KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

12.06.2020. / 20. ševval 1441.

 

OPROSNI HADŽ

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Normalno u mjesecu ševvalu, odmah nakon Ramazanskog bajrama, počinju pripreme za hadž. Nažalost, ove godine se kasni sa pripremama, jer S. Arabija još uvijek nije službeno objavila da li će ove godine biti hadža. Nada još uvijek postoji, iako je ona iz dana u dan sve manja. Mnoge države, koje su svjesne koliko vremena treba za organizaciju hadža, već su otkazale učešće na ovogodišnjem hadžu, dok su putne agencije najavile da će zbog mjera zaštite od Corone (razmaka u avionima i autobusima, smanjenja broja hadžija po sobama i sl.) cijena hadža biti znatno veća u odnosu na prošlu godinu. I to ako bude hadža.

Kako sada stvari stoje, moglo bi se ispuniti ono moje upozorenje od prethodnih godina, kada sam vas pozivao na hadž govoreći da bi uskoro moglo doći vrijeme kada ćemo htjeti da odemo na hadž, ali ćemo biti spriječeni, dok cijena hadža uvijek ide naviše. Drago mi je da je prošle godine jedan dobar broj naših džematlija, rekordan broj u jednoj godini, uspio da obavi ovu dužnost.

I dok se danas prisjećamo prošlogodišnje ikrar-dove, koja se potrefila sa toplotnim valom, želim da u sjećanje prizovemo i prizor sa oprosnog hadža, u kome je Poslanik, s.a.v.s., svojim ashabima i svome Ummetu uputio jake poruke. To se desilo desete godine po hidžri na brdu Arefatu u užarenoj atmosferi, sličnoj onoj u kojoj se nalazi današnji svijet, koji je pogođen Corona-krizom, rasizmom i otuđenjem osnovnih ljudskih prava. Cijelu Poslanikovu, a.s., hutbu možete pronaći i u knjigama i na internetu, a ja želim danas da vas podsjetim samo na one dijelove koji govore o ravnopravnosti među ljudima i neotuđivosti njihovih prava. Poslanik, s.a.v.s., poručuje:

''O vjernici, bojte se Allaha i budite humani i pravedni među sobom i prema drugima. Vaši životi, imeci i čast su vam sveti i neotuđivi kao što je uzvišen i svet ovaj mjesec, današnji dan i mjesto Arefat na kome se nalazimo, sve dok se ne sastanete sa vašim Gospodarom.

Čovjek je Božije djelo i neka je proklet onaj koji ga ruši. Mi ćemo svi doći pred Boga i On će nas pitati za naša djela. Stvari koje su vam date u amanet, čuvajte kao svoje vlastite i vratite ih vjerno i na vrijeme onima kojima pripadaju.

Nemojte činiti nepravdu drugome pa će i vama biti dobro. Ako je vaš dužnik u nevolji produžite mu rok plaćanja, a ako ste u prilici da mu dug oprostite, to je još bolje.

Bojte se Boga od koga pomoć tražite i čuvajte rodbinske veze! Vjerno ispunjavajte dužnosti koje postoje između muža i žene i između roditelja i djece.

Čuvajte se bluda i ljubomore: prvo je težak grijeh, a drugo vodi nesreći u braku. Ženite se onima koje volite, a kad vas je Božija volja sjedinila onda živite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo kod svojih supruga a i one kod vas. Sa suprugama postupajte ljubazno i sa puno dobrote.

O vjernici, kada određujete i između sebe dijelite nasljedstvo, budite pravedni i držite se Allahovih propisa. Nije vam dozvoljeno da napravite oporuku u nečiju korist a na štetu nasljednika. A oporuka ne smije prelaziti trećinu ukupnog nasljedstva.

Vjernici su braća! A bratov imetak je nepovrediv, osim kada on sam dopusti.

O ljudi, Allah vas je stvorio od jednog pretka i svi potječete od Adema, a.s., a Adem je stvoren od zemlje. Najbolji kod Boga je onaj koji je najbogobojazniji. Nema prednost Arap nad nearapom, niti nearap nad Arapom, osim po vjeri!

O vjernici, govorite uvijek samo istinu i neka vas mržnja nikada ne zavede sa staze pravednosti. Pravednost je sestra pobožnosti. Bojte se Boga, a On pozna vaša djela.''

Braćo moja! Ove Poslanikove, a.s., riječi možda na najbolji način pokazuju zašto je Islam iznad svjetskih religija i zašto ljudi, koji traže pravdu i ravnopravnost, najviše hrle u Islam. Zato neka je hvala Allahu što nam je dao Islam i što nas je učinio muslimanima.

 

Na kraju, molim Dragog Allaha da se smiluje svim muslimanima i da im pruži Svoju pomoć i na kopnu i na moru i u zraku. Amin.

Oprosni hadz.doc
Microsoft Word Dokument 47.0 KB