KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

četvrtak, 13. maj 2021 1. ševval 1442

 

RAMAZANSKI BAJRAM

(1. Ševval 1442. H. god.) 

 

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ko je bogobojazan i lijepo se ponaša, njega voli Allah; ko je darežljiv i dobročinitelj, njega vole ljudi; ko je ljubazan i susretljiv, njega vole komšije; ko spominje dobrote i vrline drugih, a sakriva njihove mahane i nedostatke, njega vole braća i prijatelji; ko je dobar i blag, njega voli njegova porodica; ko je pokoran i temeljit u poslu, njega vole njegovi pretpostavljeni; a ko čini dobro i ne vrijeđa ljude, njega vole i Allah i ljudi.

Kad bi srca muslimana izgovarala tekbire kao što ih izgovaraju njihovi jezici na dan Bajrama, danas ne bi strahovali ni Ujguri u Kini, ni muslimani u Kašmiru, ni Rohinje u Mijanmaru, a ni Palestinci u okupiranoj Časnoj zemlji, niti bi muslimani u Jemenu umirali od gladi; kad bi se muslimanske duše grlile i pozdravljale onako kako se pozdravljaju njihova tijela na dan Bajrama, ne bi bilo svađe i podjela među njima; kad bi se muslimanske duše veselile i bile nasmijane kao što su nasmijane usne i lica muslimana na dan Bajrama, meleki bi se družili s njima; kad bi se muslimani nagizdali lijepim ahlakom i moralom, kao što se gizdaju odjećom za Bajram, od njih ne bi bilo ljepšeg ni ponosnijeg naroda na zemlji.

Braćo moja! Iza nas je težak period od nešto više od godine dana, u kome smo u više navrata morali da zaključamo vrata naše džamije, da otkažemo sve veće manifestacije i druženja, da se u safovima udaljimo jedni od drugih, da mekteb prebacimo u online modus... Ali, Dragom Allahu smo opet zahvalni, pogotovo iz razloga što smo ove godine imali kakve-takve ramazanske aktivnosti i što dočekujemo ramazanski bajram u našoj džamiji, a u čemu smo prošle godine bili spriječeni.

Isto tako i ispred nas stoji težak i neizvjestan period, u kome je jedno sasvim izvjesno i jasno – ovaj razmak koji stoji među nama u džamiji ni u kom slučaju ne bi smio da nas udalji jedne od drugih u stvarnome životu. Nadolazeće godine od nas traže, više nego li one ranije, da se ujedinimo, da zaboravimo na međusobne razmirice i netrpeljivosti, da svakodnevno stojimo jedan drugom rame uz rame. Mi ne smijemo sebi dopustiti da budemo kao ovce, koje će pojesti razjareni i nezasiti vukovi, a koji vrebaju sa svih strana. I šta god radili i sebi dopustili, jedno nipošto ne smijemo, a to je da se prepustimo stihiji surove svakodnevnice, koja je preplavljena pretjeranim osjećajem straha.

A da bismo u tome uspjeli, onda moramo nastaviti da održavamo vezu sa Gospodarom, jer onaj koji uz sebe ima Allaha, taj u sebi nema straha. Dakle, treba nastaviti sa uobičajenim ibadetima, u onoj mjeri u kojoj nam to dopušta naše slobodno vrijeme. Naravno, nije realno za očekivati da njihov intenzitet bude isti kao u mjesecu ramazanu, ali mi sebi moramo postaviti neke okvire kojih se moramo striktno držati. U najmanju ruku, to je pet dnevnih namaza. Ako ne možemo njih redovno obavljati, šta onda drugo možemo?!

Braćo moja! Ramazan je brzo prošao, a isto tako će brzo proći i ševval, kao i ostali mjeseci, pa tako i naš život. Nemojmo oklijevati i čekati, odnosno, traćiti vrijeme čekajući da dođe neki period ili neki novi ramazan, u kome ćemo sebe i svoj život konačno predati svome Gospodaru. Post nas je prilično iscrpio i ja molim Dragog Allaha da ga od nas primi. Zato se malo odmorimo tokom Bajrama, a onda nastavimo sa postom šest probranih dana u ševvalu, čime ćemo dobiti bonus kao da smo cijelu godinu dana postili. Imajmo na umu da je ramazanski bajram prije svega blagdan postača i zato ga nemojmo uprljati alkoholom i drugim stvarima, koje su nespojive sa Bajramom i sa Islamom. A s obzirom na to da većina ovog Bajrama pada na neradne dane, iskoristimo vrijeme maksimalno kako bismo se družili sa svojim prijateljima, rodbinom i komšijama. Podijelimo međusobno bajramsku radost. Jedimo i pijmo i budimo veseli!

Molim Dragog Allaha da nam ukabuli naš post i ostale ramazanske ibadete; da nam oprosti naše grijehe; da nas sačuva od Džehennema i uvede u lijepi Džennet; te da nas uputi putevima koji vode ka Njegovom zadovoljstvu, blizini i milosti. Amin, ja Rabbel alemin.

U svoje ime i ime našeg džematskog odbora, želim vam čestitati i poželjeti hairli i berićetne dane ramazanskog bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih provedete u zdravlju i veselju sa svojim najmilijim.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Ram-bajram 1442.doc
Microsoft Word Dokument 43.0 KB