KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 30. april 2021  18. ramazan 1442

 

KUR'AN JE ALLAHOV GOVOR

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U mjesecu ramazanu je počela objava Kur'ana zbog čega je ramazan i poznat kao mjesec Kur'ana. To, međutim, ne znači da se Kur'an uči isključivo u mjesecu ramazanu, već da se u tom periodu malo intenzivnije uči kako bi se stekla navika njegovog učenja. Dakle, Kur'an treba učiti ili slušati svakoga dana, kao i čitati njegov prijevod, jer je on objava i uputa od Uzvišenog Allaha, kojom On želi da nas izvede iz tame na svjetlo.

Vrijednost i važnost Kur'ana najbolje je opisao Poslanik, s.a.v.s., rekavši: ''Kur'an je Allahova knjiga, u njemu su vijesti o onome što je bilo prije vas i obavijesti o onome što će biti poslije vas. Kur'an je sudija među vama, on je govor koji rastavlja istinu od neistine, lakrdija on nikakva nije. Ko ga napusti iz uobraženosti, Allah će ga uništiti, a ko bude tražio uputu mimo njega, Allah će ga u zabludi ostaviti. Kur'an je čvrsto Allahovo uže, Njegovo jasno svjetlo, mudra opomena i Pravi put. Njega strasti ne mogu iskriviti, niti ga jezici mogu izmijeniti. Za njim čežnja ne jenjava, učenjaci ga se ne mogu zasititi, bogobojaznima ne može dosaditi, ne može se istrošiti mnoštvom ponavljanja i učenja, niti njegova čuda mogu prestati. On je Knjiga, koju kada su džini slušali nisu prestali govoriti: 'Mi smo, doista, Kur'an koji izaziva divljenje slušali, koji na Pravi put upućuje.' Ko po njemu govori istinu govori, ko po njemu radi biva nagrađen, ko po njemu sudi pravedno sudi, a ko njemu poziva biva upućen na Pravi put.'' (Tirmizi)

Kur'an je govor koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Tako je npr. ostavio traga na mušrika Velida b. Mugiru, koji je slušajući Muhammedovo, s.a.v.s., učenje rekao: ''Tako mi Boga, Kur'an ima neodoljivu slast i ljepotu. Njegov korijen je jak i zdrav, a grane rađaju najljepšim plodovima. Kur'an sve nadvisuje, a njega ništa nadvisiti ne može.''

Kur'an nije ostavio ravnodušnim ni Fudajla ibn Ijada, poznatog drumskog razbojnika. On je, inače, bio zaljubljen u svoju komšinicu. I kada je jedne noći došao pod njen prozor, čuo je jednog starca kako uči 16. ajet sure El-Hadid: ''Zar nije vrijeme da se vjernicima srca smekšaju kad se Allah i Istina koja se objavljuje spomene, i da oni ne budu kao oni kojima je još davno data Knjiga pa su srca njihova, zato što je proteklo mnogo vremena, postala nemilosrdna, i mnogi su od njih nevjernici.'' Fudajl je tada uzviknuo: ''Svakako, Gospodaru moj, sad je došlo vrijeme!''

On se tada prisjetio svojih propusta i grijeha, te počeo plakati. Vraćajući se kući naišao je pored ruševina u koje su se sakrili putnici. Neki od njih su govorili: ''Hajde da nastavimo putovanje!'' Drugi su govorili: ''Ostat ćemo ovdje dok ne svane, da nas ne bi presreo drumski razbojnik Fudajl ibn Ijad.''

Fudajl je rekao: ''Razmišljao sam o onome što su rekli, pa sam rekao samom sebi: 'Ja noću lutam ulicama grada čineći grijehe, a skupina muslimana se sakrila u ove ruševine strahujući od mene i mog razbojništva. Allah je htio da naiđem pored ovih ljudi kako bi se moja odluka o pokajanju učvrstila u mom srcu. Allahu, ja ovog trenutka obznanjujem svoju tevbu i kao znak pokajanja donosim odluku da idem u Mekku i da tamo nastavim svoj život.' ''

Allah, dž.š., je primio njegovu tevbu i on se nastanio u Mekki, u kojoj je i okončao svoj dunjalučki život kao jedan od najvećih učenjaka i pobožnjaka svoga vremena.

Braćo moja! Ramazan je najbolja prilika da se upoznamo sa Kur'anom i njegovim porukama, pa vas pozivam da je maksimalno iskoristimo.

 

Molim Dragog Allaha da naše duše napoji Kur'anom, da ga učini našim najboljim prijateljem na dunjaluku, da njime unese proljeće u naša srca i svjetlo u naša prsa, i odagna našu brigu i tugu, te da ga učini našim zagovornikom na Sudnjem danu. Amin.

Kur'an.doc
Microsoft Word Dokument 51.5 KB