KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

ponedjeljak, 2. maj 2022 1. ševval 1443

 

 

RAMAZANSKI BAJRAM

(1. Ševval 1443. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''Postići će šta želi onaj koji se očisti i spomene svoga Gospodara i namaz obavi. Ali, vi život na ovome svijetu više volite, a onaj svijet je bolji i vječan je.'' (El-E'ala, 14-17.)

Braćo moja u Dini Islamu! Ovaj svijet (zvani Dunjaluk ili u prijevodu ''Donji svijet''), nije ništa drugo do li svijet iskušenja. On nam nije dat radi uživanja (iako nam uživanje u lijepim stvarima nije zabranjeno), već radi priprema za onaj svijet (zvani Ahiret) koji će nam, akobogda, uz naš angažman i Allahovu milost biti vječni izvor radosti i uživanja.

Da je Dragi Allah htio da Dunjaluk bude Džennet, ne bi ni stvorio Ahiret. Kao što nije htio ni da Dunjaluk bude Džehennem, iako nam ponekad takvim izgleda, već je kaznu za neposlušne robove ostavio za Ahiret. Zato nikada ne treba da smetnemo sa uma da je razlog našeg stvaranja i postojanja – IBADET (robovanje i poslušnost Uzvišenom Gospodaru), te da smo svi do jednog smrtni ljudi, koji će se danas ili sutra vratiti svome Stvoritelju. Ima li šta ljepše od toga?

Zato se radujmo životu koji nam je poklonjen! U lijepim trenucima uživajmo, a u iskušenjima se strpimo, pa će nam, akobogda, biti dobro i na Dunjaluku i na Ahiretu.

Uživajmo i radujmo se i danas kada ispraćamo najdražeg gosta. Sretni što smo uspjeli da ispostimo još jedan mjesec ramazan, što ćemo dobiti nagradu za post koju samo Gospodar svjetova poznaje i daruje, što smo (nadamo se) ponovo čisti od grijeha, što ponovo možemo da klanjamo bajram-namaz normalno bez posebnih ograničenja i rame uz rame kao prava braća, i što imamo priliku da i ovog Bajrama podijelimo radost sa svojim najmilijim.

U mjesecu ramazanu smo se svojim prilozima sjetili najpotrebnijih osoba. Danas se sjetimo svoje rodbine, prijatelja i komšija, a posebno svoje djece. Nemojmo ih mahrum učiniti u pogledu naše pažnje i poklona. Kada sam prije par dana u školi pitao djecu kako će obilježiti Bajram, neka od njih su rekla da ga neće ni obilježiti jer im roditelji žive u mješovitom braku, neka su rekla da inače ne dobivaju poklone od roditelja, dok su neka rekla da ne dobivaju ništa drugo osim novca. Znam da će ovaj dan za mnoge od vas biti radni, ali nađite vremena za one bez kojih vaš život i vaš Bajram ne bi imao ljepote i smisla.

Braćo moja! Hvala Dragom Allahu, iza nas su (a nadam se da će tamo i ostati) teški dani za naš Džemat, u kojima je naša džamija u više navrata bila zatvarana, kada smo se od džematskih aktivnosti morali sustezati ili ih u posebnim okolnostima i sa velikim ograničenjima organizovati (što se mnogima od nas nije svidjelo, ali nismo mogli drugačije), kada smo bili na rubu pucanja živaca i straha od rasula džematlija i Džemata. S toga, ne znajući šta nas sve čeka u budućnosti, pozivam sebe i vas da se probudimo i ponovo pokrenemo džematske aktivnosti u punom kapacitetu.

S tim u vezi želim posebno da naglasim da je naš Džemat na lijepom glasu te da ima veliki kapacitet i dobar kvalitet. Jer, među našim džematlijama (i muškarcima i ženama) ima dosta kvalitetnih, pametnih i sposobnih osoba. Neke od njih su aktivne u muškom i ženskom odboru, dok su druge podrška iz pozadine. I jedni i drugi mogu više da urade za ovaj Džemat ako ih mi podržimo. Zato pozivam sebe i vas da to i učinimo. I da prestanemo da ih bojkotujemo, vrijeđamo i zaboravljamo, da eventualne razmirice sa njima halalimo, te da u cilju sticanja Allahovog zadovoljstva ponašamo se kao prava braća i sestre. Mi to zaslužujemo. Ovaj Džemat to zaslužuje. U mjesecu ramazanu smo pokazali da to možemo. Pokažimo to i u buduće. Pred nama je prva prilika za to – naš Kermez koji će se, akobogda, održati od 13. do 15. maja a na koji vas draga srca pozivam. I da dođete kao gosti i da pomognete kao organizatori.

Molim Dragog Allaha da ukabuli naš post, zekat i sadaku; naša ramazanska druženja, iftare i teravije; naše učenje Kur'ana, zikra i ilahija, kao i ostale ramazanske ibadete. Molim Dragog Allaha da nam u ovome velikom danu oprosti naše grijehe i upiše nas među one koji će biti sačuvani od Džehennema i uvedeni u lijepi Džennet. I molim Dragog Allaha da ujedini naša srca i uputi nas putevima koji vode ka Njegovom zadovoljstvu, blizini i milosti. Amin, ja Rabbel alemin.

U svoje ime i ime našeg džematskog odbora, od srca vam želim hairli i berićetne dane Ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih provedete u zdravlju i veselju zajedno sa svojim najmilijim.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1443.doc
Microsoft Word Dokument 45.0 KB