KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

19. februar 2021. - 7. redžeb 1442.

 

NAJDRAŽE DJELO DRAGOM ALLAHU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, evo, u mjesecu Redžebu, u kome bismo trebali da lagahno počnemo sa pripremama za doček mjeseca ramazana. U praktičnom smislu to bi značilo slijedeće: da dobrovoljno ispostimo koji dan; da učenje Kur'ana uvrstimo u svakodnevnu praksu; da pored redovnih namaza počnemo da obavljamo i noćnu nafilu, ako to već nismo;te da pojačamo zikr (sjećanje na Dragog Allaha)Osim toga, s obzirom da nam je Allahovo zadovoljstvo životni cilj i moto, pažnju bismo trebalo usmjeriti i na Dragom Allahu najdraže djelo.

Abdullah ibn Omer, r.a., prenosi da je neki čovjek upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: ''Koji je čovjek najdraži Allahu i koje je djelo najdraže Allahu?'', pa je Poslanik, s.a.v.s., odgovorio: ''Allahu je najdraži onaj čovjek koji najviše koristi ljudima, a najdraže djelo Allahu je unijeti radost u srce vjernika. Da odem sa svojim bratom muslimanom da mu pomognem oko neke njegove potrebe draže mi je nego da mjesec dana boravim u itikafu u mojoj džamiji. Ko se savlada u srdžbi, Allah će mu pokriti sramotu. Ko ode sa bratom muslimanom i pomogne mu u nekom njegovom poslu, Allah će ga učiniti postojanim onoga dana kada će se mnoga noga poskliznuti. L ahlak kvari djela kao što otrov kvari med.'' (Sahihul-džami’)

Braćo! Sa željom da nas podstaknem na Allahu najdraže djelo, danas ću sa vama da podijelim životnu priču poznatog saudijskog milijardera po imenu Sulejman Er-Radžihi. Onpripovijeda slijedeće

"Bio sam siromah, do te mjere da nisam mogao daučestvujem u školskoj ekskurziji, a za što mi je trebao samo 1 RIJAL. Uzalud je bio i moj žestoki plač pred porodicom, koja nije posjedovala ni taj jedan rijal. Samo jedan dan pred ekskurziju u toku nekog časa dao sam tačan odgovor na postavljeno pitanje, a našem učitelju nije preostalo ništa drugo nego da mi da jedan rijal kao nagradu, uz aplauz ostalih učenika. Uopće nisam razmišljao, v sam odjurio da uplatim učešće za ekskurziju, te se tako moj žestoki plač pretvorio u neopisivu radost koja je trajala mjesecima.

Prošlo je od tada puno vremena. Porastao sam, školu završio i otišao ''u život'', a u tom životu sam spoznao šta znači rad za hajr (dobro). Sve mi je češće na um padao taj profesor, Palestinac, koji mi je dao onaj jedan rijal. Tako sam se počeo pitati da li mi je onaj rijal dao kao sadaku ili mi ga je stvarno dao kao nagradu za tačan odgovor. Odgovor nisam našao, ali sam zaključio da, bez obzira na razlog, on je tada ipak riješio moj veliki problem i to na načinda ni ja a ni bilo ko drugi to nije ni primjetio.

Taj događaj me ponukao da jednom prilikom mahsuz svratim do svoje stare škole i da se raspitam za svog učitelja. Zatim sam osmislio jedan sastanak sa njim kako bih se upoznao sa njegovom situacijom. Bio je u teškom stanju, bez posla, u pripremi za napuštanje države.

Nije mi preostalništa drugo nego da mu kažem: 'Dragi mojprofesore, ti kod mene imaš ogroman dug od prije nekoliko godina. Sjećaš li se učenika kojem si dao jedan rijal, jer je on odgovorio to i to?' Nakon razmišljanja profesor se nasmija i reče: 'Da, sjećam se. A jesi li to ti mene tražio da mi vratiš taj jedan rijal?' Rekoh: 'Da.'

Zatim sam ga uzeo sa sobom u auto i otišli smo. Zaustavili smo se pred jednom prelijepom vilom. Izašli smo iz auta i ušli u nju. Rekoh mu: 'Dragi moj profesore, evo, ovo je moje vraćanje duga tebi, kao i ono auto kojim smo došli. Uz sve to dobićeš idoživotnu platu koju budeš zatražio. I sina ćemo ti zaposliti u našoj firmi.' Profesor se tada u potpunosti izgubi. 'Ali, ovo je previše...'  reče. Na što mu ja rekoh: 'Vjeruj mi, moja radost tada zbog onog tvog jednog rijala je bila mnogo veća nego da danasostvarim 10 ovakvih vila. Nikada neću zaboraviti onu radost i veselje.'"

Braćo moja, unesimo radost u srca drugih! A ja molim Dragog Allaha da nam istom mjerom ili još ljepše uzvrati. Amin.

Radost.doc
Microsoft Word Dokument 52.5 KB