KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 28. maj 2021  16. ševval 1442

 

MJESEC JE ALLAHOV ZNAK

 

            Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

            Braćo moja u Dini Islamu! U srijedu navečer desio se jedan fenomen, koga zbog oblaka nismo mogli vidjeti, ali smo ga putem medija mogli pratiti u drugim zemljama. Taj fenomen je poznat kao ''Super-mjesec'', odnosno, trenutak kada Mjesec dolazi na najkraću udaljenost od Zemlje (oko 360.000 km), zbog čega izgleda ogromno. Tim povodom danas želim da govorim o Mjesecu kao jednom od Allahovih znakova, te nekim porukama koje nam Dragi Allah putem Mjeseca šalje.

            Naime, Mjesec je jedna od stvari kojima se Dragi Allah zaklinje u Kur'anu, što ukazuje na njegovu veliku važnost. Čak i jedna sura u Kur'anu nosi naziv ''Mjesec'' (El-Qamer). Na samom početku ona govori o jednom velikom događaju, a to je rascjepljenje Mjeseca, koje je bilo jedno od velikih mu'džiza (čuda) Muhammeda, s.a.v.s., i ujedno jedan od malih predznaka Smaka svijeta. U nastavku sure Uzvišeni Allah govori o nekim nevjerničkim narodima i kaznama sa kojim ih je uništio. Tako On govori o Nuhovom narodu – koga je uništio potopom, Hudovom narodu (Ad) – koga je uništio vjetrom, Salihovom narodu (Semud) – koga je uništio žestokim krikom, Lutovom narodu – koga je uništio vatrenom kišom, te Faraonu i njegovoj vojsci – koje je utopio u Crvenom moru. To su sve Allahove prijetnje nevjernicima zbog njihovog ponašanja, ali ono što je u ovoj suri posebno važno i što nas raduje jeste najava da će Saveznici, kako oni koji su se ujedinili protiv muslimana u vrijeme Poslanika, s.a.v.s., tako i oni kasniji – BITI POBIJEĐENI. 

            Zanimljivo je napomenuti da je riječ el-Qamer arapski naziv za Mjesec, što ukazuje da je riječ ''Kamera'' dobila naziv po njemu. Mjesec je pratilac Zemlje, kao što je kamera pratilac čovjeka. On nas također podsjeća na to da nas naš Gospodar prati na svakom koraku, kao što nas i kamere, koje su posađene diljem svijeta, skoro na svakom koraku prate. Zanimljivo je i to da je Poslanik, s.a.v.s., viđenje Uzvišenog Allaha u Džennetu usporedio sa viđenjem uštapa (punog mjeseca) u vedroj noći. Uštap lijep, noć predivna, a gledanje u uštap bezbolno za oči.

            Govoreći o Mjesecu Uzvišeni Allah veli da on čini sedždu, odnosno, da se pokorava svome Gospodaru. U suri Ja-Sin Gospodar nas obavještava da je On Mjesecu odredio položaje, tj. rutu kretanja. On se kreće po iskrivljenoj putanji približavajući se Zemlji a potom se udaljavajući, te prema gore pa prema dolje, poput osušene palmine grane (u kojoj nema vode, baš kao što je nema ni na Mjesecu), sve dok se (nakon 19 godina) ponovo ne vrati na početnu tačku. Taj period ili ciklus posebno prate Jevreji, o čijoj smo državi prošlog puta govorili, a koja bi trebalo da traje četiri mjesečeva ciklusa (4 x 19 = 76 godina). A ono što je posebno važno, i što bi svima nama trebalo da posluži kao primjer, jeste činjenica da se Mjesec svome Gospodaru pokorava perfektno, bez pogreške i bez pogovora.

            To za nas muslimane igra važnu ulogu a s obzirom na to da mi svoj vjerski (hidžretski) kalendar računamo na osnovu kretanju Mjeseca oko Zemlje. Ono što nas pri tome posebno fascinira jesu mjesečeve faze, koje se bez greške smjenjuju u periodu od 29,5 dana (zbog čega, inače, neki mjeseci imaju 29 a neki 30 dana). Ako se mlađak (mladi mjesec) pojavi prije akšama, to je znak da tu večer počinje novi mjesec. A ako se pojavi poslije akšama, to znači da stari mjesec traje još jedan dan. U vrijeme Muhammeda, s.a.v.s., kada su Arapi mahom bili nepismeni i nisu dobro baratali matematikom, muslimani su gledali u Mjesec i tako određivali početke mjeseci. Danas, kada su (hvala Allahu!) muslimani pismeni i dobro barataju matematikom, početke mjeseci matematički proračunavaju i nemaju potrebe da gledaju u Mjesec. 

            Pored navedenog, Mjesec ima i druge zadatke kada je u pitanju Zemlja. On svojim silama prouzrokuje plimu i oseku na Zemlji, usporava kretanje Zemlje, te djeluje na psihofizičke osobine živih bića, pri čemu uzrokuje i njihov normalan rast i razvoj. Njegovo jako dejstvo se posebno osjeća u tzv. ''bijelim danima'' (13., 14. i 15. dan u mjesecu), kada su ljudska tijela prilično napeta i zbog čega je Poslanik, s.a.v.s., preporučio da se (radi relaksacije) u tim danima posti.

            Mjesec ima i svoje periode pomračenja (kusuf), što se dešava kada u svojoj putanji uđe u zemljinu sjenu. Zanimljiva je činjenica da se pomračenje Mjeseca, kao i pojava Super-mjeseca, dešavaju isključivo onda kada je mjesec u uštapu. Zanimljivih podataka o Mjesecu ima još puno, a zadatak njihovog traženja i istraživanja prepuštam vama.

            Na kraju mogu samo još da kažem: Neka je hvala Allahu, dž.š., Stvoritelju Mjeseca.

Mjesec.doc
Microsoft Word Dokument 57.5 KB