KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

30.10.2020. / 13. rebiu-l-evvel 1442.

 

MUHAMMED, A.S., JE KRUNA NEBA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Slučajno ili ne, baš u mjesecu Rebiu-l-evvelu bahati karikaturisti su opet počeli da se izruguju našem voljenom Poslaniku, a.s., odnosno, da provociraju muslimane. Naravno, reakcija islamskog svijeta nije izostala. Na sve strane smo vidjeli muslimane kako protestuju, uče salavate, na profile stavljaju natpise: ''Ja volim Muhammeda, a.s.'', gaze slike nepoželjnih ljudi, pale zastave nepoželjnih država i prijete bojkotom njihovih proizvoda.

Sa jedne strane, možemo reći da je reakcija opravdana. Muslimani vole svoga Poslanika, a.s., te stoga svaki pokušaj njegovog ponižavanja doživljavaju kao napad na svoje vlastito biće. Neki to mogu strpljivo podnijeti, a neki ne. A neki možda i mogu, ali neće. Žele da pokažu svoj ponos i bijes. To može biti i dobro, jer bi konačno moglo da probudi i prodrma muslimane. Ali i loše, ako je sva ova frtutma samo ispit stanja i spremnosti muslimana za neke eventualne događaje ili, pak, sukobe u bliskoj budućnosti.

S druge strane, možemo reći da je navedena reakcija možda i bespotrebna. Zašto? Kao prvo: ''On je poslao Svoga poslanika sa uputom i vjerom istinitom, da bi je uzdigao iznad drugih vjera.'' (Es-Saff, 9.) Dakle, Allahovu vjeru Islam niko ne može poniziti niti poraziti. I drugo, ''I spomen na tebe smo uzdigli.'' (El-Inširah, 4.) Uzvišeni Allah je spomen na Poslanika uzdigao, tako da se u šehadetu odmah iza Allahovog imena spominje ime Muhammed, a.s. A i tokom ezana sa visokih munara razliježe se i nadaleko čuje ime našega dragog Pejgambera.

Onoga koga Allah uzvisi, niko ne može poniziti. Zato je i ovaj pokušaj ponižavanja Poslanika, a.s., ustvari samo znak slabosti nekih nemuslimana, koji su pristali da za sitne pare prodaju svoju dušu prokletom šejtanu. Oni, nažalost, ne znaju da zbog sitnog ćara mogu da izgube vječne džennetske ljepote. Oni, nažalost, nisu svjesni da zbog svoje nepromišljenosti mogu da završe na smeću historije, kao što su završili i mnogi prije njih, o čemu naš Gospodar veli: ''Onaj ko tebe mrzi, sigurno će bez spomena ostati.'' (El-Kevser, 3.)

Zato, u duhu sveopćeg muslimanskog buđenja, mi danas sami sebi treba da postavimo jedno vrlo važno pitanje: Zašto mi muslimani vrijeđamo našeg Poslanika, a.s.? Čuj, mi ga vrijeđamo?! Kako? Kažemo da ga volimo, da ga slijedimo, da se njegovom šefa'atu nadamo itd. A da li je to baš tako u našoj praksi? Koliko čitamo hadise našeg Poslanika, a.s.? Koliko čitamo Kur'an, kad znamo da je Muhammed, a.s., bio Kur'an koji hoda? Koliko sprovodimo u praksi to što smo naučili?

Pa mi padamo na osnovnim stvarima zbog kojih bismo se, prije svega, trebali zapitati da li smo mi uopće muslimani. Šta reći za hadis, u kome naš dragi Pejgamber veli: ''Musliman je onaj od čijeg jezika i ruku su mirni drugi muslimani.'' (Buharija)

Šta reći za hadis: ''Nemojte zavidjeti jedni drugima, nemojte lažno povećavati jedni drugima cijene robe, nemojte se mrziti, ne okrećite jedni drugima leđa, nemojte se jedni drugima nametati u kupoprodaji i budite Allahovi robovi braća. Musliman je brat muslimanu: ne čini mu nepravdu, ne ostavlja ga na cjedilu, ne laže ga, ne ponižava ga. Bogobojaznost je ovdje!'' – pa je pokazao na svoja prsa tri puta. ''Dovoljno je zla čovjeku da ponizi svoga brata muslimana. Muslimanu su zabranjeni krv, imetak i čast drugog muslimana!'' (Muslim)

I šta reći za hadis: ''Ko pomogne svom bratu kada mu bude potrebno, Allah će njemu pomoći kada mu bude potrebno; ko otkloni brigu svome bratu, Allah će njemu otkloniti jednu od briga na Sudnjem danu; ko sakrije mahanu jednog muslimana, Allah će njemu sakriti mahane na Sudnjem danu.'' (Muttefekun alejhi)

 

Na kraju molim Dragog Allaha da nas učini iskrenim muslimanima, koji će na Dunjaluku nositi baklju Islama, a na Ahiretu zastavu Muhammeda, a.s. Amin.

Muhammed je kruna neba.doc
Microsoft Word Dokument 45.5 KB