KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

26. februar 2021. - 14. redžeb 1442.

 

BUDIMO SRETNI!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od bitnih stvari u našem životu, koja nas pokreće i tjera na aktivnost jeste SREĆA. Ona jedanas posebno važna s obzirom na to da živimo u vremenu kada su naše kretanje i naš uspjeh u velikoj mjeri ograničeni i sputaniA pogotovo iz razloga što danas svijetu, nažalost, ima ljudi koji nam ne žele sreću, što je jasan znak da ni oni sami nisu sretni, odnosno, da ne rade na svojoj sreći. 

A za sreću ne treba puno. Treba samo da pazimo na nivodopamina u nama, to jest hormona koji je odgovoran za naše osjećaje. Kada je njegov nivo nizak, onda osećamtugu i stres, akada je visok, onda smo raspoloženi i sretni.

Postoji nekoliko prirodnih načina kako da podignemo nivo dopamina u našem tijelu i ja ih danas želim da podijelim sa vama, u nadi da ćemo ih primjeniti.

Prvi način jeste vježbanjeBilo kakva fizička aktivnost stimuliše oslobađanje endorfina, dopamina i serotonina (hormona sreće), dok nam redovno vježbanje pomaže da se oslobodimostresa, frustracija i hroničnog umora.

Druga važna stvar jeste detoksikacija, jer nagomilane bakterije i toksini u našem tijelslabe naš imunitet i smanjuju proizvodnju dopamina. Zato treba da redovno čistimo svoje tijelo, po mogućnosti što češće postimo te pravimo hidžamu, čime ćemo biti zdraviji i osjećati se bolje.

Slijedeće, što će nas natjerati da se osećamo dobro i da naše tijelo počne da proizvodi dobre hormone, jeste slušanje lijepih melodija, prvenstveno Kur'ana, a zatim i naših omiljenih pjesama.Samo par minuta slušanja najdražih melodija donijet će namdobro raspoloženje i optimizam.

Zatim, jedan od najlakših načina da podignemo nivo dopamina jeste da se što češće družimo sa prijateljima i porodicomNažalost, trenutna situacija nas u tom smislu prilično ograničava. Ali eto, imamo savremenu tehnologiju koja nam u velikoj mjeri pomaže, iako ne može baš u potpunosti da zamijeninaše bliske kontakte.

Kreativnost, također, značajno utiče na povećanje nivoadopamina u mozguNapraviti neki ukras u kućiskuhati neko novo jelo, izmijeniti raspored nameštaja u stanu ili kupiti novi i slično, učinit će da se osjećamo odlično.

Slijedeća korisna stvar jeste podizanje tirozina, vrlo važne hemijske supstance u našem tijelu, koja služi za sintezu dopamina. Odličan izvor tirozina su bademi, avokado, banane, lubenica, zeleni čaj i crna čokolada.

Ono što također može da pomogne jesu meditacija, odnosno, mir i namaz koji, naučno dokazano, podižu nivo dopamina, i to na potpuno drugačiji način nego što to radi fizička aktivnost. Kada smo potpuno opušteni, naše tijelo oslobađa više mentalne energije, što značajno utiče na proizvodnju hormona sreće.

Vrlo korisna stvar jeste postavljanje ciljeva i njihovozapisivanje na papir ili kalendar, te postavljanje na vidno mesto.To će nam ujedno i pomoći da ne zaboravimo svoje obaveze.Kada uradimo nešto sa tog spiska treba to da precrtamo i onda ćemo vidjeti kako će nam raspoloženje porasti do neba, naročito ako smo završili neki važan i težak posao.

I na kraju, vrlo je važno da dovoljno spavamoKada spavamo, naše tijelo započinje proizvodnju hormona i supstanci koje mogu da podignu nivo dopamina. Štaviše, miran i dovoljno dug san je i sam po sebi jedna vrsta sreće.

Braćo moja! Radimo na svojoj sreći! A onda je poželimo i podijelimo sa drugima!

Molim Dragog Allaha da nam podari sreću na oba svijeta. Amin.

Sreca.doc
Microsoft Word Dokument 51.5 KB