KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

03. septembar 2021. - 26. muharrem 1443.

 

BRAK NIJE ROPSTVO

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od najvažnijih komponenti života punoljetnog muškarca i žene jeste BRAK. Ona je toliko kompleksna da je dobila cijelu granu u nauci fikha poznatu kao Munakehat (bračno pravo), koja se bazira na 32. ajetu sure en-Nur: ''Ženite neoženjene i udajite neudate...'', te hadisu Božijeg Poslanika, s.a.v.s.: ''Brak je moj sunnet, pa ko ne postupa po mom sunnetu, taj meni i ne pripada.'' (Muttefekun alejhi), a zatim razrađuje brojne ajete iz sura el-Bekare, en-Nisa', en-Nur, el-Ahzab i dr., u kojima su smještena pravila i smjernice za normalan bračni život, kao i za mirno rješenje kada u braku ''jednostavno, dalje više ne ide'', odnosno, RAZVOD BRAKA.

Koliko je kompleksna ova oblast našeg života dovoljno govori veliki broj pitanja koja se postavljaju i imamima u džamijama i raznim muftijama po internetu, a koja tretiraju razne probleme: od zaruka, pa preko izbora bračnog druga, plaćanja mehra te raznih svakodnevnih problemčića do onih najtežih, to jest razvoda. Hiljadu stranica knjige bilo bi premalo da obuhvati sva ta pitanja i fetve i veliki broj sati bi bio potreban čovjeku da ih sve iščita. A da ne govorim koliko bi jednom imamu trebalo hutbi da sve to prenese i objasni ljudima.

Dakle, nije moguće u jednoj hutbi sažeti i objasniti sva pravila bračnog života, i zato ja danas koristim priliku da uopćeno i ukratko ukažem na najvažnije stvari koje treba da imamo na umu i prije braka, i u braku, a i kod razvoda braka (ako do njega dođe). Većina tih stvari je vezana za omladinu, koja inače ne voli da im se puno priča o braku, iako je to za njih i njihovu dob najvažnija tema. Ne sva, ali u globalu današnja muslimanska omladina, po ugledu na nemuslimanske kolege, nažalost izbjegava brak ili ga odlaže u želji da se što duže provede jer ''mladost treba proživjeti'', pri čemu žive u vanbračnim zajednicama, odnosno, čine blud (zinaluk) – jedan od najtežih grijeha.

Zatim, i kada se konačno odluče na brak, mnogi od njih u njega ulaze slijepo, zbunjeni u nerazlikovanju ljubavi i zaljubljenosti, bez vizije zajedničkog života (koji po pravilu nije planiran da traje godinu-dvije, već cijelu vječnost), te neinformisani o bračnim pravima i obavezama, kao i obavezi rađanja i odgajanja djece.

Zato vam savjetujem, draga neoženjena braćo i omladino! Ko je od vas spreman za brak neka se ženi, a ko još uvijek nije spreman neka se strpi i suzdrži od bluda. Kada birate sebi suprugu, birajte onu sa kojom ćete upotpuniti svoju vjeru, koja će vam u Islamu odgojiti djecu i koja će s vama do kraja dunjalučkog života dijeliti i radost i tugu a na Ahiretu vječne ljepote. A kada ih izaberete, onda ''sa njima lijepo živite.'' (En-Nisa', 19.) Ako dođe do nesuglasica, riješite ih zajedno. Uključite tu i svoje roditelje. A ako ne ide dalje, onda se u miru i dobročinstvu raziđite!

Jer, brak je blagodat od Gospodara svjetova. Zajednički život muža i žene, koji je ispunjen ljubavlju i pažnjom, brojnim lijepim trenucima i uspomenama, ručkovima i putovanjima, djecom i unučadima, kao i prijateljima. No bez obzira na sve to, brak je ipak ''samo'' ugovor o zajedničkom životu. A ugovor ima svoja pravila i svoje posljedice. Dakle, brak nije zatvor, niti su muž i žena robovi jednom drugom. Oni su slobodni ljudi, koji stupanjem u brak pristaju na prava i obaveze zajedničkog života, a kada prestanu da budu spremni na njih, onda se razilaze.

Razvod braka (talak) je dopušten dva puta, nakon čega muž i žena mogu da nastave zajednički život. Nakon trećeg razvoda, kao i nakon razvoda zbog preljube (bluda u braku), nema više zajedničkog života, nakon čega supruga mora da čeka tri mjesečna pranja (ili porod, ako je trudna) kako bi se mogla udati za drugog muža. Muž je dužan da je u tom periodu izdržava te da joj na kraju dadne otpremninu, čime se inače danas bave sudovi. Ako muž ženi nije isplatio mehr, dužan je da ga tada isplati. Međutim, ako je žena tražila razvod braka ili je učinila preljubu, onda ona gubi pravo na mehr i, ako ga je dobila, mora ga vratiti.

Braćo moja! Nemojte žuriti kod stupanja u brak, već dobro upoznajte svog budućeg bračnog druga. A kada se vjenčate, živite lijepo. I nemojte žuriti sa rastavom, osim ako se radi o preljubi. I znajte dobro da su mnoge rastave brakova rezultat sihra koji je bačen na muža i ženu. Zato, prije eventualnog razvoda, kod pouzdanog učača rukje provjerite da li vam je šta napravljeno. Jer nije svejedno.

 

Molim Dragog Allaha da nama i našim porodicama podari dobra oba svijeta, te da nas sačuva od zla Njegovih stvorenja i iskušenja koja ne možemo podnijeti. Amin.

Brak nije ropstvo.docx
Microsoft Word Dokument 17.0 KB