KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

  

utorak, 20. juli 2021 10. zu-l-hidždže 1442

 

KURBAN-BAJRAM (10. Zul-hidže 1442. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U kakvom vremenu živimo, zaista bismo trebali biti zahvalni Dragom Allahu (prije svega) što smo uopće živi, zatim što imamo to što nam je Dragi Bog podario i što imamo priliku da i ovaj Kurban-bajram dočekamo u našoj džamiji.

Jer, ovo je čudno vrijeme. Vrijeme kada doktori uništavaju zdravlje, pravnici uništavaju pravdu, fakulteti uništavaju znanje, mediji uništavaju informacije, religije uništavaju moral, a banke uništavaju ekonomiju. Neki ovo vrijeme nazivaju ahiri zemanom (posljednjim vremenom na Dunjaluku). No, sasvim je nebitno kako ga ko naziva. Bitna je činjenica da mi živimo u vremenu kada je zaista teško prvenstveno biti čovjek, a onda i musliman, i kada svako sam sebi postavlja pitanja tipa: Kome vjerovati? U koga se pouzdati? Na koga se osloniti? Koga za prijatelja uzeti?

Stvar je u toliko teža s obzirom na to da su se muslimani prilično odmakli od Kur'ana i sunneta, dok naše živote kao i naše međusobne odnose duboko potresa naša sebičnost.

Zato je Kurban-bajram tu. Da nas podsjeti da naši životi i naši ibadeti pripadaju isključivo Uzvišenom Allahu, Gospodaru svjetova. Da nas podsjeti da se za svoje ideale moramo boriti i žrtvovati. Da nas podsjeti na kur'anski princip (En-Nedžm, 24.) da ne možemo imati sve što poželimo (zbog čega treba da ograničimo svoje želje i odredimo svoje prioritete), da ne moramo i ne možemo na Dunjaluku naplatiti svako dobro djelo koje učinimo (kurban, vazifu, sadaku itd.), te da ćemo potpunu nagradu za naša dobra djela dobiti tek na Sudnjem danu.

U tom smislu nam poslanik Ibrahim, a.s., može poslužiti kao dobar primjer i uzor. On je u jednom trenutku svog života bio spreman da žrtvuje svoje najveće bogatstvo – Ismaila, a.s., (tada sina jedinca). I to u ime Dragog Allaha. Od Allaha ga je dobio i za Allaha ga je htio žrtvovati.

Od tada pa do danas, Kurban-bajram sa svojim kurbanima svake godine svima nama šalje poruku, opomenu i poziv na žrtvu. Jer, bez žrtve nema uspjeha. I to samo u ime Allaha, jer samo Allah daje uspjeh.

I što je još jako bitno da znamo i toga budemo svjesni jeste da se ne žrtvuje samo kurban. On je samo mali simbolični dio naše žrtve, koju mi u principu prinosimo svakog dana. Veličina uspjeha i nagrade zavisi od veličine žrtve. To dobro upamtimo, braćo moja.

Zato, ako želimo u Džennet da uđemo, moramo klanjati. Ako želimo da budemo zdravi, moramo postiti. Ako želimo da imamo puno imetka, moramo zekat i sadaku dijeliti. Ako želimo garanciju za Džennet i sigurnost od siromaštva, moramo hadž obaviti. Ako želimo da nam djeca imaju uspjeha, moramo im posvetiti i sebe i svoje vrijeme, te u njih i njihovo školovanje puno sredstava uložiti. Ako želimo dobre poslove, moramo se potruditi i puno učiti.

To je ujedno i poruka sure el-Kevser. ''Zato se klanjaj i žrtvuj svome Gospodaru!'' Da se Muhammed, a.s., i njegovi ashabi nisu žrtvovali u ime Allaha, zar mislite da bismo mi danas u ovoj lijepoj džamiji klanjali bajram-namaz? Oni su nama i našim vakifima pokazali najbolji primjer.

Braćo moja! I ova situacija u svijetu, koja se iz dana u dan, iz mjeseca u mjesec i iz godine u godinu sve više komplikuje, od nas traži da budemo spremni na žrtvu. Zato pozivam sebe i vas, budimo hrabri! Jer, bez hrabrosti nema ni žrtve. I ako Boga znate, nemojte se povoditi za onim što radi većina ljudi! Jer, kako nas Kur'an časni podučava, većina ljudi: ne zna, nazahvalna je, ne vjeruje, ne sluša, ne razmišlja i griješi. Slobodno vi razmjenjujte mišljenja sa drugima, ali razmišljajte svojom glavom i koristite svoj mozak.

Na kraju, molim Dragog Allaha da primi naše kurbane, da nam njihovim bereketom podari zdravlje, sreću i uspjeh, te otkloni probleme, bol i tugu. Amin, ja Rabbel alemin.

Ispred džematskog odbora našeg džemata, te u svoje ime i ime IZBA-e želim vam hairli i berićetne dane Kurban-bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih u zdravlju i veselju provedete sa svojim najmilijim.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Kurban-bajramska - 1442.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB