KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 23. april 202111. ramazan 1442

 

PUT DO DŽENNETA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Ovog drugog petka u šehri ramazanu želim da nas podsjetim na jednu od najvažnijih i najjačih veza, kojom nas je Uzvišeni Allah povezao na Dunjaluku, i koja se nastavlja i u vječnosti Ahireta. To je veza ''roditelj – dijete'', koju je na najljepši način opisao naš Gospodar, kada nam je u časnom Kur'anu poručio:

''Gospodar tvoj naređuje da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje ili oboje kod tebe starost dožive, ne reci im ni: 'Uh!' – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: 'Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene kad sam bio dijete njegovali!' " (El-Isra', 23-24.)

Ova veza, koja je u isto vrijeme (kao što to Gospodar reče) i naša obaveza, posebno je oslikana u jednoj narodnoj izreci, koju bismo počesto trebali da imamo na umu, a pogotovo ona djeca koja su neposlušna svojim roditeljima, a posebno prema majci. Ta izreka glasi: ''Majka nosi svoje dijete devet mjeseci ispod srca, a čitav život u srcu.'' Samo onaj ko ''nema srca'' može zanemariti ovu činjenicu.

Da bi stabilnost te veze učinio jačom i sigurnijom, naš Poslanik, s.a.v.s., (koji je bez majke vrlo rano ostao, a oca, nažalost, ni upoznati nije mogao) obećao je Džennet onima koji svoje roditelje budu poštovali i pazili, rekavši u jednom hadisu: ''Džennet je pod majčinim nogama.''

A u drugom hadisu je rekao: ''Roditelj je srednja vrata Dženneta, pa ako hoćeš pusti ih, a ako hoćeš sačuvaj ih.'' (Oba bilježi Ibn Madže. Prvi hadis je hasen, a drugi sahih.)

S tim u vezi, želim s vama da podijelim priču o jednom učeniku, koji je dobio četvorku (austrijska dvojka) u školi, a zatim tražio od učitelja da mu dadne peticu. Učitelj mu reče: ''Dat ću ti peticu, ali pod jednim uslovom – da mi doneseš džennetsku prašinu.'' Drugim riječima: ''Nećeš je nikad dobiti.'' Slijedećeg dana je dječak došao u školu nosivši sa sobom nekakvu prašinu. Učitelj ga kroz šalu upita: ''Jesi li to donio džennetsku prašinu?'', a učenik reče: ''Jesam.'' Učitelj je bio iznenađen, pa upita: ''Kako će to biti džennetska prašina, kada niko ne može otići do Dženneta pa da je uzme?'' A dječak mirno reče: ''Naš Poslanik, s.a.v.s., je rekao da je Džennet pod majčinim nogama. Zato sam ja uzeo ovu prašinu i zamolio svoju majku da stane na nju. Dakle, donio sam ti džennetsku prašinu. A sad mi daj peticu.''

Braćo moja! Zbog svega navedenog, naš Poslanik, s.a.v.s., je izrekao i jednu prijetnju, rekavši: ''Daleko bio od Allahove milosti, daleko bio, daleko bio svako onaj ko dočeka starost svojih roditelja ili jednog od njih, a da brigom oko njih ne zaradi Džennet.'' (Muslim)

I zbog toga nam je naš Gospodar naredio da i prema roditeljima nemuslimanima pokažemo respekt. ''A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se na ovome svijetu velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.'' (Lukman, 15.)

Blago se onima koji imaju žive roditelje, imaju sigurno iskrene prijatelje. I imaju priliku da brigom oko njih sebi obezbijede Džennet. A oni čiji roditelji više nisu živi, ne treba da se žaloste. Oni će svoje roditelje opet sresti, u drugim okolnostima i na boljem svijetu. A do tada, mogu za svoje roditelje još štogod korisno da urade. U principu, svako dobro djelo se može pokloniti pred dušu svojih roditelja, a ja lično ne vidim većeg i korisnijeg djela od hadža.

 

Molim Dragog Allaha da se smiluje našim roditeljima i da se smiluje onima koji se brinu o svojim roditeljima. Amin, ja Rabbel alemin.

Dzennet II.doc
Microsoft Word Dokument 54.0 KB