KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 2. juli 2021  22. zu-l-ka'de 1442

 

AVRETI (STIDNA MJESTA)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Dolazak ljeta i toplih dana, godišnji odmori i javna kupališta, svake godine pred nas stavljaju izazov – kako se obući(?), odnosno, pokriti svoje avrete (stidna mjesta). Uzvišeni Allah poručuje da je kod žene avret sve osim onoga što je ''vanjsko'', to jest sve osim lica i šaka, dok nas Poslanik, s.a.v.s., uči da je kod muškarca to dio od pupka do koljena.

Za razliku od neke naše braće i sestara, mi (hvala Dragom Allahu) ne možemo reći da nemamo dovoljno sredstava za kupovinu odjeće ili da nemamo izbora kod oblačenja. Naš Gospodar je rekao: ''O potomci Ademovi, dali smo vam odjeću koja će pokrivati stidna mjesta vaša, a i raskošna odijela...'' (El-E'raf, 26.) To mi na Zapadu zaista imamo u izobilju. Naš jedini problem jeste šta mi želimo da postignemo sa odjećom? Šta želimo da pokažemo ili dokažemo?

S druge strane, pred nama stoji dilema – kako biti musliman na Zapadu, a da ne budeš upadljiv ili da nemaš problema u društvu ili na poslu gdje si okružen nemuslimanima, kao i to da ne budeš prinuđen ili da uzmeš neki mizerni posao ili da nikako ne radiš (što također nije rješenje i ne pridonosi normalnom životu u ovom skupom društvu).

Uzvišeni Allah poručuje: "Reci vjernicima da obore poglede svoje i da vode brigu o svojim stidnim mjestima; to im je bolje, jer Allah zaista zna ono što oni rade! I reci vjernicama da obore poglede svoje, da vode računa o svojim stidnim mjestima, da ne pokazuju svoje ukrase, osim onoga što je vanjsko, i da prekriju grudi svoje..." (En-Nur, 30-31.)

Dakle, pred nama stoji izazov – kako istovremeno udovoljiti i Bogu i ljudima (što je u mnogim stvarima i slučajevima praktički nemoguće, ali se mi uzdamo u Allahovu milost.)? Za muškarce to nije problem. Pokriti dio od iznad pupka do ispod koljena i nije neki izazov (osim na kupalištima). Treba samo naći dovoljno dug šorc. Tu posebno želim da skrenem pažnju našim ljudima koji čuvaju namaz. Jedan od osnovnih uvjeta za namaz jeste da se pokriju avreti. Prema tome, preporučujem muškarcima koji nose šorceve da uvijek nose one koji prekrivaju koljena, jer nikad ne znaju gdje će ih zadesiti vrijeme namaza. S druge strane, trebali bi da imaju poštovanja prema ljudima s kojima se susreću, a pogotovo prema roditeljima, naročito kada se radi o omladini koja se još uvijek nije osamostalila. Imajte poštovanja prema svojim roditeljima!

Behez ibn Hakim, r.a., prenosi predaju od svog djeda, koji kaže: "Pitao sam: 'Allahov Poslaniče, šta bismo trebali sakriti a šta pokazati od avreta?' On je odgovorio: 'Sakrij avrete od svakog osim od svoje supruge.' Rekoh: 'Allahov Poslaniče, a šta ako ljudi žive zajedno?' On reče: 'Potrudi se, ako ikako možeš, da ti avret niko ne vidi.' Ja onda rekoh: 'A ako je čovjek sam?' A on odgovori: 'Najpreče je osjećati stid pred Allahom!' (Ahmed)

Mnogo veći izazov stoji pred našim sestrama, suprugama, majkama, kćerima. U ovih deset godina (koliko sam u ovom džematu) često sam dobivao upit o njihovom oblačenju, s ciljem da im odobrim ili nađem opravdanje za njihovo otkrivanje. Ja sam odgovarao da je to pitanje na koje one same sebi moraju da daju odgovor i da same odluče kako će da se obuku, jer će one za to biti pitane od strane svoga Gospodara, a ne ja. Ja ću biti pitan da li sam im objasnio propise. Zato, sigurno neću dopustiti da Dragom Allahu kažu kako im je hafiz dozvolio ili opravdao otkrivanje avreta.

Naravno, u svemu tome one su svjesne (ili bi to morale biti) da je:

- Uzvišeni Allah milostiv i sve razumije

- pristojna odjeća bolja od golotinje

- tijesna i providna odjeća nije odjeća.

Tu poruku posebno treba da prime naše kćeri, kojima treba da prestanemo govoriti: "Hajde sa svijetom! Provedi se dok si mlada!'' I slično. Nemojmo biti neprijatelji svojoj djeci!

Na kraju, još samo jedna poruka. Kada su 1999. godine u Zagrebu održavane druge svjetske vojne igre, među posjetiocima je, u pratnji jednog našeg alima (koga ne želim da imenujem), bila i delegacija iz Arabije koja je (nenaviknuta na naš mentalitet) zaprepašteno izjavila: ''Otkud ovoliko golih žena?'' Alim im je odgovorio slijedeće: ''Ja ne vidim ništa. Bog je prvo rekao: 'Obori pogled!', pa tek onda: 'Pokrij stidna mjesta.'''

 

Molim Dragog Allaha da nas učvrsti na putu Islama, da nam podari svijest o važnosti pokrivanja avreta i da nas i naše porodice sačuva od nemorala. Amin.

Avreti.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB