KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

petak, 18. juni 20218. zu-l-ka'de 1442

 

ALLAH NAREĐUJE PRAVEDNOST

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! U vama dobro poznatom ajetu, kojeg imami uče petkom na kraju hutbe, Uzvišeni Allah poručuje: ''Allah naređuje pravednost, dobročinstvo i udjeljivanje rodbini, a zabranjuje razvrat, odvratne stvari i nasilje; On vas savjetuje da biste pouku primili.'' (En-Nahl, 90.)

Prva stvar, koju Uzvišeni Allah naređuje u navedenom ajetu, jeste PRAVEDNOST. Bez obzira da li se ona odnosila na muslimane ili nemuslimane i bez obzira u čiju korist ili na čiju štetu ona bila. S tim u vezi, želim s vama da podijelim slučaj dvojice mladića iz plemena Kurejš, koji su u povijesti Islama odigrali važne uloge. To su Omer ibn el-Hattab i Halid ibn Velid, koji su i u doba džahilijjeta bili dobri prijatelji, te zajedno putovali i trgovali.

Jednom prilikom su putovali u Šam, ponijevši sa sobom poznatu arapsku svilu i nakit, koji su bili na cijeni. Na tržnici su razapeli šator i izložili svoju robu. Nakon nekoliko dana uspješne trgovine u šator im je ušao jedan mladić sa gizdavom pratnjom i počeo razgledati nakit. Ubrzo mu je pažnju privukla jedna skupa ogrlica sa draguljima. Pošto uza se nije imao dovoljno novca zamolio ih je da mu daju ogrlicu obećavši da će novac donijeti sutra. Oni su pristali jedva čekajući sutra kako bi dobili novac i krenuli nazad za Mekku.

Međutim, mladić nije došao sutra. Prošlo je nekoliko dana, a o njemu nisu ništa čuli. Odlučili su da se raspitaju o njemu te da ga prijave vlastima. Kada su saznali da je mladić kraljev sin, Halid je htio da odustane od potražnje. Međutim, Omer na to nije pristao. Htio je da traži pravdu. S toga su otišli kod kralja i ispričali mu šta se desilo.

Kralj ih je primio u goste, a zatim im predložio da malo razgledaju dvor, dok on ne riješi slučaj. Oni su razdvojeno otišli u obilazak. I dok su se tako divili prostorijama punim blaga, u jednoj od njih su ostali skamenjeni. Jedan je vidio odrubljenu glavu princa, dok je drugi vidio njegovo razapeto tijelo. Kada su izašli, samo su se kratko pogledali i rekli jedan drugom: ''ELEM TERE?'' (Zar nisi vidio?). Kralj im je višestruko platio za ogrlicu a oni su se čim prije vratili u Mekku, uz dogovor da o ovom događaju nikome ne pričaju.

Prošlo je od tada mnogo vremena. Omer je postao halifa a Halid veliki vojskovođa i namjesnik jednog grada. Halid je volio raskoš, pa je u svome gradu izgradio mnoge građevine po uzoru na perzijske gradove. Sebi je sagradio palaču i u njoj zaposlio veliki broj ljudi, tako da je bilo teško doći do njega. Moralo se čekati po nekoliko sedmica da bi neko bio primiljen u njegovu rezidenciju.

Na kraju je još želio da napravi džamiju. Za gradnju je odabrao mjesto pored rijeke, na kojem se nalazila kuća nekog Kopta, koji je ni za kakve pare nije htio prodati. Halida je to razljutilo pa je Koptu srušio kuću i počeo sa gradnjom džamije. Pun očaja, Kopt se počeo raspitivati ima li neko ko je po ovlaštenjima iznad namjesnika. Rekli su mu da se u Medini nalazi halifa koji je iznad namjesnika i da se može njemu požaliti. Kopt se odmah uputio ka Medini, bez velike nade da će riješiti svoj problem.

Kada je ulazio u Medinu bio je začuđen, jer u njoj nije primjetio onaj raskoš koji je krasio njegov grad. Upitao je neke ljude u džamiji gdje može da nađe halifu, a oni mu pokazaše na skromnu kuću, ispred koje je u vrtu Omer gazio glinu i pravio ćupove. Jadni Kopt pomislio je da se ljudi ismijavaju sa njim. Na kraju je ipak prišao Omeru i objasnio mu svoj slučaj. Halifa ga je saslušao, a zatim uzeo jedan još neosušeni ćup i na njemu nešto napisao. Potom je rekao Koptu da ponese ćup i pokaže ga namjesniku te da će problem biti riješen.

Sav u nevjerici, Kopt je uzeo ćup i krenuo nazad. Kada je stigao najavio se namjesniku koji ga je, nakon nekoliko odbijenica, ipak primio. Mucajući, Kopt mu reče da je bio kod halife, koji mu je rekao da namjesniku preda ćup. Razgledajući ćup, Halid primjeti riječi: ''ELEM TERE?''. Vidjevši to, Halid sav problijedi te pozva svoje ljude i naredi im da sruše džamiju te da Koptu ponovo sagrade kuću. Sav zbunjen, Kopt upita o čemu se radi, a kada mu Halid ispriča događaj iz Šama, Kopt reče da nastave sa gradnjom džamije te izjavi da prihvata Islam.

 

Molim Allaha Pravednog da nam podari pravdu i da nas okiti pravednošću. Amin.

Pravednost.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB