KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

29.05.2020. / 06. ševval 1441.

 

POVRATAK U DŽAMIJU

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Evo, hvala Allahu Dragom, nakon nekih dva i po mjeseca, odnosno 11 sedmica odsustva, danas ponovo imamo priliku da se vratimo u našu džamiju i da nastavimo sa našim džematskim aktivnostima.

Naravno, još uvijek ne možemo nastaviti u punom kapacitetu, ali u velikoj mjeri možemo. Današnjim otvaranjem džematskih vrata ponovo možemo klanjati svih pet dnevnih namaza, kao i džumu-namaz, možemo održavati mektepsku nastavu kao i organizovati skupove, poput vjenčanja i slično, uz prisustvo maksimalno 100 osoba. Pri tome se moramo pridržavati mjera zaštite od širenja virusa, koje ću vam danas pojasniti. Sve te mjere su vezane za higijenu, što nama muslimanima ne predstavlja neki veći problem, s obzirom na to da Islam higijeni poklanja veliku, veliku pažnju.

Kod samog ulaska u džamiju, kao i kod izlaska iz nje, od nas se traži da dezinfikujemo ruke, te da svo vrijeme boravka unutra, osim tokom namaza, nosimo zaštitne maske.

Preporučuje se da u džamiju dolazimo pod abdestom, ali neće biti problem ni da koristimo abdesthanu, koju ćemo redovno dezinfikovati. Isto tako, bez problema možemo da koristimo aparate za sok i kahvu.

Džamijski tepih ćemo kao i do sada redovno usisavati i džamiju provjetravati. Svaki posjetilac džamije, koji ima namjeru da klanja namaz, mora sa sobom ponijeti svoju serdžadu ili neku alternativu kao što je npr. peškir i sl.

Ove žute trake koje vidite na tepihu označavaju mjesta gdje klanjači trebaju da stoje prilikom klanjanja namaza. Znam da je to malo neobično i da je u suprotnosti sa sunnetom, ali trenutno ćemo se morati pridržavati pravila o rastojanju od 1m. Ne želimo kazne niti nova ograničenja, kao ni, ne daj Bože, ponovno zatvaranje džamije. Kada su prije nekih 15 dana donesene mjere o razmaku od 2m, to nismo prihvatili. Ove nove mjere jesmo, pri čemu ovo smanjivanje na 1m rastojanja ukazuje da u narednih 15 dana, akobogda, možemo očekivati potpunu normalizaciju i normalno formiranje safova. Do tada, neka bude na ovaj način, koji je ulema odobrila svojim fetvama, odnosno, svojim idžma'om (saglasnošću). Time će naš namaz u džematu biti ispravan i, nadamo se, kod Dragog Allaha prihvaćen.

Džumu-namaz ćemo kao i do sada klanjati normalno, kako bismo izbjegli gužvu na vratima. Ko hoće neka izađe poslije farza, ko hoće neka izađe poslije sun-sunneta, a ko hoće neka klanja cijelu džumu. Inače, treba izbjegavati gužve i na vratima i u hodnicima, za što će brigu voditi naši redari. Dakle, trebamo se malo rasporediti i raširiti, a u svakom slučaju najbolje bi bilo kad bismo kahvu pili vani, odnosno, izvan džematskih prostorija.

Boravak u džamiji nećemo ograničavati, mada nam se preporučuje da to bude što kraće. Kao što vidite, tespiha nema, što znači da ćemo tespihati na prste ili koristiti vlastite tespihe. Isto tako, vidite da smo prekrili mushafe. Od nas se traži da svako ponese svoj mushaf, ako želi da ga čita u džamiji. Od nas se također traži da izbjegavamo rukovanje i grljenje u džamiji, kao i da posjetu džamiji izbjegavaju osobe sa siptomima gripe, kao i osobe koje spadaju u rizičnu grupu.

To su, eto, nove mjere ponašanja koje nam, kada je u pitanju džamija, izgledaju malo čudno, ali se nadamo da neće trajati dugo i da ćemo se uskoro ponovo vratiti u normalno stanje. U svakom slučaju, sve je bolje nego da džamija bude zatvorena.

Drago mi je da vas ponovo vidim u ovolikom broju i da se možemo ponovo družiti.

 

Molim Dragog Allaha da mi vas čuva od svakog zla i da vam podari svako dobro. Amin.

Povratak u dzamiju.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB