KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 26. mart 2021 13. ša'ban 1442

 

SVRHA NAŠEG POSTOJANJA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Čovjek je zaboravno biće. To može biti i prednost, jer zbog te sposobnosti on u svojoj memoriji potiskuje neke teške trenutke iz prošlosti, a koji su mu svojevremeno donijeli probleme, loše raspoloženje i duševnu bol. Međutim, zaborav može biti i mahana, jer zbog njega čovjek propusti neke svoje obaveze koje, ako ih ima puno, kasnije teško može nadoknaditi. To je posebno izraženo u ovom vremenu, koje nenormalno brzo leti a svo je satkano od nekakvih termina. Zato je vrlo važno da svoje obaveze stavljamo na papir i da ih se često prisjećamo.

Jedna od tih stvari, zbog koje bismo u svojoj kući obavezno trebali da imamo jedan sat i neku levhu sa Božijim imenom, jeste razmišljanje o svrsi našeg postojanja i našeg života. S toga koristim priliku da sebe i vas podsjetim da je svrha našeg postojanja ibadet (služenje Uzvišenom Allahu), dok je svrha našeg života i smrti ispit. A nakon svakog ispita stižu rezultati i ocjena.

Dakle, mi nismo bahnuli na ovaj svijet (željom i trudom naših roditelja); i nije svrha ovog života samo puko uživanje u blagodatima i nije smrt kraj našeg putovanja. Naravno, nama niko ne brani da uživamo u lijepim i dopuštenim stvarima, ali moramo biti svjesni da je naš Plemeniti Gospodar i našem životu dao plemeniti cilj, a to je priprema za susret s Njim.

Da bi ta priprema bila što bolja, a i naš susret sa Gospodarom što ljepši, želim sebe i vas da podsjetim na neke od najvrjednijih ibadeta. Naravno, mi ne moramo sve ibadete izvršavati, ali možemo činiti one koji nam nisu teški, kao i možda probati neke nove. U svakom slučaju, Dragi Allah najviše voli redovne ibadete, pa makar oni bili i mali. Evo nekoliko prijedloga:

  • Izgovarati riječ ''Subhanallah'' 100 puta, čime nam se piše 1000 dobrih djela ili se izbriše 1000 grijeha.

  • Učenje Ajetul-kursije poslije svakog namaza, čime stičemo garanciju za Džennet. A ako dodatno proučimo po 33 puta Subhanallah, Elhamdu lillah i Allahu ekber, te jedanput ''La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh. Lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kulli šej'in kadir.'', bit će nam obrisani grijesi, pa makar ih bilo koliko morske pjene.

  • Učenje ovih spomenutih riječi ''La ilahe illallahu vahdehu...'' 100 puta, čime nam se piše 100 dobrih djela i briše 100 grijeha, zatim dobivamo nagradu kao da smo oslobodili 10 robova, te dobivamo Allahovu zaštitu od prokletog šejtana.

  • Učenje što više puta ''Subhanallahi ve bi hamdihi subhanallahil azim'', jer su ove riječi lahke za izgovor a teške na tasu dobrih djela na Sudnjem danu i posebno drage našem Gospodaru.

  • Redovno klanjanje 12 rekata pritvrđenih sunneta (2 rekata sabahskog sunneta, 4 rekata podnevskog sunneta i 2 rekata sunsunneta, 2 rekata akšamskog sunneta i 2 rekata jacijskog sunsunneta), čime ćemo od Gospodara dobiti kuću u Džennetu, odnosno, još jednu garanciju ulaska u Džennet. Naravno, ako neko ne stigne da klanja 12 rekata pritvrđenih sunneta, može ih nadoknaditi nepritvrđenim sunnetima (4 rekata ikindijskog i 4 rekata jacijskog sunneta, kao i drugim nafilama.)

  • Jedna od tih nafila je i duha-namaz, sa čijih 2 rekata dobivamo nagradu kao da smo podijelili sadaku na svaki zglob svoga tijela, tj. 360 sadaka. A onaj ko klanja sabah-namaz i onda ostane na svome mjestu i zikri dok sunce ne izađe, pa onda klanja 2 rekata duha-namaza, ima nagradu kao da je obavio hadž i umru.

  • I, naravno, što više učiti salavate, a posebno petkom, jer za svaki salavat dobivamo od svoga Gospodara po deset blagodati, i učiti Kur'an, jer za svaki harf (slovo) dobivamo po deset dobrih djela, pri čemu za učenje Kur'ana imamo jednu nagradu, a za slušanje imamo dvije nagrade.

Zato, braćo moja, potrudimo se da neke od ovih ibadeta uvedemo u svoju svakodnevnu praksu, odnosno, svoj ''vird''. Posebna nagrada za to se ogleda u činjenici da ako nekada budemo i spriječeni da obavimo svoj redovni ibadet, meleki će ga pisati kao da smo ga i učinili. Subhanallah!

I oprez! Čuvajmo se zavisti, jer ona može da uništi mnogo naših dobrih djela. I čuvajmo se oholosti, odnosno, ponižavanja drugih radi našeg uzdizanja, jer to uništava sva dobra djela.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi putevima koji vode ka Njegovoj blizini, zadovoljstvu i Džennetu. Amin, ja Rabbel alemin.

Ibadeti.doc
Microsoft Word Dokument 53.5 KB