KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

 

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

18.12.2020. / 03. džumade-l-ula 1442.

 

IMAN JE U SRCU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova, Vlasniku Upute i zablude. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., i na sve vjernike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jednom prilikom dok je govorio o imanu (vjerovanju), Poslanik, s.a.v.s., je tri puta pokazao na svoje srce i rekao: ''Iman je ovdje.'' Tim riječima on je potvrdio da je iman stvar srca, da je na taj način skriven, te da ga poznaje jedino Gospodar svjetova, Koji ne gleda u naše likove i ne cijeni nas na osnovu njih, već gleda u naša srca i u ono što ona kriju.

To potvrđuju i riječi Uzvišenog Allaha: ''Neki beduini govore: 'Mi vjerujemo!' Reci: 'Vi ne vjerujete, već recite: 'Mi smo primili Islam.', jer iman još uvijek nije ušao u vaša srca...''' (El-Hudžurat, 14.)

Ovo je dokaz da ima muslimana koji klanjaju, poste, daju zekat, bili su na hadžu itd., ali još uvijek u sebi nemaju imana. Kako? Pa lahko. Zato što nemaju osjećaja za to što rade. Što to ne rade iz ljubavi prema Gospodaru već iz interesa – da dobiju sevap, da zarade Džennet, da se spase od Džehennema. S tim u vezi se prenosi da je nadaleko poznati sufija Rabija el-Adevija jednom prilikom u dovi Gospodara svoga zamolila: ''Gospodaru moj, ako ti robujem zato što želim Tvoj Džennet, nemoj me nikada u njega uvesti. Ako ti robujem iz straha od Džehennema, onda me u njega baci. Ali, ako Ti robujem iz ljubavi prema Tebi, onda mi nemoj uskratiti Svoje blagodati.''

Naravno, ljubav se ne iskazuje samo riječima, već se i dokazuje djelima. Tako je i sa imanom. On se sastoji od 73 dijela, koja u velikoj mjeri upravo čine lakša ili teža djela. Poslanik, s.a.v.s., je o njima puno govorio, a u jednom od tih hadisa on veli: ''U iman spadaju i strpljivost i opraštanje.'' (Taberani, hadis sahih)

Ovaj hadis je vrlo bitan za ovo vrijeme kao i za ovu svjetsku situaciju u kojoj se nalazimo, jer nam (zbog svega što nas je zadesilo ove godine) treba puno sabura, a za ono što tek dolazi (iduće, kao i narednih godina) vrlo je važno da ostanemo u kontaktu i dobrim odnosima, odnosno, da jedni drugima oprostimo (halalimo) greške.

Ovo drugo je, ustvari, i naredba našeg Gospodara, Koji u suri El-Hudžurat, u kojoj inače puno govori o odnosima među ljudima, a uglavnom se obraća vjernicima, poručuje: ''Uistinu su vjernici braća, pa zato pomirite vaša dva brata. I bojte se Allaha, da bi vam milost bila ukazana.'' (El-Hudžurat, 10.)

Braćo! Ako ste pažljivo slušali vijesti, sigurno vam nije promakla informacija koju su iznijele UN, a to je da je zbog prvog Lockdowna koji se desio u proljeće baš u vrijeme sjetve, kada su mnogi poljoprivrednici bili prisiljeni da sjede u kućama i da smanje svoje usjeve, urod ove godine bio puno manji u odnosu na prethodne godine, te da zbog toga iduće godine ljudima prijeti glad. Ako se to zaista desi, onda će naš iman i naše bratstvo biti na velikom iskušenju, na testu.

Ovo je, inače, vrijeme kada svakodnevno slušamo riječ ''testiranje''. Zato, radi nas samih, nebitno da li će se desiti to što najavljuju UN ili ne, pozivam sebe i vas da preispitamo, da testiramo svoj iman. Neka nam slijedeća tri hadisa Božijeg poslanika, s.a.v.s., budu mjerilo tog testa:

''Vjernici su u svojoj ljubavi, nježnosti i samilosti poput tijela. Kada jedan organ oboli, čitavo tijelo pati od groznice i nesanice.'' (Buharija)

''Nećete biti vjernici sve dok ne budete svom bratu željeli isto ono što želite i samima sebi.'' (Muttefekun alejhi)

''Kod koga se nađu tri stvari, osjetit će slast imana: da mu Allah i Njegov poslanik budu draži od svega ostalog; da voli ljude samo radi Allaha; i da mrzi da se vrati u kufr (nevjerstvo) nakon što ga je Allah iz njega izbavio, kao što mrzi da bude bačen u vatru.'' (Muttefekun alejhi)

 

Molim Dragog Allaha da izliječi naša srca, da nam sačuva naš iman i da nam čuva one koje volimo. Amin.

Iman je u srcu.doc
Microsoft Word Dokument 47.5 KB