KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 24. septembar 2021 17. safer 1443

 

ZNANJE JE IMANJE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Početak svake školske godine podsjeća nas na važnost nekoliko stvari. Prvo, važnost učenja – koje nam je potrebno za sticanje i dunjalučkih dobara a i visokih deredža u Džennetu. Drugo, važnost žrtve – koju su roditelji dužni da prinesu u korist svoje djece kako bi im omogućili pristojan život na Dunjaluku, a sebi veliku nagradu na Ahiretu. I treće, važnost zahvalnosti roditeljima – koja se ogleda u poštovanju prema njima dok su mladi i brigu o njima kad ostare, što njihovoj djeci obezbjeđuje ulaznicu za Džennet. Neka nam slijedeći slučaj posluži kao primjer i podsticaj da budemo takva djeca i roditelji kakvi bismo zaista trebali biti.

"Dobro je bilo dok su djeca bila mala. Nisam se morao kriti.'' – priča mi moj dobri Sudo. ''Dok su išli u osnovnu i srednju ja sam normalno radio u komunalnom preduzeću na odvozu smeća. Nikad se nisam žalio. Iako sam završio fakultet, nemam ni dana staža sa VSS. No, neka. Neka mi je porodica živa i zdrava.

Kada su mi Mirha i Enida krenule na fakultet, kućni budžet nije mogao podnijeti sa samo jednom plaćom. Onda smo ja i supruga Samira počeli sakupljati sekundarne sirovine i brati, sušiti i prodavati ljekovito bilje po pijacama. Za 7 godina, dok su one studirale, nismo odmorili ni dana. Ja s posla, moja Samira čeka i palimo starog "Pasata" sa prikolicom pa put pod noge. "Očistili" smo sve obližnje šume i riječna korita od odbačenih starih šporeta, limova i školjki od automobila. Samira bi znala reći: 'Više smo mi uradili na polju ekologije nego sva udruženja zajedno.' Znali smo šta nam je cilj – iškolovati kćerke.

I patili smo, oskudijevali i radili. Samo da njima u Sarajevu ne fali ništa. Istini za volju, i one su bile odlični studenti. Prvo je diplomirala Enida ekonomiju pa Mirha farmaciju. One presretne, a i mi sa njima. Na svečanoj dodjeli diploma, ja pozajmio odijelo od rođaka Mirse a moja Samira od svoje sestre. Niko nije bio ponosniji od nas. Moja Samira je neprestano plakala od sreće, zbog činjenice da smo uspjeli. Da smo im dali najbolje "ruho" što roditelji mogu dati svom ženskom djetetu. Fakultetsko obrazovanje. Završile su pripravnički i brzo se zaposlile. Udale su se u razmaku od 6 mjeseci. Ispratili smo ih kako dolikuje. Da se ne sramotimo. Da njih ne osramotimo. Iako sam digao kredit koji ću otplaćivati do penzije. Ali ne žalim. Samo nek su one sretne.

Onda smo prestali sakupljati otpad i bilje. Ja sam radio u firmi a Samira je plela stolice od plastike. Onda sam počeo da se osjećam neprijatno jer sam imao rejon odvoza smeća gdje mi žive prijatelji – Mirhini i Enidini svekar i svekrva. Ugledni ljudi. Direktori, biznismeni, advokati.

Prvih dana smo se pozdravljali kako i dolikuje prijateljima, a onda sam vidio ko sve kod prijatelja sjedi u dvorištu. I bilo me stid. Više se nisam javljao kad kupimo smeće. Samo bih nabio kapu na lice da me ne prepoznaju. Da ih ne sramotim. A onda jednoga dana, kad sam istovario smeće pored Enidine kuće i žurno krenuo prema kamionu, začuh njen glas: 'Babo, hajde bujrum. Zar bi prošao da se ne javiš? Odmah da si ušao da popijemo kafu. Zovi i kolege.' Nisam imao kud. Ušli smo u dvorište. Puno je ljudi. Sve znameniti: gradonačelnik, predsjednik suda, ministri. Svi sa suprugama. Mene "zemlja jede". Prljav sam od kanti. U "smećarskoj radnoj uniformi". Mojim kolegama svejedno. Njih se ne tiče. Pocrvenio sam i htio da sjednem u kraj, kad me Enida pozva u sami vrh stola. Svi pogledi se usmjeriše prema meni. Sve sam vidio u trenutku. I cinične osmjehe i podsmjehe i poglede gađenja.

Enida ustade i poče govor: 'Dame i gospodo. Ovaj čovjek pored mene je moj otac. Ovaj čovjek i moja majka su žrtvovali svoj život za nas dvije. Pogledajte ga. Pred penziju. U istoj firmi. Vozi smeće. A fakultet završio prije 30 godina. Ovaj čovjek ovdje je za mene i moju sestru veliki. Najveći. Veći nego bilo koja moja i vaša titula. On ima titulu čovjeka. Dobro ga pogledajte. Od sutra pa do penzije on radi u upravi Holdinga čiji sam direktor, a ja i sestra smo njemu i majci kupili nov dvosoban stan i auto. Od sutra se nas dvije žrtvujemo za njih kao što su oni za nas. A majka neće više plesti. U to ime želim da im čestitam i kažem da ste nam sve na svijetu.'

Zagrli me i zaplaka. Ja sam bio zatečen i nisam znao šta da radim. Kolege su me grlile razrogačenih očiju a gosti, koji su se maloprije ironično cerekali, ostali su u čudu otvorenih usta. Kao i prija i prijatelj. Otišao sam i završio smjenu. A kad sam došao kući i svojoj Samiri ispričao, tek smo tad počeli zajedno plakati. I blagosiljati. Njih dvije. Naša dva oka. Dva ponosa.

Evo nas u našem stanu. Sa centralnim grijanjem. Sa autom. Odlazim i dolazim sa posla u odijelu sa kravatom. Samiri i meni zarasle šake od ranica zbog teškog posla. Još ne možemo vjerovati, ali je istina. Da u životu čovjeku nema bolje nagrade od hairli djece."

 

Molim Dragog Allaha da uputi našu djecu i da se smiluje našim roditeljima. Amin.

Sudbina 2.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB