KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

31.01.2020. / 06. džumade-l-uhra 1441.

 

VRIJEDNOSTI UČENJA KUR'ANA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Iako je dan već počeo polahko da duža, ipak su ove zimske noći još uvijek duge i nama se nude kao dobra prilika za druženje sa Kur'anom. Naravno, prokletom šejtanu se ta prilika ne sviđa i zato nam uvijek postavlja nove zadatke, pa nam u ruke umjesto Kur'ana stavlja druge stvari, poput televizije na kojoj ima na hiljade raznih kanala ili telefona na kome ima na hiljade raznih stranica i uglavnom nepotrebnih informacija. Valja, dakle, smoći snage pa ugasiti televiziju, na stranu odložiti svoj telefon i onda skinuti paučinu sa Mushafa i otvoriti ga.

A da bi to uspio da učini moderni čovjek, koji je navikao samo na uživanje i korist, prvo treba da shvati zašto Kur'an treba da se uči i kakvo uživanje i korist ima od njega. Obično se čovjek na samom početku preda – zašto da uči Kur'an kada ga ne razumije? Ili zašto da čita prijevod Kur'ana, ako taj sevap ne može da pokloni svojim merhumima? I tome slično. S toga je moj zadatak danas da vas podsjetim na važnost i vrijednost učenja Kur'ana, s ciljem da vas upoznam sa Kur'anom kako bi vam on jednog dana, a bolje što prije, postao vrli prijatelj.

Da bismo Kur'an zavoljeli i sa njim se sprijateljili, prva važna stvar koju moramo da shvatimo jeste da je Kur'an Allahov govor, koji je potekao iz Njegovih plemenitih Usta, kojeg je još davno Njegovo plemenito Pero zapisalo na plemenitoj pomno čuvanoj Ploči Levhi Mahfuz, a potom preko plemenitog meleka Džibrila u dijelovima dostavljen plemenitom poslaniku Muhammedu, a.s., a onda preko njegovih plemenitih usta te plemenitih pisara i plemenitih hafiza dostavljen nama na dlanu kao poklon od Gospodara, u usmenoj i pismenoj formi.

Druga važna stvar koju moramo da shvatimo jeste da je Kur'an prijatelj onome ko se sa njim druži i to PRAVI PRIJATELJ, dakle, onaj koji nikada neće izdati i koji će priteći u pomoć onda kada ona bude potrebna. Nema sumnje u to da učenje Kur'ana donosi bereket u naš dom, čime automatski povećava našu platu; da donosi svjetlo u naša srca i naše domove, čime od nas odbija šejtane i donosi mir u porodičnu atmosferu; da donosi proljeće u naša tijela, čime relaksira i liječi našu dušu i tijelo; i da donosi uputstvo u naš život, koji je iz dana u dan sve teži i zamršeniji.

Međutim, njegova vrijednost će se posebno vidjeti i osjetiti na Sudnjem danu. ''Na dan kada će čovjek bježati od svoga brata, od svoje majke i svoga oca, od svoje supruge i svojih sinova.'' (Abese, 34-36.) Kada će čovjek izaći pred Dragog Allaha, a za njim će ići svjedoci: meleki koji su pisali njegova djela, njegov šejtan koji će se pravdati da nije kriv zbog čovjekovih grijeha, te Kur'an u obliku čovjeka, ako ga čovjek bude učio na Dunjaluku, a koji će činiti šefa'at i moliti Allaha za oprost čovjekovih grijeha sve dok se ne završi suđenje za njegova učinjena djela.

Treća važna stvar koju treba da shvatimo jeste da, iako treba dosta početničkog truda, naučiti da se uči u Kur'anu uopće nije teško. Potrebno je samo da se redovno, svakoga dana, druži sa Kur'anom. Naravno da je bitno da se čita prijevod Kur'ana, jer su nam njegove poruke važnije od svega, a i samo njegovo čitanje ubraja se u dobra djela, ali je isto tako vrlo važno da Kur'an učimo u originalu na arapskom jeziku, jer samo na taj način ćemo za svaki proučeni harf dobiti po deset sevapa. Na primjer, za samu proučenu Bismillu, koja ima 19 harfova, dobit ćemo 190 sevapa.

A dok ne naučimo da učimo Kur'an u originalu, možemo barem da učimo kratke sure koje smo naučili napamet, bez obzira na to što smo ih naučili na latinicu. Većina arapskih slova su ista ili slična našim slovima i ne sumnjam u to da ćemo i za njihovo učenje od Dragog Allaha dobiti nagradu. Posebno treba da obratimo pažnju na sljedeće sure: suru Ez-Zilzal, koja ima vrijednost polovine Kur'ana, zatim sure El-Kafirun i En-Nasr, koje imaju vrijednost četvrtine Kur'ana, te suru El-Ihlas, koja ima vrijednost trećine Kur'ana.

Braćo moja, spojimo ugodno sa korisnim!

 

Molim Dragog Allaha da učini da Kur'an bude naš saputnik na Dunjaluku, sagovornik u kaburu, šefadžija na Sudnjem danu, štit od džehennemske vatre i prijatelj u Džennetu. Amin.

 

Vrijednosti Kur'ana II.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB