KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 25. juni 2021 15. zu-l-ka'de 1442

 

BLAGOST

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna vrlo lijepa i važna osobina, koja uljepšava sve što dotakne, ali koja je, nažalost, sve manje prisutna u našim životima i lagahno izumire jeste BLAGOST.

To je osobina koja, prije svega, krasi Uzvišenog Gospodara (i blago nama zbog toga). Jedno od Allahovih najljepših imena, kojim bismo Ga trebali što češće dozivati, jeste El-Halim (Blagi). Pa tako On o sebi u Kur'anu kaže: ''I znajte da Allah prašta i da je blag!'' (El-Bekare, 235.)

Blagost je bila odlika i našeg Poslanika, s.a.v.s. Uzvišeni Allah o tome govori na više mjesta u Kur'anu, pa na jednom od njih veli: ''Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbježali bi se iz tvoje blizine. Zato im praštaj, moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima!'' (Alu 'Imran, 159.)

Ova osobina je, također, krasila i ashabe Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Tako je Poslanik, s.a.v.s., pohvalio El-Ešedždža Abdulkajsa rekavši mu: "Zaista ti posjeduješ dva svojstva koja Allah voli, a to su blagost i dobročinstvo!" (Muslim)

A Ebu Bekr Es-Siddik, r.a., veli: "Plemenitost smo našli u bogobojaznosti, bogatstvo u čvrstom ubjeđenju, a ugled i veličinu u skromnosti i blagosti!"                                            

Također se prenosi da je poznati ashab Ahnef ibn Kajs bio veoma blag i da je uziman kao primjer blagosti. Pa tako kada bi ashabi za nekoga htjeli da kažu da je posebno blag, rekli bi: "Blaži je od Ahnefa!" Pripovijeda se tako da ga je neki čovjek verbalno napadao, a Ahnef je šutio i išao svojim putem sve dok nije došao do kvarta u kojem je živio. Tad zastade i reče: "Ako imaš još nešto na svojoj duši a da mi nisi rekao, sad kaži, prije nego što te čuju moje komšije pa ti uzvrate!"

Jedna grupa ljudi je poslala provokatora kod Ahnefa, koji mu je cijelo jutro ružno govorio. Međutim, kada se primaklo vrijeme ručka, Ahnef mu reče: "Ručak je gotov pa bujrum, ako možeš, da ručamo!" Čovjek se postidi i ode.

Braćo moja! Kao što smo čuli, blagost je odlika koju svi vole, a posebno Uzvišeni Allah i Muhammed, s.a.v.s. Zbog toga bi ona trebala da krasi i nas vjernike, kako u našim djelima tako i u našem govoru. Poslanik, s.a.v.s., nas je bodrio na to, ali i upozorio rekavši: "Kome je uskraćena blagost, uskraćeno mu je svako dobro!" (Muslim)

I što je još važno, blagost je neodvojiva od milosti, praštanja i dobročinstva, tako da nam se valja okititi i tim osobinama. Naravno da to nije lahko. Čovjek se mora naučiti i navići na blagost, a za to mu treba puno volje, rada i strpljivosti.

Braćo moja, budimo blagi prvo prema sebi, a onda i prema drugim ljudima, a posebno prema našim najbližim i najmilijim. Budimo blagi i prema biljnom i životinjskom svijetu, kao i prema svakome ko blagost zaslužuje. A onda se nadajmo Allahovoj, dž.š., blagosti i milosti na Dan kada nam oni budu najpotrebniji.

Molim Dragog Allaha da nas učini od onih koji su blagi, i da našu djecu i potomke učini radostima naših očiju i srca. Amin.    

 

Ovome želim još dodati slijedeće informacije:

 

 

  • Svi oni koji svoje kurbane žele da uplate preko Rijaseta IZ u BiH, mogu to od danas učiniti u našem džematu. Cijena kurbana je kao i prethodnih godina – 180 €. Kurbani će uglavnom biti otkupljivani od povratnika u manjem BH entitetu i podijeljeni povratnicima, siromasina, zavodima za nezbrinutu djecu i posebnim potrebama, licima u kolektivnim centrima, socijalnim ustanovama, bolnicama, studentskim domovima, medresama i fakultetima islamskih nauka u BiH.

  • Slijedeći dogovoreni termin za hidžamu je nedjelja prije podne. Vrijeme početka termina zavisi od broja prijavljenih. Zato molim sve zainteresovane da se danas ili sutra prijave kod mene ili hadžije J. Derviševića.

  • U saradnji sa H. O. ''Zrno sreće'' iz Švicarske danas ćemo napraviti sergiju za pomoć u liječenju djevojčice Amine Mulaganović, koja ima deformaciju oba stopala, lijeve šake i grudnog koša, te probleme sa disanjem, zbog čega joj je potrebno hirurško liječenje. Da vam Dragi Allah ukabuli i u sevap upiše.   

Blagost.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB