KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 17. juni 2022  18. zu-l-ka'de 1443

 

BRAČNI DRUG JE NAJBOLJI DRUG

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U ovom mjesecu se održavaju tzv. Parade ponosa (u narodu poznate kao ''Parade srama''), a kojima pripadnici "LGBT populacije" (spolno nastrani) žele društvu a i cijelome čovječanstvu da pokažu da su oni tu, među nama, i da traže svoja prava. Znak njihovog prepoznavanja, podrške i reklame jeste zastava duginih boja, koju možemo vidjeti na skoro svakom koraku, a zbog koje se ljubitelji duge žestoko ljute i vrlo često javno protestuju: ''Vratite nam dugu!''

S tim u vezi, nedavno sam na radiju slušao emisiju u kojoj je voditelj uživo razgovarao sa učenicima jedne škole, a povod je bio njihov zahtjev vlastima da pješački prijelaz ispred škole bude obojen duginim bojama. Na kraju emisije voditelj ih je obavijestio da im je gradska vlast to i odobrila, što je kod njih izazvalo buru oduševljenja.

Nažalost, mi živimo u vremenu raznih anomalija i nastranosti, u kome je ''sasvim normalno'', moderno i cool biti drugačiji i neprirodan, pa nas više i ne čudi (iako bi trebalo da nas čudi) podrška koju takve osobe uživaju od strane i društva i vlasti.

A koliko je ova pojava opasna i zarazna dovoljno govori slučaj da me je nedavno na času Islama jedan učenik 4. razreda upitao: "Zašto je Islam protiv LGBT veza?" Ja sam mu na to samo kratko odgovorio: "Zato što ih je Uzvišeni Allah zabranio.", nakon čega on više nije imao pitanja.

Zbog ovakve situacije u društvu danas želim sebe i vas, a posebno omladinu, i one u braku a i one koji to još uvijek nisu, da podsjetim na važnost sklapanja i čuvanja braka.

Prije svega želim da nas podsjetim da je brak ugovor o zajedničkom životu punoljetnih osoba suprotnog spola, te da kao takav nema alternativu. Da bi nam donio sreću u život, brak mora da bude uspješan. A da bi bio uspješan, supružnici moraju da imaju identičnu viziju života. A da bi to imali, onda moraju da imaju identično vjersko ubjeđenje. Jer, brak između muslimana i nemuslimanke ili nemuslimana i muslimanke u startu je osuđen na propast. A ako i ne propadne propast će čovjekova vjera, a kad propadne čovjekova vjera propast će i sam čovjek. A propast na Dunjaluku nije ništa u odnosu na propast na Ahiretu.

Zato supružnici, a posebno omladina, ne treba da se zavaravaju slijepom zaljubljenošću, jer zaljubljenost nije isto što i ljubav. Ustvari, ljubav se samo rađa iz zaljubljenosti, kao što se vrlo često rađa i mržnja.

Brak je ulaz u jedan sasvim novi svijet, u kome bračni drug postaje najbolji životni prijatelj, koji sa tobom dijeli trenutke, dane i godine, sreću i tugu, uspone i padove, snove i strahove. Koji se brine o tebi kada se razboliš, pomaže ti kad zatreba, čuva tvoje tajne i daje ti savjete.

Ili kako je to Dragi Allah u Kur'anu opisao: ''One su vaša odjeća, a vi njihova.'' (El-Bekare, 187.) To je odnos kome nema sličnog i od koga nema ljepšeg. Jer on sadrži: ljubav, privlačnost, intimu, blizinu, samilost, saosjećanje, mir i smirenost. Te divne osjećaje koje Uzvišeni Allah Svojom milošću i mudrošću sadi u naša srca.

Brak je toliko važan da ga je Dragi Allah učinio dokazom Svoga postojanja. Pa tako u Kur'anu časnom On poručuje: ''I jedan od dokaza Njegovih je i taj što za vas, od vaše vrste, žene stvara da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost. To su, zaista, poruke za one koji razmišljaju.'' (Er-Rum, 21.)

Naravno, u toj ljubavi i samilosti čovjek mora da bude oprezan, jer ljudsko srce nije statično, pa se zato vremenom i osjećanja mijenjaju. To, ustvari, znači da ljubav može da svehne kao i bračna veza da oslabi, ukoliko se o njima ne povede dovoljno računa. Jer sreća u braku, nažalost, nije zagarantovana. Stalna sreća zahtijeva i stalno davanje i odricanje. Kao što traži i emocije.

Zato, za uspješan i sretan brak treba posebnu pažnju obratiti na sitnice, zatim jačati svoju vezu sa Uzvišenim Allahom, te sa bračnim drugom uvijek razmjenjivati lijepe riječi i dobra djela.

Braćo moja! Po definiciji, porodica je osnovna ćelija društva. Pa tako ko čuva brak taj čuva i porodicu, a ko čuva porodicu taj čuva i društvo a time i čovječanstvo. Svaki brak pojedinačno je bitan i zato je važno da bude sa pravom osobom. Razlog više je taj što se brak nastavlja i na onome svijetu, ako oba supružnika budu u Džennetu. Zato sa stupanjem u brak ne treba plaho odugovlačiti, kao što se ne treba ni previše zalijetati, jer je brak sa pogrešnom osobom osuđen na propast.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na Pravi put i da nam podari sreću na oba svijeta. Amin.

Bracni drug.doc
Microsoft Word Dokument 50.5 KB