KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

05.06.2020. / 02. ševval 1441.

 

LIJEPA RIJEČ

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova! Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nalazimo se, otprilike, na polovini mjeseca nakon ramazana. Možemo reći da još uvijek osjetimo njegovu prisutnost, odnosno, njegov duh među nama. Tome naravno doprinosi i ovaj mjesec ševval, u kome je sunnet da se posti šest dana. U tom duhu treba i dalje da živimo i radimo, kao što su to radili i ashabi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Naime, oni su imali običaj da pola godine žale da ispraćenim ramazanom, a zatim drugu polovinu godine da se pripremaju za doček novog ramazana.

Braćo moja! Uz ispošteni ramazan, post šest dana ševvala donosi veliku nagradu, kao da je čovjek postio cijelu godinu dana. Zamislite kolika je to nagrada! Za post samog mjeseca ramazana dobili smo nagradu potpunog čišćenja od grijeha plus što ćemo dobiti posebnu nagradu od Gospodara na Sudnjem danu. A zamislite sada kolika je nagrada ako se posti cijela godina dana! Zato svojoj braći i sestrama, koji iz opravdanih razloga nisu postili sve dane ramazana, toplo preporučujem da prvo poste šest dana ševvala, pa tek onda da naposte propuštene dane ramazana. Jer ševval će brzo proći, a za nadoknadu ramazanskog posta imaju vremena do idućeg ramazana.

Pri tome napominjem da se ne mora postiti zaredom šest dana ševvala, te da ako se posti petkom, obavezno treba još postiti i četvrtak ili subotu. Također napominjem da ako čovjek prespi na sehur, ima pravo do podne da odluči da li će taj dan da posti, te da ako zaposti a ima potrebu da prekine post, neće morati da naposti keffaret (60 dana zaredom), već samo taj jedan dan koji je propustio. Prekinuti dan ševvalskog posta mora se napostiti u ševvalu da bi nagrada bila potpuna.

Braćo moja! Uz sustezanje od jela, pića i tjelesnih uživanja, uz ramazan smo se sustezali i od ružnih riječi (laži, ogovaranja, svađe, rasprave...). Trudili smo se da što više govorimo lijepe riječi, pogotovo iz razloga što smo se bili poželjeli, jer se dugo nismo vidjeli i nismo mogli u džamiju dolaziti. Prosto smo uživali u lijepim riječima. Zato sada ne treba da govorimo kako opet smijemo izgovarati ružne riječi, ''jer je ramazan prošao''. Ramazanski post, koji nam je naravno pomogao kod kontrole našeg nefsa, sabura i strasti, u principu nije propisan da bismo mi gladovali i sebe mučili. Već je propisan da bismo mi razvijali svoju svijest o Allahovoj prisutnosti i da bismo jačali svoju volju da što manje griješimo.

U tom smislu sebe i vas podsjećam na Allahovo upozorenje iz sure El-Isra' (53.): ''Reci robovima Mojim da govore samo lijepe riječi, jer bi šejtan mogao posijati neprijateljstvo među njima. Zaista je šejtan čovjeku otvoreni neprijatelj.'' Ne dozvolimo sebi da jedni drugima budemo neprijatelji! Naši neprijatelji su šejtani. Ne dozvolimo sebi da mi postanemo šejtani! I sjetimo se da nam je obećana kuća u podnožju Dženneta, ako napustimo raspravu! (Hadis hasen)

Zatim pozivam sebe i vas, poslušajmo savjet našeg Poslanika, s.a.v.s.: ''Olakšavajte a nemojte otežavati i obradujte a nemojte rastjerivati.'' (Muttefekun alejhi) Ne dozvolimo sebi da proizvoljno tumačimo našu vjeru i da je time drugima otežamo! Ako nešto ne znamo ili nismo sigurni, onda treba da pitamo one koji znaju i koji su dužni da objasne. Konkretno navodim primjer koji sam jučer čuo, a to je da je jedan imam jednoj našoj sestri rekao da joj nije ispravan post jer ona nije pokrivena (ne nosi mahramu). Njegov odgovor je nedobronamjeran, pogrešan sa stanovišta fikha i u suprotnosti je sa navedenim hadisom.

I na kraju sebe i vas podsjećam da su najljepše riječi Allahove riječi kao i one u kojima se spominje Allahovo ime. Zato, iskoristimo što više svog vremena, pogotovo slobodnog, da bismo što više učili ili slušali Kur'an, te spominjali Uzvišenog Allaha.

 

Molim Dragog Allaha da nas uputi pa da naši jezici samo istinu govore, da naše riječi budu med a ne čemer i da naše misli budu samo dobronamjerne. Amin.

Lijepa rijec.doc
Microsoft Word Dokument 46.5 KB