KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 1. oktobar 2021 24. safer 1443

 

BERA' IBN MALIK, R.A.

(Hutba br. 450)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Kao uvod u mjesec Rebiul-evvel, koji nastupa u srijedu navečer, akobogda, a u kojem se najviše prisjećamo života našeg Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., danas ćemo govoriti o jednom od njegovih najhrabrijih ashaba. Njegovo ime je Bera' ibn Malik, r.a. Brat je od Enesa ibn Malika, r.a., koji je opet poznat po tome što je služio Poslanika, s.a.v.s., punih deset godina u Medini, što je rezultiralo time da postane jedan od najpoznatijih prenosilaca hadisa. Za razliku od Enesa, Bera' nije prenio ni jedan hadis, ali je svojom hrabrošću pokazao slijedećim generacijama muslimana kako se treba boriti za istinu i pravdu.

Njegova hrabrost i odlučnost u bitkama je bila toliko velika da je halifa Omer, r.a., svojim namjesnicima morao da napiše slijedeću poruku: ''Nemojte Bera'a ibn Malika postavljati za vojskovođu, jer će svojom hrabrošću upropastiti ostale vojnike.''

Poznato je da je Bera' učestvovao u Bici na Uhudu, te prisustvovao događaju na Hudejbiji, gdje je Poslaniku, s.a.v.s., zajedno sa ostalim ashabima dao zakletvu na vjernost.

Svoju hrabru borbu je nastavio i nakon Poslanikove smrti. Jedna od takvih, vrlo važnih i odlučujućih borbi, je bila i Bitka kod Jemame protiv lažnog poslanika Musejleme, a koja se odigrala u vrijeme vladavine prvog pravednog halife Ebu Bekra, r.a.

Naime, Musejlemina vojska je bila vrlo brojna i dobro opremljena, što je kod muslimana izazvalo nemir i nesigurnost. Tada je poznati vojskovođa Halid ibn Velid, r.a., pozvao Bera'a da se obrati borcima, što je on i učinio. Uzjahao je konja, zahvalio se Allahu, a zatim glasno viknuo: ''O stanovnici Medine, neka niko od vas ne pomišlja na povratak u Medinu, jer poslije današnjeg dana nema vam više Medine. Preostaje vam samo Allah, a zatim Džennet!'' Zatim je Bera' žestoko navalio na neprijatelje, a za njim i ostali muslimani, hrabro se probijajući i krčeći svojom sabljom sve što mu se nalazilo na putu.

Musejlemina vojska se razbježala i spas potražila u jednoj zaklonjenoj bašči, koja je kasnije dobila naziv ''Bašča smrti'', zbog velikog broja izginulih u njoj toga dana. Ta bašča je bila ograđena visokim zidovima, po kojima se rasporedila Musejlemina vojska i kišom strijela i kopalja zaustavila muslimansku vojsku.

Tada na scenu stupa hrabri Bera' koji poručuje muslimanima: ''O ljudi, stavite me na jedan štit, a zatim taj štit podignite na koplja, a onda me bacite preko zida negdje blizu kapije. A kada upadnem unutra, ili ću poginuti kao šehid ili ću vam otvoriti kapiju.''

Tako su i učinili, te se Bera' u tren oka našao na drugoj strani, te se hrabrom borbom uz zadobivenih preko 80 rana uspio probiti do kapije i otvoriti je, nakon čega su muslimani ušli u bašču i bitku priveli kraju, riješivši se otpadnika i njihovog lažnog poslanika.

Ovu bitku je Bera' ipak preživio, te je nakon oporavka nastavio sa borbama. Tako je 20. godine po Hidžri na red došla i bitka kod Tustura, na jugu današnjeg Irana, gdje su Perzijanci sakupili veliku vojsku protiv muslimana. Perzijanci su se branili u svojoj velikoj tvrđavi sa koje su na muslimane bacali željezne lance sa užarenim čeličnim kukama. Kada bi ih uhvatili, onda bi ih vukli pri čemu bi muslimani ili podlegli ili bili na samrti od velikih bolova.

Jedna od tih kuka je uhvatila i Bera'ovog brata Enesa. Kada je Bera' to vidio, skočio je na lanac i golim rukama rastezao užarenu kuku, dok je nije razdvojio i brata svoga oslobodio. Nakon toga na njegovim rukama više nije bilo mesa, već samo kosti. U ovoj bici je Bera', čije su sve dove bile uslišane, zamolio Dragog Allaha da mu podari šehadet, što mu je Dragi Allah i ukabulio. Bera' je poginuo kod istočnih vrata grada i tamo je ukopan.

Braćo moja, neka nam slučaj Bera'a ibn Malika bude podstrek na hrabrost u ovom vremenu, kao i vremenima koja dolaze, a koja će od nas tražiti hrabrost, pa možda i život na Allahovom putu.

A posebno neka bude poruka onima među nama, koji se krijemo iza titula ''lavica'' i ''kraljica'', a koje dajemo svojim suprugama. One svojim radom i aktivnostima, kako na poslu tako i kod kuće, pokazuju da su zaslužile te titule. A da li smo mi zaslužili titule lavova i kraljeva? To ćemo saznati i dokazati tek onda kada golim rukama budemo dohvatili užareni usisivač, suđe u sudoperi, nakupljeno smeće u vrećama i sl.

Istu poruku šaljem i našoj djeci, našim lavićima, prinčevima i princezama. Pokažite hrabrost, pa pripremite ponekad sami sebi doručak, prljavo suđe iza sebe pospremite u sudoperu ili mašinu za suđe i počistite trpezarijski sto, svoj prljavi veš ubacite u korpu za veš, sami raspremite svoje sobe i posteljine i sl.

 

Molim Dragog Allaha da nam podari snagu i hrabrost, kakvu je podario Bera'u ibn Maliku. Amin.

Bera' ibn Malik.doc
Microsoft Word Dokument 41.5 KB