KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

subota, 8. maj 2021 26. ramazan 1442

 

TREBA NAM JAKA ISLAMSKA ZAJEDNICA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Bez jake i stabilne Islamske zajednice nema ni naše snage i stabilnosti u Austriji. A jake i stabilne Islamske zajednice u Austriji neće biti, ako ona ne bude finansijski jaka i stabilna. Mi smo pomagali i nastavit ćemo da pomažemo Islamske zajednice u svojim domovinama, ali ono što je za nas još važnije jeste da zajedničkim snagama pomognemo i ojačamo Islamsku zajednicu u Austriji, u zemlji u kojoj živimo i u kojoj se borimo da sačuvamo Islam.

Tim povodom danas želim da vam prenesem poruku od Islamske zajednice u Austriji, nakon koje ćemo napraviti sergiju i na taj način podržati njen rad i borbu za Islam i muslimane u ovoj zemlji. U poruci, između ostalog, stoji slijedeće:

''Poštovana braćo! Danas vam želimo uputiti nekoliko riječi u vezi sa sadakom, koja vuče korijen iz arapske riječi ''sidq'' (iskrenost). To znači da svojom sadakom dokazujemo svoju iskrenost i vjernost prema Dragom Allahu. Naravno, iskrenost i vjernost je lahko izreći riječima, ali je treba dokazati djelima.

Svi znamo kakve nam se misli motaju po glavi kada krenemo prema novčaniku: ''Zašto da dam? Pa nisam ja najbogatiji. Neka drugi počnu!'' Kada nam te misli dođu, sjetimo se da sadakom ne gubimo svoj imetak, već ga smisleno investiramo i da ćemo ga naći na drugom svijetu, očišćenim i uvećanim.

Sjetimo se naših plemenitih predaka, koji ne samo da su udjeljivali sadaku, već su osnivali i vakufe (trajna dobra). Danas, kada prolazimo pored tih vakufa, osjećamo ponos što smo muslimani i što smo potomci tih dobrih i darežljivih ljudi. Njima ništa nije bilo lakše da daju sadaku nego što je nama danas. I oni su imali slične izazove i dileme, ali su znali u čije ime to rade i kakva ih nagrada na kraju čeka.

Poštovana braćo! Najbolja investicija, koju možemo uložiti u Austriji, jeste ulaganje u znanje i obrazovanje. Jedan učenik ili učenica, koji izrastu u učenjake, kasnije će na stotine drugih podučiti i navoditi ih na dobro. Bez obrazovanja nijedna islamska zajednica ne može i neće dugo opstati. Za to su nam potrebne ustanove koje se brinu o tom polju i profesionalno rade na tome. Naše džamije u Austriji već rade dobar posao, a Islamska zajednica u Austriji želi taj značajan rad još više da ojača i proširi.

Podsjećamo vas da je 1912. godine u Austriji usvojen Islamski vjerski zakon, odnosno, Islam priznat kao vjera, dok je 2. maja 1979. godine odobreno osnivanje prve vjerske zajednice muslimana i ustav Islamske zajednice u Austriji – Islamische Glaubensgemeinschaft in Österreich.

Ovaj historijski događaj Islamska zajednica u Austriji želi uzeti kao povod za prikupljanje sadake u svim austrijskim džamijama početkom maja, a s ciljem jačanja Islamske zajednice i sprovođenja predstojećih projekata. Ove godine prikupljena sadaka prvenstveno će se koristiti za širenje i profesionalizaciju rada na polju obrazovanja unutar Islamske zajednice u Austriji.''

Braćo moja! Na kraju želim da vas podsjetim na nekoliko važnih informacija, a s obzirom da se nalazimo u posljednjem petku ovog mubarek mjeseca ramazana:

  • Sutra navečer je 27. noć mjeseca ramazana, koja se službeno obilježava kao Lejletul-Kadr. S obzirom na trenutne mjere, nećemo organizovati nikakav poseban program. Prije teravije ćemo završiti mukabelu i tradicionalno sevape pokloniti vakifima našega džemata. U slučaju potrebe, teraviju ćemo klanjati na dva puta.

  • U četvrtak 13. maja, akobogda, počinje Ramazanski bajram. Pošto očekujemo veću posjetu, Bajram-namaz planiramo klanjati u dva termina, u 6.30 h te u 7.30 h. Pošto je broj mjesta ograničen, radi što bolje organizacije potrebno je prijaviti se i na taj način sebi rezervisati mjesto u željenoj grupi. U džamiju će se ulaziti prema spisku prijavljenih. Oni koji se ne prijave, morat će čekati te klanjati u drugoj grupi (ili eventualno u trećoj). Zato vas još jednom pozivam da se prijavite za dolazak na Bajram-namaz, kako ne biste čekali sat vremena pred džamijom. Sabah-namaz u četvrtak nećemo klanjati u džamiji, već će svako klanjati kod svoje kuće.

  • Podsjećam vas da sadekatul-fitr možete uplatiti sve do pred klanjanje Bajram-namaza.

 

Molim Dragog Allaha da nam se smiluje, grijehe nam oprosti i učini nas od onih koje će sačuvati od džehennemske vatre. Amin, ja Rabbel alemin.

Hutba - IGGO.doc
Microsoft Word Dokument 55.5 KB