KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

12. mart 2021. - 28. redžeb 1442.

 

PORUKE MI'RADŽA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Iza nas je još jedna u nizu ''tradicionalna'' mubarek-noć Lejletul-Mi'radž, noć u kojoj smo se prisjetili najvažnijeg događaja u životu Muhammeda, s.a.v.s., a to je putovanje na Isra' i Mi'radž.

Ovdje sam posebno naglasio riječ tradicionalna, jer tradicija (ako je ispravna) u životu muslimana igra veliku ulogu. Nažalost, kod nas je prisutno i mnogo loših tradicija, koje štete muslimanima (ne Islamu, jer Islamu ne mogu da naštete) ali o njima ćemo, akobogda, nekom drugom prilikom govoriti.

Zašto sam naglasio riječ tradicionalna? Zato što ona postoji samo u tradiciji. Naime, noć Lejletul-Mi'radž se desila samo jednom, kao velika počast za Muhammeda, s.a.v.s., i njegov ummet i ona se više ne ponavlja, za razliku od noći Lejletul-Kadr, koja nas posjećuje svake godine pred kraj mjeseca Ramazana. Naravno, mi noć Lejletul-Mi'radž, kao i svaku drugu noć, možemo učiniti berićetnom. Kad god čovjek klanja jaciju, ta noć mu je berićetna. Ako još prouči i koju stranicu Kur'ana, pa onda još malo i zikri i poneku dovu prouči – još bolje. A ako još i na noćnu nafilu ustane – milina! A ako je još noć započeo jacijom u džematu i ispratio je sabahom u džematu, onda berićetu te noći, pa i slijedećeg dana, nema kraja. Prema tome, nama bi svaka noć tradicionalno trebala da bude mubarek-noć i mislim da je to najvažnija poruka Lejletul-Mi'radža.

Pored nje želim da naglasim i još nekoliko drugih poruka, koje bih volio da imamo u vidu i da o njima razmišljamo.

Kao prvo – Bog ima i postoji. Naravno, mi vjerujemo u Njega iako ga ne možemo ni čuti ni vidjeti, osim kroz prirodu Njegovog stvaranja i Kur'an – kao Njegov preneseni govor, ali je jako važno za nas i naš život da budemo svjesni da je On uvijek tu kada nam je potreban i kada Ga spomenemo ili dozovemo, da se na Njega uvijek možemo osloniti, jer On sve čuje, sve vidi, sve zna i sve može, te da je On na strani vjernika.

Drugo, Muhammed, s.a.v.s., je na Mi'radžu vidio Džennet i Džehennem, tako da niko nema pravo da sumnja u njih i da govori: ''Ko se to vratio s onoga svijeta, pa da nam priča kako je tamo?'' Muhammed, s.a.v.s., se vratio i sve nam detaljno opisao, tako da je naše samo da vjerujemo i da se što bolje pripremimo za drugi svijet.

I treće, na Mi'radžu je propisano klanjanje pet dnevnih namaza, koji su za mnoge muslimane nemoguća misija, iako oni uzimaju tek 1 sat dnevno, odnosno 1/24. Ja problem vidim u našoj nestečenoj praksi klanjanja, zatim našoj lijenosti i na kraju našem nerazumijevanju svrhe namaza. Namaz nije propisan da bismo se mi mučili niti je propisan samo onima što idu u džamiju.

Namaz je najljepši poklon koji smo dobili od našeg Gospodara i u kome bismo trebali da uživamo tokom čitavog života. On je naša veza sa najdražim Bićem, Koje je Uzrok našeg postojanja i Izvor svih naših blagodati. Mi po prirodi volimo da se družimo sa dragim bićima, pa zašto onda baš u odnosu sa svojim Gospodarom pravimo izuzetak (?).

Naravno, namaz je i obaveza, ali o njemu na taj način ne treba da razmišljamo. Mi imamo obaveze i prema porodici, rodbini, prijateljima... Doduše, i tu smo malo zakazali, ali u principu mi prema njima ispunjavamo obaveze i sa njima se družimo zato što ih volimo.

Eto, baš tako bismo trebali da doživimo i svoj namaz – kao izraz ljubavi prema Gospodaru, Koji nas je iz ljubavi stvorio, iz ljubavi nam daje blagodati i iz ljubavi želi da se družimo sa Njim.

Na kraju želim s vama da podijelim izreku našeg Hasana el-Basrija, koja bi trebala da nas podstakne na duboko razmišljanje. On poručuje: ''Spoznao sam četiri stvari:

PRVO: Spoznao sam da moju nafaku neće pojesti niko drugi, pa mi se srce smirilo.

DRUGO: Spoznao sam da moje obaveze neće uraditi niko drugi, pa sam se dao na posao.

TREĆE: Spoznao sam da me Allah stalno vidi, pa ne volim da me vidi kako griješim.

ČETVRTO: Spoznao sam da me smrt svakog dana traži, pa sam se pripremio za susret sa svojim Gospodarom.''

 

Molim Dragog Allaha da poruke Mi'radža nađu odjek u našem životu. Amin.

Poruke Miradza.doc
Microsoft Word Dokument 52.0 KB