KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

12. februar 2021. - 30. džumade-l-uhra 1442.

 

POMIRIMO ZAVAĐENE!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Allahu Dragom hvala, nakon šest sedmica pauze danas ponovo imamo šansu da u našoj lijepoj džamiji obavimo džuma-namaz. Ovo je, ujedno, i prva džuma-namaz koju klanjamo u 2021. godini i njena hutba će, kao što je to i običaj, biti smještena u arhivu hutbi na našoj web-stranici. Za razliku od nje, hutbe (poruke dana petka) koje sam vam slao u toku Lockdowna ne nalaze se u arhivi jer one nisu službeno održane (tj. nisu bile dio džuma-namaza), s tim što većinu njih možete pronaći na facebook-profilu našeg džemata.

A ono što me danas posebno raduje jeste činjenica da se nalazimo na pragu perioda poznatog kao ''Učajluci'' (tromjesečje). Pred nama je časni mjesec Redžeb, koji akobogda večeras počinje, a u kome bismo trebali da uzoremo i podrljamo njivu svoga srca, te da iz nje izbacimo sav korov koji se u njoj nalazi. Zatim će, akobogda, doći mjesec Ša'ban, u kome bismo trebali svoju njivu da posijemo, okopamo i zalijemo, da bismo zatim, akobogda, u mjesecu Ramazanu počeli da ubiremo plodove svoga rada.

Braćo moja! Jedan dio korova koji nosimo u sebi jesu sigurno i naše svađe i netrpeljivosti, koje se po pravilu javljaju zboggluposti i stvari koje pripadaju prošlosti. To nije ništa drugo do linaše hodanje u budućnost natraške, odnosno, leđima okrenuti kabudućnosti a licem ka prošlosti. Tu napretka nema ili ga, barem, ne možemo vidjeti.

Zato je Poslanik, s.a.v.s., maksimalno koristio priliku da ljude pomiri ili da ih podstakne na pomirenje. Tako je jednom prilikomupitao ashabe''Hoćete li da vas obavijestim o djelu koje je bolje i vrijednije od dobrovoljnog posta, namaza i sadake?'' Ashabi rekoše: ''Hoćemo.'' A Poslanik, s.a.v.s., reče: ''Pomiriti zavađene, jer svađa upropaštava vjeru.'' (Ebu Davud i Ibn Hibban)

Naravno, ovaj hadis ne govori o tome da ne treba klanjati ilidobrovoljno postiti i sadaku dijeliti. Ne! Već govori da naša vjera(naš iman) ustvari počinje sa završetkom namaza, to jest, predajom selama. Namaz smo obavili radi sebe, a poslije namaza treba da vidimo šta možemo da učinimo za druge, odnosno, da vidimo koliko je namaz djelovao na nas i naš iman. 

Braćo! Ovo je vrijeme izazova. Ne samo životnih, već i socijalnih. Na socijalnim mrežama svakodnevno vidimo kako ljudi jedni drugima upućuju razne izazove i kako ih oni prihvataju. Neki izazovi su zaista lijepi, neki su smiješni, a neki, Boga mi, jako ružni pa čak i po život opasni. S toga koristim priliku da u ovom mubarek danu sa ovog časnog mjesta uputim jedan lijepizazov svima vama. Da nađete dvije porodice koje su u zavadi i da ih pomirite. A zatim, kada u tome uspijete, da to javno obznanite na jednom od javnih portala, kao npr.: WhatsAppu, Facebooku, Instagramu, Tweeteru, Messengeru... Izazivam vas! U ime Allaha, Milostivog i Samilosnog.

Na krajukoristim priliku da vam prenesem informacije od našeg hadži Izeta Kastrata vezano za ovogodišnju umru i hadž. Naime, ove godine se očekuje da će ramazanska umra i hadž, akobogda, biti odobreni za obavljanje. Međutim, još uvijek se od Ministarstva za hadž Kraljevine S. Arabije čekaju zvanične informacije, kao i uslovi za njihovo obavljanje. Čim informacijestignu, od organizacije El-Kiram International ćemo, akobogda,dobiti plakatu sa ponudama. A s obzirom da će broj putnika na hadž vjerovatno biti smanjen i ograničen, zainteresovani se već sada sa kopijom pasoša mogu prijaviti kod hadžije Izeta i tako rezervisati svoje mjesto za putovanje

Molim Dragog Allaha da pomiri naše zavađene. Molim Svevišnjeg Allaha da onima koji žude za posjetom Ka'bi omogućida ove godine obave umru i hadž. I molim Milostivog Allaha da nam dadne bereket u Redžebu i Ša'banu i da nas hairli dovede Ramazanu. Amin.

Mirenje zavadjenih.doc
Microsoft Word Dokument 50.5 KB