KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 16. april 2021. 4. ramazan 1442

 

UTVRDIMO PRIORITETE! 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom hvala, dočekali smo, evo, prvi petak ovog mubarek-mjeseca ramazana. Ovo je već četvrti dan našeg posta, dok smo ispratili i četiri teravije. Vrijeme brzo leti, pa želim još jednom sebe i vas da podstaknem da ramazanske blagodati maksimalno iskoristimo. A da bismo u tome uspjeli, onda moramo sami sebi da odredimo prioritete. S tim u vezi, danas želim s vama da podijelim jednu priču o profesoru filozofije, koji je na vrlo slikovit način svojim studentima objasnio kako treba redati prioritete.

Naime, on je na katedru stavio jednu veliku praznu staklenku (teglu od stakla) a zatim je napunio lopticama za tenis. Potom je upitao studente da li je staklenka puna. Složili su se da jeste. Zatim je uzeo kutiju punu kamenčića i usuo ih u staklenku. Blago ju je protresao i kamenčići su se otkotrljali u prazan prostor između loptica. Tada je ponovo upitao studente da li je staklenka puna. Opet su odgovorili da jeste. Slijedeća kutija, koju je profesor uzeo, bila je puna pijeska. Kada ga je usuo, pijesak je, naravno, ispunio sve preostale šupljine u staklenci. Pitao je još jednom da li je sada staklenka puna?! Studenti su opet odgovorili da jeste. Zatim je profesor ispod stola izvadio dvije šolje pune kahve i ulio ih u staklenku. Kahva je natopila pijesak, na što su se studenti nasmijali.

Kada se smijeh smirio, profesor reče: ''Želim da shvatite da ova staklenka predstavlja vaš život. Teniske loptice su važne stvari u vašem životu – odnosi sa bližnjima, zdravlje, duhovnost i stvari kojima se strasno predajete. To su one stvari sa kojima bi vaš život i dalje bio ispunjen i kada bi sve drugo nestalo. Kamenčići su one stvari koje su važne: vaš posao, kuća, auto. Pijesak predstavlja preostale stvari. Male stvari. Ako staklenku prvo napunite pijeskom, onda neće imati mjesta za teniske loptice. Isto vrijedi i u životu. Ako potrošite svo svoje vrijeme i energiju na male stvari, nikad nećete imati mjesta i vremena za one važne. Zato se prvo pobrinite za teniske loptice. Utvrdite svoje prioritete. Sve ostalo je pijesak.''

Jedna studentica podiže ruku i upita šta predstavlja kahva. Profesor se nasmija i reče: ''Drago mi je da ste upitali. Nju sam ulio kako bih vam pokazao da, bez obzira koliko mislite da vam je život pun, uvijek ima prostora za šolju kahve sa prijateljem.''

Braćo moja! Na isti način treba da poredamo i prioritete u mjesecu ramazanu. Teniske loptice su farzovi i vadžibi (namaz, post, zekat, sadekatul-fitr, posao), kamenčići su sunneti i nafile (sadaka, učenje ili slušanje Kur'ana, zikrovi, dove, druženje sa porodicom...), pijesak su ostale ali ništa manje važne stvari: čitanje knjige, bavljenje sportom, komunikacija sa prijateljima i rodbinom...). A što se tiče kahve ona, naravno, dolazi poslije akšama (uz iftar).

Braćo moja! Jedan od naših prioriteta u mjesecu ramazanu jeste da očuvamo red u našoj džamiji kako bismo spriječili njeno zatvaranje. Prethodne četiri noći smo u tome uspjeli, pa vas pozivam da tako nastavimo i dalje, pogotovo petkom i subotom kada očekujemo veću posjetu u džamiji i klanjanje teravije na dva puta.

Nažalost, zbog trenutne situacije nije nam dozvoljeno da organizujemo džematske iftare. Zato se svima onima koji su imali želju da finansiraju džematske iftare, ali i svim ostalim koji žele da postačima prirede iftar ili da pomognu drugima, otvara mogućnost da to učine preko organizacije Help Others, sa kojom naš džemat želi da učestvuje u slijedeća tri ramazanska projekta:

  • Iftar na kućni prag

  • Ramazanski paket i

  • Bajramski paketići za djecu povratnika.

Akcija u našem džematu će, akobogda, trajati do iduće nedjelje (25.4.2021.), nakon čega ćemo prikupljena sredstva uplatiti na konto spomenute organizacije. Ko želi novac može donijeti u džamiju, a ko želi može direktno uplatiti na konto organizacije, uz naznaku u koju svrhu uplaćuje novac. Nije nam cilj da kroz ovu akciju promovišemo naš džemat, već da svi zajedno pomognemo ljudima, kojima je naša pomoć u mjesecu ramazanu potrebna. Pa, bujrum!

 

Molim Dragog Allaha da nam pomogne da odredimo svoje životne i ramazanske prioritete; da nam olakša i primi naš post i ostale ibadete; i da nam se smiluje i oprosti naše grijehe. Amin.

Prioriteti II (2).doc
Microsoft Word Dokument 54.0 KB