KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

 petak ,28.februar 2020.god. 05.Redžeb 1441.h.

 

DAN NEZAVISNOSTI BIH

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Koliko god da je Austrija naša domovina, isto toliko je, pa čak i malo više, naša domovina Bosna i Hercegovina. Teška politička situacija, koja se već dugi niz godina vuče kroz sve pore našeg društva, koja usporava razvoj i napredak naše zemlje te ugrožava njen integritet, obavezuju nas da svakodnevno pratimo situaciju u našoj domovini i da budemo na oprezu, te da, ako situacija to bude zahtijevala, stanemo u odbranu svoje zemlje. Svoju domovinu možemo, trebamo i moramo braniti na razne načine, a prvenstveno ljubavlju prema njoj i znanjem. S toga smatram da je naša obaveza da učimo o povijesti naše zemlje Bosne i Hercegovine.

S tim ciljem danas želim da nas podsjetim na još jedan vrlo važan datum u novijoj historiji naše zemlje, na koji je Bosna i Hercegovina ponovo proglasila svoju nezavisnost, koju je prethodno izgubila dolaskom Turaka Osmanlija na naše prostore prije više od 500 godina. Taj datum je 1. mart 1992. godine i mi ćemo, akobogda, u nedjelju u 12 h obilježiti 28. godišnjicu nezavisnosti BiH, uz izvođenje himne od strane našeg hora, recitiranja pjesmi o našoj domovini od strane našeg dječijeg hora, iznošenjem povijesnih činjenica o BiH od strane naše omladine, te držanjem prigodnog predavanja od strane našeg gosta Hadžić Derviša, zvanog Dedo, dobitnika zlatnog ljiljana.

A sada da vidimo kako je BiH ostvarila pravo i proglasila svoju nezavisnost. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u BiH je održan referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine od SFRJ. Većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno - glasali su ZA demokratsku i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana.

Prema statističkim podacima, na referendum je izašlo oko 64,31% građana sa pravom glasa, a za nezavisnost BiH glasalo je njih oko 99,44%. Mnogi bosanskohercegovački Srbi su, prema instrukcijama njihovog političkog vrha, bojkotovali referendum, nadajući se da će tako onemogućiti njegovu ispravnost i legalnost. Međutim, nisu uspjeli u svojoj namjeri.

BiH je 1. marta 1992. godine proglasila svoju nezavisnost, a kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije postavile su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, čime je započela agresija na građane BiH.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije Ujedinjenih naroda. Nažalost, sva ta priznanja nisu spriječila nastavak agresije, koju su Srbija i Hrvatska vodile protiv BiH, i koja je prouzrokovala ogromne ljudske žrtve i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana R BiH i zalaganjem Vlade R BiH za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet. U američkom gradu Daytonu 21. novembra 1995. potpisan je mirovni sporazum, čime je neslužbeno završena agresija na BiH, a BiH potvrđena kao samostalna i suverena država u evropskoj porodici država. Konačni sporazum potpisan je u Parizu 14. decembra 1995. godine.

Prema tom ugovoru BiH se sastoji iz dvije administrativne jedinice: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te Brčko distrikta, koji ima poseban status i ne pripada nijednom entitetu. Ustav je donesen na temeljima Dejtonskog mirovnog sporazuma. Po tom ustavu BiH je nezavisna i suverena država sa punim pravnim subjektivitetom, utemeljena na vrijednostima mira i pomirenja, te spremna za euroatlantske integracije. BiH se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (Ured Visokog predstavnika).

28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donijela je odluku kojom je 1. mart proglašen Danom Nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

 

Iskreno i od srca želim vam sretan DAN NEZAVISNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, sa dovom Dragom Allahu da sačuva našu Bosnu i Hercegovinu i njene građane sve do Sudnjeg dana. Amin.

 

Dan nezavisnosti BiH.doc
Microsoft Word Dokument 42.5 KB