KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

24.07.2020. / 03. zu-l-hidždže 1441.

 

KURBAN I BAJRAM

 

            Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

            Braćo moja u Dini Islamu! Do Kurban-bajrama nam je ostalo još nepunih sedam dana. U nadi da će nam, akobogda, biti omogućeno da klanjamo bajram-namaz, danas želim da se podsjetimo na najvažnije propise vezane za kurban, kao i na trenutna pravila ponašanja u džamiji, kojih se moramo pridržavati ako ne želimo da naš džemat bude finansijski, a možda i na neke druge načine, kažnjen. 

            Prema hanefijskom mezhebu kurban je dužna da zakolje svaka osoba koja nije musafir i koja posjeduje nisab(vrijednost nisaba je 91,6 g zlata). Dakle, onaj ko nema nisab nije dužan da zakolje kurban, ali ako ga ipak zakolje imat će nagradu – za svaku dlaku kurbana po jedan sevap. Jedan kurban je dovoljan za jednu porodicu.

Kurban se kolje u periodu od nakon klanjanja bajram-namaza, pa do ikindije trećeg dana Kurban-bajrama. Sve što se zakolje prije ili poslije navedenog vremena ne smatra se kurbanom već običnom sadakom, a sadaka ne može da zamijeni kurban.

Bravče koje se kolje kao kurban treba da bude staro godinu dana (a najmanje 6 mjeseci), a goveče dvije godine. U klanju govečeta može da se udruži maksimalno sedam osoba sa istim nijetom. Ako bilo ko od njih bude imao neki drugi nijet, svima će kurban biti neispravan.

Kurban je zamjena za velike belaje i zato se kolje samo živima. To jest, sve što se zakolje za umrle ili za nežive stvari (za kuću, stan, auto, radno mjesto i sl.) smatra se sadakom. 

A pošto je on sredstvo približavanja, kako Dragom Allahu tako i ljudima, kurban se obavezno mora podijeliti: siromašnim ljudima, komšijama, rodbini i prijateljima. Komadi kurbanskog mesa trebaju biti dovoljno veliki da se od njih može napraviti jedan dobar ručak. Nema zabrane da se podijeli čak i nemuslimanima, kao ni da se jedna trećina ostavi za svoju porodicu. Ni jedan dio kurbana se ne smije prodati, jer u tom slučaju se neće računati kao kurban.

Kurban je najbolje zaklati svojom rukom i u svojoj avliji, sa dobro naoštrenim nožem (da se životinja ne muči) i uz izgovaranje riječi: ''Bismillah, Allahu ekber!'' (U ime Allaha, Allah je najveći!) Bismilla u ovom slučaju nije potpuna, jer u činu klanja kurbana nema milosti. 

Onaj ko nije u mogućnosti da lično zakolje kurban, može ovlastiti drugoga da to učini u njegovo ime, odnosno, da preko neke humanitarne organizacije ili institucije uplati kurban. Jedna od tih institucija, koja garantuje ispravnost klanja i distribucije kurbana, jeste i Islamska zajednica u BiH, čija cijena kurbana iznosi 180 €.

Ti kurbani se prvenstveno kupuju od povratnika u manjem bh. entitetu, a dijele se onima koji imaju najveću potrebu za njima, kao što su: medrese, narodne kuhinje, studentski domovi, domovi za stare i iznemogle osobe, povratnici itd.

Braćo! Kurban-bajram nastupa idućeg petka, akobogda. Tog dana sabah-namaz ćemo klanjati u 5.30 h, a bajram-namaz u 6.45 h. Želim vas podsjetiti da smo dužni da držimo rastojanje od 1 m. Pod tim uslovom u džamiju će moći da uđe maksimalno 150 osoba i naši redari će se potruditi da tako i bude. Ako bude došlo više od 150 osoba, onda ćemo bajram-namaz klanjati na dva puta a po potrebi i tri putaDruga grupa će Bajram-namaz klanjati u 7.15 h, a eventualno treća grupa u 7.45 h. Da bi bilo što manje gužve i problema, zamolit ću vas prije svega da prilikom parkiranja auta vodite računa da ne zatvarate ulicu i da ne parkirate pred privatnim garažama. Zatim, kada budete ulazili u džamiju da redom popunjavate ona mjesta koja su označena žutom trakom. A s obzirom da očekujemo veliki broj klanjača, čime se povećava i rizik od zaraze, zamolit ću vas da u džamiju obavezno sa sobom ponesete zaštitne maske i da međusobno čestitanje Bajrama obavite nakon izlaska iz džamije! I još nešto, ne zaboravite da u petak ima i džuma-namaz

U četvrtak, akobogda, uoči Kurban-bajrama je Dan Arefata. Onaj ko bude postio taj dan, bit će mu oprošteni manji grijesi za godinu unazad i godinu unaprijed, pa nas pozivam da iskoristimo tu jedinstvenu godišnju priliku i blagodat. Od sabah-namaza u četvrtak, pa završno sa ikindijom četvrtog dana Kurban-bajrama obaveza je da se poslije svakog farza uči Tekbiri-tešrik (Allahu ekber Allahu ekber la ilahe illallahu vallahu ekber Allahu ekber ve lillahil-hamd.) Onaj ko zaboravi da prouči poslije farza, neka prouči kada se sjeti. 

Molim Dragog Allaha da nam dadne da u hajru i veselju dočekamo i provedemo Kurban-bajram, da primi naše kurbane i da bereketom naših kurbana zaštiti nas i naše porodice od svih belaja. Amin.

Kurban i Bajram.docx
Microsoft Word Dokument 17.7 KB