KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 3. decembar 2021 28. rebi'u-l-ahir 1443

SAMOPOŠTOVANJE

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U ovom vremenu poremećenih međuljudskih odnosa ne treba da očekujemo poštovanje od svih ljudi. Ni Muhammeda, s.a.v.s., nisu svi poštovali, pa zašto bi nas. S druge strane, vrlo je važno da pokažemo poštovanje prema onim ljudima koji ga zaslužuju, a još je važnije da ga pokažemo prema samima sebi.

S tim u vezi, želim s vama da podijelim slučaj jednog predavača, koji je svoje predavanje na seminaru počeo tako što je podigao u vis novčanicu od 100 €. U amfiteatru je bilo prisutno 200 ljudi, kojima je postavio slijedeće pitanje: ''Ko želi ovu novčanicu?'' Sve su ruke bile podignute. Zatim je rekao: ''Ovih 100 € dat ću nekome od vas, ali najprije ću još nešto uraditi.'' Zgužvao je novčanicu, a potom upitao: ''Da li je još uvijek želite?'' Sve su ruke opet bile u zraku. Zatim je upitao: ''A kad napravim ovo?'' Bacio je novčanicu i onda je cipelom trljao od pod. Potom je opet podigao, onako zgužvanu i prljavu, i upitao: ''Ko je još uvijek želi?'' Još uvijek su sve ruke bile podignute. Onda je rekao: ''Dragi prijatelji, upravo smo naučili jednu vrlo važnu lekciju. Šta god sam uradio sa ovom novčanicom, vi ste je i dalje htjeli, jer ni u jednom trenutku ona nije izgubila svoju vrijednost. Uvijek je vrijedila 100 €. Naime, često nam se desi u životu da nas neko odgurne od sebe, da padnemo nisko, da se osjećamo izgužvano i odbačeno. To su činjenice. Ponekad se osjećamo kao da ništa ne vrijedimo. Ali znajte, bez obzira šta vam se desilo u životu ili će se tek desiti, vi nikada nećete izgubiti svoju vrijednost. Bili prljavi ili čisti, izgužvani ili ispeglani, vi ste i dalje neprocjenjivi za sve one koji vas vole najviše na svijetu. Naši životi se ne vrednuju prema onome šta radimo ili koga poznajemo, već prema onome što jesmo. Vi ste nešto posebno, ne zaboravite to. Ukoliko ovu priču ne podijelite sa drugima, nikada nećete saznati čiji život je dotakla, kojem slomljenom srcu se obratila ili kakvu nadu je nekome pružila. Brojite svoje uspjehe, a ne probleme i brige! Nemojte nikada oklijevati da probate nešto novo! I uvijek imajte na umu slijedeće – jednostavni ljudi su sagradili Nuhovu lađu, a stručnjaci Titanik.''

Braćo moja! Mi živimo u vremenu poremećenih vrijednosti. Od kako je TV ušao u naše kuće, zaboravili smo čitati knjige. Od kako je auto došlo pred naše kuće, zaboravili smo hodati. Od kada smo dobili mobitele i kompjutere, zaboravili smo pisati pisma. Zbog poslovanja sa bankom zaboravili smo na vrijednost novca. Zbog pojave raznih parfema i mirisa, zaboravili smo miris ruža. Zbog pojave brze hrane, zaboravili smo kuhati. Zbog pojave WhatsAppa, zaboravili smo posjećivati svoju rodbinu i prijatelje.

Zato je vrijeme da razmislimo o sebi, da u svome životu nešto promijenimo nabolje i da, jednostavno, učinimo nešto za sebe. Jer, valja nam se pripremiti za vječni Ahiret, a i kada umremo svakako će puno našeg novca ostati nepotrošeno, odnosno, potrošit će ga drugi na sebe.

Prenosi se tako da je nakon smrti jednog kineskog bogataša, njegova udovica naslijedila oko 2 milijarde dolara. Nedugo zatim udala se za vozača svog bivšeg muža. Kada su se vjenčali, on joj je rekao: ''Svo vrijeme sam mislio da ja radim za svog gazdu, ali sada sam shvatio da je moj gazda svo vrijeme radio za mene.''

Braćo! U ovom vremenu poremećenih prioriteta treba da shvatimo da je važnije duže živjeti nego li imati više bogatstva. Dakle, moramo se truditi da naše tijelo bude zdravo i snažno. Treba da idemo kod doktora na pregled kada smo zdravi, jer kad obolimo kasno je. Treba da pijemo što više vode, čak i ako nismo žedni. Treba da naučimo da zaboravljamo, čak i ako se radi o velikom problemu. Treba da budemo skromni, čak i ako smo vrlo bogati i moćni. Treba da naučimo da budemo zadovoljni, čak i ako nismo bogati. Treba da treniramo svoj um i tijelo, čak i ako smo jako zauzeti. Treba da nađemo vremena za ljude do kojih nam je stalo. Treba da odredimo posebno vrijeme za sebe, za: hodanje, čitanje, razmišljanje, druženje sa Kur'anom, dobrovoljni ibadet, noćni namaz... I uz sve to treba mnogo Allaha da veličamo i da Mu se zahvaljujemo na blagodatima.

Braćo draga! Ko spozna sebe, spoznao je i svoga Gospodara.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi na ona djela koja će nas odvesti u okrilje Njegovog zadovoljstva i milosti. Amin.

Samopostovanje.doc
Microsoft Word Dokument 46.0 KB