KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 9. april 2021 27. ša'ban 1442

 

UPUTSTVA ZA RAMAZAN

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U ponedjeljak navečer, akobogda, sa akšam-namazom i prvom teravijom počinje nam mubarek-mjesec ramazan. Tim povodom danas želim svima nama da uputim nekoliko savjeta, kao i da vam prenesem uputstva koja smo dobili od Islamske zajednice u Austriji (IGGÖ), vezano za ramazanske aktivnosti.

Hvala Allahu, dopuštaju nam se svi dnevni namazi bez obzira na policijski sat, pa tako i teravih-namaz, koji ćemo kao i prethodnih godina klanjati po osam rekata. Praksa je pokazala da su veće posjete na teraviji uglavnom bile na prvoj teraviji, zatim petkom i subotom, te povodom obilježavanja Lejletul-Kadra. U slučaju da zbog razmaka od 2 m tih noći ne budemo mogli svi stati u džamiju, teraviju ćemo klanjati dva puta. To jest, klanjat ćemo odmah farz, zatim teraviju i odmah nakon nje vitr-namaz, nakon čega će prva grupa izaći i osloboditi džamijski prostor za drugu grupu. Nakon što prva grupa uđe u džamiju, džamija će biti zaključana, a druga grupa će morati malo da sačeka vani, odnosno, morat ćemo imati puno razumijevanja i strpljivosti.

Zatim, iako je to skoro nemoguće postići, pozivam nas da izbjegavamo grupisanja pred džamijom, to jest, da nakon namaza što prije napustimo džamiju, te da budemo što tiši, s obzirom da se teravija klanja u kasnim satima. A kada su komšije u pitanju, posebno naglašavam potrebu da vodimo računa o parkiranju auta – da ne parkiramo pred tuđim garažama i da ne blokiramo ulicu.

Ponovo napominjem da ulaz u džamiju nije dopušten bez FFP2 maske i vlastite serdžade, pa vas molim da ih uvijek ponesete sa sobom kada dolazite u džamiju, kao i to da su rukovanje i grljenje strogo zabranjeni, pa nas pozivam da se pozdravljamo riječima i stavljanjem ruke na srce.

Ono što će nam posebno nedostajati u ramazanu jesu džematski iftari, koje nažalost nećemo smjeti organizovati, dok je, zbog navedenih mjera, i obilježavanje Lejletul-Kadra pod upitnikom.

Bit će ovo ramazan sa velikim izazovima za sve nas, u kojima ćemo morati dobro paziti da ne nanesemo štetu ni sebi ni džematu, te da pod svaku cijenu sačuvamo svoje zajedništvo. U svakom slučaju, za razliku od prošle godine, iako se ove mjere mnogima od nas ne sviđaju, ipak nam omogućavaju da uđemo u džamiju i da imamo barem kakve-takve ramazanske aktivnosti. Nadamo se da se situacija neće pogoršati i da nam do kraja ramazana neće zatvoriti džamiju. A ako slučajno dođe do olakšavanja mjera, izrazit ćemo im srdačnu dobrodošlicu.

Na privatnom planu smatram vrlo važnim i korisnim da svako od nas sebi napravi plan ili tabelu ramazanskih aktivnosti, kako bismo što više i što bolje iskoristili ramazansko vrijeme i ramazanske blagodati.

Posebno je to važno kada su u pitanju naša djeca, koja treba da zavole mjesec ramazan i da steknu naviku obavljanja ramazanskih aktivnosti. U tom smislu toplo preporučujem da napravimo ramazansku tabelu ili kalendar, u kojoj ćemo redovno bilježiti svaki dan njihovog posta, svaki klanjani namaz i svaku proučenu stranicu Kur'ana, te da ih onda na kraju ramazana ili za Bajram ''pošteno'' nagradimo.

Pravljenje tabele će sigurno pomoći i ljudima koji nemaju praksu redovnog klanjanja svih pet dnevnih namaza. Naime, istraživanje je pokazalo da je pravljenje tabele sa namazima i po danima u sedmici bilo jako učinkovito, odnosno, da je veliki broj ljudi bilježenjem klanjanja namaza stekao naviku i (što je možda još i važnije) volju da redovno klanja namaze.

To je sigurno jedan lijep primjer uvođenja u praksu jedne lijepe navike, što bi svakome od nas trebao da bude jedan od zadataka u mjesecu ramazanu, kao i da pokušamo da iz svoje prakse odstranimo jednu lošu naviku.

Na kraju, želim svima nama da uputim dva upozorenja. Prvo, ramazan će vrlo brzo proći. Zato treba od samog početka da uživamo u njegovim blagodatima. I drugo, s obzirom da će šejtani u mjesecu ramazanu biti vezani, oni će prije ramazana maksimalno pokušati da pokvare odnose među ljudima. Zato im nemojmo to dopustiti. A pokušajmo i popraviti ono što se da popraviti.

 

Molim Dragog Allaha da nam u mjesecu ramazanu podari Svoju milost, oprost i bereket. Amin, ja Rabbel alemin.

Uputstva za ramazan.doc
Microsoft Word Dokument 54.0 KB