KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

PAZI S KIM SE DRUŽIŠ!

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu časnom poručuje: ''O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni.'' (Tevba, 119).

A Allahov Poslanik, s.a.v.s., veli: ''Čovjek je vjere svoga prijatelja, zato neka svako od vas pazi s kim se druži.'' (Ahmed, Ebu Davud i Tirmizi)

Braćo moja u Dini Islamu! Vrijeme je dragocjeno. Zato pazimo s kim se družimo, jer vrijednost našeg života uveliko ovisi o tome u čijem se društvu nalazimo.

Jednom prilikom je sin pitao babu šta je prava vrijednost života. Babo mu reče da uzme jedan dragi kamen i da ode na pijacu, s tim kad ga neko bude pitao: ''Pošto je kamen?'', da mu ništa ne govori, već samo da mu pokaže dva prsta u obliku slova V. Tako je i bilo. Kad ga je jedan čovjek na pijaci upitao za cijenu, on mu pokaza V, a kupac zaključi da je cijena dva dolara. Sin nije prodao dragi kamen, već se vratio babi da mu kaže koliko mu je ponuđeno. Zatim mu babo reče da ode u jedan muzej i da tamo na isti način ponudi dragi kamen. Kad ga direktor muzeja upita: ''Pošto je kamen?'', sin mu pokaza V, na što mu direktor muzeja ponudi dvjesto dolara. Sin se opet vrati s kamenom kući, a babo mu onda reče da ode kod prodavca dragog kamenja i da njemu ponudi svoj kamen. Kad je prodavač vidio dragi kamen uzviknuo je: ''Pa ovo je neviđena vrijednost, pošto ga prodaješ?'' Sin i njemu pokaza V. Na to prodavač reče: ''Znači, cijena ovog dragog kamena je dvjesto hiljada dolara.'' Sin je bio vrlo iznenađen tom cijenom pa se vratio babi uzbuđen, na što mu babo reče: ''Sine moj, pitao si me šta je prava vrijednost života. Htio sam da to naučiš na ovaj način, da shvatiš da vrijednost života ovisi o tome s kim si i gdje se krećeš. Ako si na pijaci, vrijednost tvog života ima cijenu pijace, ako si u muzeju, tvoj život ima muzejsku cijenu, a ako si među dragim kamenjem, odnosno među ljudima od morala i poštenja, onda će i vrijednost tvoga života imati visoku cijenu.''

Braćo! Postoje tri vrste prijatelja.

Neki ''prijatelji'', koji se umiješaju u tvoj život, sliče lišću na drvetu. Oni su tu samo za jednu sezonu. Ne možeš se na njih osloniti. Oni su slabi i tu su samo da ti prave hlad i da, poput lišća, samo uzmu ono što im treba. Čim zahladni ili vjetar zapuše u tvom životu, oni odlaze ili te se odriču, baš kao što i lišće otpada sa drveta. Nemoj se ljutiti na njih! Oni su to što jesu.

Druga vrsta ''prijatelja'' su kao grana na drvetu. Oni su jači od lišća, ali moraš biti oprezan s njima. Oni će ostati s tobom kroz mnogo sezona, ali ako upadneš u jednu ili dvije oluje u životu, moguće je da ih izgubiš. Najčešće te napuštaju kad ti je teško. Iako su jači od lišća, moraš ih testirati prije nego što se osloniš na njih. Uglavnom, oni ne mogu podnijeti veliki teret. No, nemoj se ni na njih ljutiti, jer su oni to što jesu.

Ako možeš naći prijatelje u svom životu, koji su poput korijena drveta, onda si našao nešto posebno. Baš kao i korijen drveta, njih je teško naći, jer oni ne žele da se ističu. Njihov jedini zadatak je da te drže uspravnim i da ti pomažu da živiš jak i zdrav život. Ako si uspješan, oni su sretni zbog toga. Ako upadneš u oluju, oni će te držati da ne padneš. A ako ti u životu treba podrška, oni će ti je pružiti.

Braćo moja, pogledajmo svoj život i dobro razmislimo! Koliko imamo listova, koliko grana, a koliko korijena? Naravno, pogledajmo i sa druge strane. Šta smo to mi u životu drugih ljudi?

Moja preporuka nama glasi: Budimo jedni drugima korijen! A ne lišće koje vjetar raznosi, niti grana koja ne može da izdrži teret sudbine!

 

Molim Dragog Allaha da nam pokloni mudrost i da nas udruži sa Svojim dobrim i čestitim robovima. Amin.

Pravi prijatelj III (1).doc
Microsoft Word Dokument 44.0 KB