KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 11. februar 2022 10. redžeb 1443

 

TRI STVARI JAČE OD SIHRA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nisu svi problemi s kojima se susrećemo posljedice sihra, ali mnogi sigurno jesu. To je zato što su za neke ljude sihri igra zavidnosti, dok su za druge izvor zarade, čime nam (uz našu neredovnu i nedovoljnu zaštitu) sve više i sve češće od života prave noćnu moru, naročito kada je u pitanju bračni život. Iz tog razloga danas želim s vama da podijelim tri stvari koje su jače od sihra, a sa željom da popravimo u svome životu ono što se može popraviti i da u što boljem stanju, akobogda, dočekamo mjesec Ramazan.

Naime, šejh Adil el-Mukbil (službenik za praćenje sihirbaza i uništavanje sihra pri šerijatskoj policiji u Saudijskoj Arabiji) pripovijeda slijedeće: ''Dok sam sjedio u svom uredu ušao je jedan zabrinuti čovjek i nazvao mi selam, a potom rekao da mu je sin opsihren te da zna ženu koja mu je to napravila. Zatim me je zamolio da pođem sa njim kako bismo taj sihr uništili. Ja mu rekoh da to ne mogu učiniti, a on me začuđeno pogleda: 'Ti ne možeš da ga uništiš?' Rekoh: 'Ne mogu.' A on nastavi: 'Brate, znam da možeš i moraš mi pomoći!' Ja mu ponudih da sjedne, a onda rekoh: 'Brate moj dragi, ja nemam Musaov štap, zato nemoj da me prisiljavaš, ali ću ti reći tri stvari koje treba da uradiš, pa ako ti one uz Allahovu pomoć ne pomognu, onda ti niko ne može pomoći.

Prvo – iskrena dova Uzišenom Allahu u zadnjoj trećini noći. To je vrijeme u kome se naš Gospodar spušta na dunjalučko nebo i pita: 'Ima li ko da traži nešto pa da mu dadnem? Ima li ko da traži oprosta pa da mu oprostim?' Tako mi Allaha, ako Mu se iskreno obratiš neće te ostaviti na cjedilu.

Drugo – što više čini istigfar (Estagfirullah!) tokom dana i noći, jer je Poslanik, s.a.v.s., rekao: 'Ko bude puno činio istigfar Allah će mu iz svake tjeskobe naći izlaz, riješit će svaku njegovu brigu i dat će mu opskrbu odakle se i ne nada.' (Muslim)

I treće – da li ti ovaj slučaj smatraš iskušenjem i nesrećom? On reče: 'Da.' Onda slušaj šta je rekao Poslanik, s.a.v.s.: 'Koga god pogodi nesreća pa kaže: 'Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo! Gospodaru, nagradi me za ono što me je pogodilo i daj da ono što će doći iza ovoga bude bolje za mene!', takvog će Allah nagraditi i poslije toga mu dobro dati.' (Muslim, Ibn Madže i Ebu Davud)

Zatim je čovjek otišao. Nakon pet dana ponovo je došao u moj ured, ali ovog puta lica sjajnog poput punog mjeseca. Htio je sa mnom da razgovara, ali kad ostali službenici izađu iz ureda. Kad smo ostali nasamo izvadio je iz džepa neku materiju. Pogledah i vidjeh da je to sihr. Onda je iz drugog džepa izvadio nešto, a i to je bio sihr. Upitah ga da li je učio dove, a on mi kroz plač odgovori: 'Šejh Adile, tako mi Allaha, svaku noć oko dva sata sam ustajao na noćni namaz i na sedždi molio Allaha za pomoć. Svaki dan i svaku noć sam činio istigfar, a kad god bi mi naumpao sin i njegova bolest, govorio bih: 'Mi smo Allahovi i Njemu se vraćamo!', jer sam bio ubijeđen da su to riječi Poslanika, s.a.v.s., i da tako mora biti.

Kad sam prije dva dana ustao na noćni namaz zazvonio mi je telefon. Javio sam se i glas mi je rekao: 'Ako želiš sihr od svog sina otiđi do tog i tog mjesta, ima veliki kamen, ispod njega je.' Našao sam sihr i htio ti isti dan doći, ali sam se pobojao da mi nećeš vjerovati da sam ga tako brzo našao. Drugu noć u isto vrijeme ponovo je zazvonio telefon i opet mi se isti glas javio i rekao za drugi sihr, iza moje kuće. Sutradan sam otišao i stvarno ga tamo našao. Evo, sad sam tebi došao da ih ti uz Allahovu pomoć razvežeš.'

Na sve ovo šejh Adil je rekao: 'Allah zna, možda je ta žena sihre zakopala sa nekim od svojih pomagača, a onda je Gospodar zbog tvoje dove i tvog istigfara odredio da te taj njen pomagač nazove i kaže ti mjesto sihra. Vojske Uzvišenog Allaha ne zna niko osim Njega.'''

 

Braćo moja! Ako neko zna ili sumnja da su mu postavljeni sihri, neka proba da ih sa ove tri stvari odstrani i neutrališe. A ja molim Dragog Allaha da nas i naše najmilije zaštiti od zala, ljubomore i zavisti prokletih ljudi i džina. Amin, ja Hafizu ja Mukit.

Sihr II.doc
Microsoft Word Dokument 49.5 KB