KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

pet, 14. februar 2020 / 20. džumade-l-uhra 1441

 

SMUTNJA JE GORA OD UBISTVA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Jedna od najgorih stvari koja može da se desi jednoj zajednici (džematu) jeste smutnja (fitna), to jest, širenje lažnih informacija, vođenje propagande i pravljenje nereda. Ona je toliko opasna da je Uzvišeni Allah na dva mjesta u suri el-Bekare rekao da je smutnja gora i žešća od ubistva. Drugim riječima, ubiti jednog čovjeka je veliki grijeh i teška stvar, ali ubiti jednu zajednicu (džemat) je mnogo gora i teža stvar. Jer, džemat je institucija.

Zbog toga Uzvišeni Allah one ljude koji prave smutnju u džematu, kao i one koji se za njima povode, upozorava da se okane ćorava posla, jer će ih, u suprotnom, stići kobne posljedice. Pa tako On poručuje: ''I izbjegavajte ono što će dovesti do smutnje, koja neće pogoditi samo one među vama koji su je izazvali, i znajte da Allah žestoko kažnjava.'' (El-Enfal, 25.)

S tim u vezi, danas želim s vama da podijelim slučaj jedne zajednice koja je živjela u jednoj tvrđavi. Ona je imala neprijatelje izvan tvrđave, koji su je svakodnevno napadali u nastojanju da je osvoje. Međutim, nije im išlo od ruke, jer je Uzvišeni Allah bio na strani Svojih robova. Tada jedan od neprijatelja reče: ''Imam ideju. Pustite me da uđem unutra!'' Ušao je u tvrđavu i rekao muslimanima: ''Želim da primim Islam. Šta treba da uradim?'' Oni su rekli: ''Izgovori šehadet!'', pa je on izgovorio, a zatim sa ostalima sjeo u halku (krug).

Jedne večeri njihov šejh je držao predavanje o suri el-Kehf, o mladićima koji su u Gospodara svoga vjerovali, i koje je Uzvišeni Allah uspavao u pećini, kao i njihovog psa koji je bio vani, te su tako ostali 309 godina. Nakon predavanja prisutni su počeli da postavljaju pitanja, te je tako došao red i na novog muslimana, koji stidljivo reče: ''Moje pitanje je malo čudno, a vi vjerovatno ne znate odgovor na njega.'' Šejh reče: ''Naravno da znam! Hajde, pitaj.'' ''Gospodine, koje boje je bio pas?'' Šejh se našao u neobranom grožđu. Kako da kaže da ne zna odgovor, a već je rekao da zna odgovore na sva pitanja? Sramota! ''Hm, koje boje je bio pas? Pa bio je… Bio je bijele boje. Da, to je bio bijeli pas!'', odgovori šejh, a novi musliman učtivo reče: ''Hvala vam, gospodine!''

Sljedećeg dana je ovaj mladić otišao na drugi kraj grada kod drugog šejha na predavanje. Poslije predavanja tražio je dozvolu da postavi pitanje, pa je i ovog šejha upitao koje boje je bio pas. I ovaj šejh se našao u neobranom grožđu, ali nije htio da prizna da ne zna odgovor, pa je rekao: ''Pas je bio... Bio je crne boje.'' ''Da li ste sigurni, gospodine, da je bio crne boje?'' – upita mladić, a šejh reče: ''Naravno da sam siguran!'' ''A šta ako bi neko rekao da je pas bio druge boje? – upita mladić, a šejh reče: ''Taj nema pojma i nemoj ga slušati!'' ''Uredu. Hvala vam, gospodine.'' – ponovo učtivo završi novi musliman.

Sljedećeg dana mladić je ponovo otišao na onu prvu stranu grada, te se poslije predavanja ponovo obratio šejhu: ''Gospodine, šta biste vi rekli na to da neko kaže da je pas bio crne a ne bijele boje?'' ''Šta? To može reći samo idiot i budala, koji ništa ne zna!'' Svi su se prisutni nasmijali, a mladić ponovo učtivo reče: ''Uredu, hvala vam!''

Sljedećeg dana je ponovo otišao na drugi kraj grada i postavio pitanje drugom šejhu: ''Šta biste vi rekli za čovjeka, koji je za vas rekao da ste idiot i budala?'' ''Šta?! Ko je to rekao?'' – upita šejh, a mladić nastavi: ''Šejh sa druge strane grada. Rekao je da je idiot i budala onaj koji kaže da je pas bio crne boje.'' ''Ma, on je idiot i budala a ne ja!'' Zatim se masa digla i odjurila do prvog šejha i povikala: ''Ti si nazvao našeg šejha idiotom i budalom, jel?! Dođi 'vamo!'' Nakon verbalnog sukoba, počela je tuča u kojoj je poginulo nekoliko ljudi.

Onaj mladić, ''novi musliman'' se fino izvukao i izašao iz tvrđave, a zatim rekao svojima: ''Idemo, momci, sad su naši!'' Napali su ih bez milosti i bez problema zauzeli tvrđavu. A muslimani, koji naravno više nisu imali Allahovu podršku, pali su i sve izgubili. Izgubili su od neprijatelja, ali ne od vanjskog, već od unutrašnjeg, koji je daleko jači i opasniji od vanjskog.

Zbog toga nas, braćo moja, Uzvišeni Allah upozorava: ''O vjernici, ako vam kakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.'' (El-Hudžurat, 6.)

Prema tome, ako imate kakvih pitanja ili vam trebaju informacije o dešavanjima u našem džematu, onda ne slušajte naokolo priče rekla-kazala, već se obratite direktno instituciji, odnosno, onima koji po Statutu nose najveću odgovornost za džemat, a to su Predsjednik i Imam.

 

Molim Dragog Allaha da nas i naš džemat sačuva od neprijatelja. Amin.

 

Fitna.doc
Microsoft Word Dokument 49.5 KB