KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN 

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 8. juli 2022 9. zu-l-hidždže 1443

 

Sjećanje na genocid u Srebrenici

 

Cijenjene džematlije, danas je Dan Arefata, 9. zu-l-hidže 1443. godine po Hidžri. Sve ovogodišnje hadžije danas su u bijelim ihramima okupljene na brdu Arefatu kod Mekke i upućuju dove Allahu, dž.š., u kojima su satkane sve njihove nade, želje i potrebe, strahovi i brige – svjesni onoga čemu nas je podučio naš čestiti pejgamber Muhammed, a.s.: ''Najvrjednija dova je dova na Dan Arefata.'' Ovo je mubarek-dan i za sve nas koji smo ostali kod svojih kuća, spremajući se za sutrašnji blagdan – Kurban-bajram. Mnogi su danas odlučili postiti, te i na taj način u svoje živote unijeti sunnet Allahovog poslanika Muhammeda, a.s.

Uprkos ovim dragim povodima za radost, naša sreća nije potpuna, jer je obavijena tužnom uspomenom na doživljeni genocid u Srebrenici. Sa golemom tugom sjećamo se 11. jula 1995. godine. Tada je u srcu Evrope, u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda, počinjen genocid! Najmanje 8372 osobe su na svirepan način ubijene, među njima i tek rođena djeca! Zločin je provođen bez prekida nekoliko dana zaredom, od 11. do 19. jula, na više lokacija u Srebrenici i okolini.

Sve ovo nije počinjeno slučajno, već je riječ o dobro planiranome i organiziranome projektu u kojem je učestvovao veliki broj počinilaca. Govorimo o najvećem zločinu počinjenom na tlu Evrope nakon Drugoga svjetskoga rata! Na ploči ispred mezarja i Memorijalnog centra u Potočarima, uklesano je svih 8372 imena žrtava genocida u Srebrenici. Svako od ovih imena stoji za nevinu žrtvu, jedan otrgnut ljudski život, jedno ubistvo! Samo jedan dio ovih žrtava je pronađen i ukopan. Stotine drugih još uvijek su skrivene u masovnim i pojedinačnim grobnicama. Još uvijek postoji i veliki broj neidentificiranih osoba.

Žrtve genocida nisu samo oni koji su izgubili svoje živote, već i preživjeli. Punih 27 godina ove osobe i njihovi ukućani svakodnevno proživljavaju traume koje su ostale kao posljedica nasilja, ubistva članova porodice i prijatelja. Sve dok traju ove traume, traje i zločin koji je počinjen. Naša vjerska i moralna dužnost jeste da bez prestanka ukazujemo i podsjećamo na važnu kur'ansku poruku u kojoj nas Allah, dž.š., upozorava: ''Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao; a ako neko bude uzrok da se nečiji život sačuva – kao da je svim ljudima život sačuvao.'' (El-Maide, 32.)

Genocid u Srebrenici vječno će ostati grijeh i sramota ljudske povijesti. On mora biti podsjetnik i opomena, koji će našu i sve buduće generacije podsjećati do kojih razmjera mogu izrasti mržnja, rasizam i političko huškanje. Upravo zato je nedopustivo negiranje ili relativiziranje genocida! Ali, to se itekako događa pred našim očima! Osobe koje odabirom svojih riječi ublažavaju razmjer genocida i prikazuju ga bezazlenim ili čak negiraju njegovo postojanje, danas se nalaze na važnim političkim i društvenim funkcijama u Bosni i Hercegovini.

Slični glasovi dopiru i iz pojedinih političkih krugova malog broja drugih evropskih zemalja. Ova pojava pričinjava nam velike brige i upozorava nas na obavezu njegovanja kulture sjećanja. Svi smo dužni prema žrtvama genocida, ali i prema našim potomcima, čuvati uspomenu na genocid i boriti se, da se slično više nikada i nikome ne ponovi. Cijeli ljudski rod je pozvan da duboko razmisli o onome što se dopustilo da se dogodi u Srebrenici i da iz toga izvuče lekciju za budućnost. Posebno Evropi Srebrenica je podsjetnik i smjerokaz za budućnost.

Zahvalni smo za ohrabrujuću poruku koja je u srijedu poslana iz Parlamenta Republike Austrije. Parlament je apsolutnom većinom izglasao rezoluciju kojom se nalaže Vladi Republike Austrije ''da se, zajedno sa ostalim članicama Evropske unije, između ostaloga i u okviru Ujedinjenih naroda, i dalje aktivno zalaže za čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, pogotovo zato što su Međunarodni sud i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju zločine u Srebrenici kvalificirali kao genocid.''

Rezolucijom koju je usvojio Austrijski parlament jasno se daje do znanja i pokazuje odlučnost da će austrijska politika i ubuduće njegovati kulturu sjećanja i čuvati uspomenu na genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, te da će svakoga 11. jula odavati spomen žrtvama.

 

Molimo Svevišnjeg Allaha da nas uputi na pravi put i da nas sačuva stranputica. Molimo ga da nam podari snagu i mudrost da uvijek istrajemo na putu mira i suživota. Neka su Njegov blagoslov i Njegova milost na sve nevine žrtve, a posebno na žrtve genocida u Srebrenici. Amin. 

 

 

Srebrenica VI.doc
Microsoft Word Dokument 43.0 KB