje ne može ni da čuje ni da vidi i koje ni samo sebi ne može pomoći. Bio je siguran da iza svega stvorenog stoji samo Jedan Gospodar. Nošen tim mislima počeo je svake godine u mjesecu Ramazanu da se osamljuje u pećini Hira na Brdu svjetlosti, sve dok nije 610. godine u četrdesetoj godina života u noći Lejletu'l-Kadr preko meleka Džibrila dobio prvu Objavu – prvih pet ajeta sure el-Alek.

Objavljivanje tih ajeta označilo je početak časne poslaničke Misije, koja će trajati 23 godine i u kojoj će Muhammed, s.a.v.s., biti izložen raznim poteškoćama. Ovi ajeti su istovremeno bili i poticaj prvim muslimanima da u nauci budu prvi. Kasnije generacije su, nažalost, napustile taj princip, zbog čega je Ummet doživio tešku dekadencu od koje se ni dan-danas nije oporavio.

Njegova Misija ujedno predstavlja i završetak poslaničke misije, o čemu Poslanik, s.a.v.s., veli: "Primjer mene i poslanika prije mene je poput čovjeka koji je napravio kuću i uljepšao je, ali na jednom ćošku nije stavio jednu ciglu. Prolazeći pored nje, zadivljeni njenom ljepotom ljudi govore: 'Eh, da je još i ovu ciglu stavio!?' Ja sam ta cigla i ja sam posljednji Poslanik!"

U prve tri godine poslanstva, tokom tajnog pozivanja, Islam prihvata trideset ashaba. Zatim Poslanik, s.a.v.s., počinje javno da poziva pri čemu počinju i fizički i verbalni napadi na njega i njegove ashabe. Mušrici mu onda nude blaga koliko god želi samo da se odrekne pozivanja u Islam, što on odbija. Zbog učestalih napada Muhammed, s.a.v.s., dozvoljava ashabima da u dva navrata učine hidžru u Abesiniju. Nedugo zatim mušrici uvode sveopći bojkot muslimana koji traje tri godine. Desete godine po poslanstvu umiru mu amidža Ebu Talib i vjerna supruga Hatidža, njegovi najvažniji ljudski oslonci, zbog čega je ta godina proglašena ''Godinom tuge''. Da stvar bude teža, napadaju ga pripadnici plemena Sekif u Taifu, a koje je on također pozvao u Islam.

U tim najtežim trenucima Misije Uzvišeni Allah ga poziva da Mu putem Isra'a i Mi'radža dođe u goste gdje mu, između ostalog, propisuje i lijek za dušu – pet dnevnih namaza. Zatim dolazi do novog olakšanja – tri susreta na Akabi, a zatim (622. godine) i Hidžra u Medinu, koja je otvorila novu stranicu historije Islama. Uspostavljena je Islamska država u Medini, gdje su muslimani mogli slobodnije da primjenjuju svoju vjeru. Naravno, ni tamo nisu bili lišeni napada od strane mušrika, kojima su se pridružili i licemjeri i jevreji. Odigralo se i nekoliko bitaka, od one presudne na Bedru do one odlučujuće na Hendeku, iz kojih su muslimani izašli kao pobjednici, da bi onda osme godine po Hidžri bez borbe oslobodili Mekku i Ka'bu očistili od kipova. Dvije godine kasnije Muhammed, s.a.v.s., se vraća svome Gospodaru, ostavivši ashabima i Ummetu Kur'an i Sunnet u emanet.

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nas na tom putu ojača, da nas i naše porodice sačuva od zlih ljudi, nepravedne vlasti i iskušenja koja ne možemo podnijeti, da nam oprosti grijehe i uvede nas u obećani Džennet. Amin.

 

 

Misija poslanstva.doc
Microsoft Word Dokument 56.5 KB