KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

     

petak, 29. oktobar 202123. rebi'u-l-evvel 1443

 

DŽINSKA POSLA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U nedjelju ujutro se mijenja vrijeme, odnosno, vraćamo se na zimsko računanje vremena – jedan sahat unazad. To znači da ćemo, osim namaza, sve naše obaveze obavljati jedan sahat kasnije, čime ustvari ništa niti gubimo niti dobivamo, osim što ćemo možda u noći sa subote na nedjelju jedan sahat više spavati i jedan period se navikavati na novi sistem.

Međutim, ima jedna stvar od koje bismo u ovoj promjeni vremena trebali da se okoristimo, a to je da razmislimo o našem vremenu – Kako ga trošimo? Da li ga na najbolji način iskorištavamo? Koliko nam je vremena na ovome svijetu ostalo? Kako smo proveli dosadašnji život i da li smo spremni, na primjer, sutra umrijeti i susresti se sa svojim Gospodarom? Kada pogledamo iza sebe da li smo zadovoljni onim što iza sebe ostavljamo? Pri tome ne smijemo gubiti iz vida da mi svake noći umiremo i da se ujutro samo Allahovom milošću budimo, te da je Dragi Allah svakome od nas već odredio meleka smrti, koji će nas (u samo Allahu poznatom vremenu) bez najave posjetiti.

S tim u vezi, danas želim da nas upozorim na jednu vrlo opasnu i raširenu pojavu, koja uništava prije svega ljudske živote, a onda i brakove, prijateljstva i porodice, kao i komšijske i rodbinske odnose. To je sihr, poznat još i kao crna magija, čarolija ili džinska posla. Njime se bave najgore osobe na ovome svijetu, koje moraju da učine neke najgnusnije grijehe iz domena širka, a sve to kako bi ostvarili kontakt i saradnju sa šejtanima uz obostranu korist. Drugim riječima, prodali su svoju dušu đavolu, a samo iz razloga da bi zadovoljili svoju pohlepu i ''liječili'' svoju bolesnu psihu, oboljelu od zavisti, mržnje i ljubomore. Te osobe se nazivaju sihirbazima i treba ih pod svaku cijenu izbjegavati, te se od njih i njihovih zala štititi i kod Dragog Allaha utočište tražiti. Od njih su gore samo one osobe koje odlaze kod njih i naručuju sihre, koje onda postavljaju nekim osobama s ciljem uništenja njihovog života.

Ovaj problem je danas, nažalost, vrlo raširen i najčešće dolazi od naših ''najboljih prijatelja''. Zato, prije svega, moramo dobro voditi računa koga uzimamo za prijatelje i koga uvodimo u svoju kuću. Također, moramo voditi računa i u čije kuće mi ulazimo, jer se sihr može postaviti na skoro svakom mjestu, a ono što je možda i najopasnije jeste da se može pojesti u hrani. A gdje god da dođemo, uvijek nešto ili pojedemo ili popijemo.

Trenutno stanje, kako u domovini tako i u dijaspori, pokazuje da skoro da nema ni jedne porodice u kojoj bar jedna osoba nije pod lakšim ili težim uticajem sihra. Mnogi se žale kako im u životu ne ide, kako ne mogu da se ožene ili udaju, da nađu posao, da dobiju djecu, da nađu mir od ljudi, da nađu duševni mir i slično. Da stvar bude teža, spas traže kod nadri-hodža, koji umjesto da ih liječe i pomognu im da riješe problem, prave im još veće probleme.

Sihr se liječi ili skida samo učenjem rukje od strane ispravnih i provjerenih učača, koji pri liječenju koriste pomoćna sredstva poput meda, maslinovog ulja i vode nad kojima su proučili određene ajete i dove. Nikakvi drugi rekviziti, poput hamajlija i ''fatiminog oka'', ne dolaze u obzir jer spadaju u širk. Osoba koja osjeti da se nalazi pod uticajem sihra ne treba puno da čeka niti da se dvoumi oko odlaska kod učača rukje, kao što nipošto ne smije sama sebe da liječi slušanjem rukje. Naravno, smije da uči zikrove i dove, kao i određene sure, pri čemu je vrlo važno da stalno bude pod abdestom i da redovno obavlja namaz. Tako je činio i Poslanik, s.a.v.s., za koga se prenosi da je jednom prilikom bio pod uticajem sihra, koji mu je postavio jedan Židov. Tada su Poslaniku, s.a.v.s., bile objavljene sure Felek i Nas (sure zaštitnice), čijim učenjem je Poslanik, s.a.v.s., uz Allahovu pomoć skinuo sihr i od tada se ovim surama uvijek štitio od sihra.

Dakle, zaštita je bolja od liječenja. S tim u vezi želim još da vas podsjetim i na važnost i učinkovitost učenja Ajetul-kursijje prije spavanja, jer sa njome dobivamo meleka koji nas čuva dok spavamo, a poznato je da šejtan može da uđe u čovjeka dok spava. Kao i na učenje ujutro i navečer po 100 puta: ''La ilahe illallahu vahdehu la šerike leh, lehul mulku ve lehul hamdu ve huve ala kulli šej'in kadir.'', čime stičemo direktnu Allahovu zaštitu od sihra.

Nedavno sam gledao intervju sa jednim šejhom, koji je u toku učenja rukje poručio šejtanu da izađe iz jedne žene, pa je šejtan rekao: ''Izaći ću, ali pod uslovom da uđem u tebe.'' Šejh je rekao: ''Uredu, uđi.'' Prisutni muž od te žene je viknuo: ''Nemoj to dopustiti! Ako uđe u tebe, onda smo svi u belajima.'' Međutim, tada šejtan progovori: ''Šejhu, danas niko u tebe ne može ući.'' Šejh upita: ''Zašto?'' A šejtan odgovori: ''Zato što si jutros 100 puta proučio: La ilahe illallahu vahdehu...''

Braćo moja! Osim putem sihira šejtan može i sam, bez naloga, da uđe u naše tijelo, ako mu se svidimo i ako se ne zaštitimo. Zato pozivam sebe i vas, štitimo se svakog dana, na način koji sam objasnio u hutbi. I gledajmo da izbjegavamo duga sređivanja i češljanja pred ogledalom, pogotovo navečer. I ograničimo svoj boravak u socijalnim medijima, beskorisnim aplikacijama i igricama! Djelujmo preventivno! A u slučaju belaja, potražimo pomoć – prvo kod Dragog Allaha, a onda i kod ispravnih učača rukje.

I razmišljajmo o vremenu! Od slijedećeg petka, akobogda, džumu-namaz ponovo klanjamo u pola dva (13.30 h).

 

Molim Dragog Allaha da nam podari svako dobro i zaštiti nas od svakog zla. Amin.

Sihr.doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB