KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

31.07.2020. / 10. zu-l-hidždže 1441.

 

KURBAN-BAJRAM (10. Zul-hidže 1441. H. god.)

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Braćo moja u Dini Islamu! Nakon što smo sticajem okolnosti prošlog bajrama bili spriječeni da klanjamo bajram-namaz u našoj džamiji, danas hvala Dragom Allahu ponovo imamo priliku da na bajramu budemo zajedno i da se veselimo. Naravno, zbog navedenih okolnosti prisiljeni smo da svoje propise i običaje malo izmijenimo i tako će, nažalost, biti sve dok se situacija ne popravi.

Naime, tokom namaza moramo držati rastojanje od 1m, prilikom većih okupljanja preporučeno nam je da nosimo maske i da koristimo vlastite serdžade, te se od nas traži da tokom međusobnog pozdravljanja kao i čestitanja bajrama izbjegavamo rukovanje i grljenje. S toga vas molim da se tih pravila držimo i da danas nakon bajram-namaza što prije izađemo vani i da tamo jedni drugima čestitamo. S druge strane, zbog velike posjete i smanjenog kapaciteta naše džamije, prisiljeni smo da bajram-namaz klanjamo više puta, tako da treba da mislimo i na našu braću koja vani čekaju i koja također žele da što prije dođu svojim ukućanima i da s njima podijele svoju radost.

Braćo moja! Zbog situacije nastale corona-krizom, naša džamija je dva i po mjeseca bila zatvorena, te smo bili prisiljeni da ramazanske blagodati uživamo u svojim domovima, kao i da mnoge džematske aktivnosti otkažemo. Mi ne znamo šta nam donosi budućnost, ali prema nekim najavama nije isključeno da dođe do novih pooštravanja mjera i ponovnog zatvaranja džamija, kao i otkazivanja džematskih aktivnosti. Mi na to moramo biti spremni, kao što moramo biti spremni i da nastavimo sa našim aktivnostima, i to slijedećim redom: 13.9. upis u mekteb; 25-27.9. kermez; 17.10. omladinsko zabavno druženje; 7.11. večer Kur'ana i 28.11. žensko humanitarno druženje.

Braćo! Corona-kriza nam je donijela velike probleme, a prema najavama ti problemi bi mogli da potraju još neko vrijeme. S toga vas pozivam da nastavite sa vašim posjetama našoj džamiji i sa podrškom u našim aktivnostima, odnosno, da ostanemo u kontaktu. Zajedno smo jači! Ne smijemo dopustiti da nas socijalna distanca odvoji jedne od drugih. To je i poruka ovog današnjeg praznika, koji u prijevodu osim što znači žrtva, znači i približavanje. Približimo se jedni drugima, nastavimo sa međusobnim posjetama i čuvajmo svoje prijateljske, komšijske i rodbinske veze.

Poseban angažman očekujemo od naše omladine, kojoj ćemo, nakon što je još malo uredimo, staviti na raspolaganje i našu kafeteriju. Obećanje naše podrške u njihovim aktivnostima već su u više navrata dobili. Samo treba da se druže, planiraju i aktiviraju.

Džematski odbor će nastaviti sa svojim aktivnostima onoliko koliko nam to okolnosti i finansije budu dopuštale. Ono što nas u svemu tome posebno raduje i ohrabruje jeste naša finansijska stabilnost, koja je osim isplaćenog kredita i moga zaposlenja kao vjeroučitelja, u velikoj mjeri uzrokovana vašim angažmanom, odnosno, redovnim uplatama vazifa i dobrovoljnih priloga.

Na kraju moram da istaknem još jednu (za mene važnu) činjenicu, a to je da danas punim devet godina moga druženja sa vama. Kao što je to bila prvog dana, tako mi je i danas, velika čast da budem imam u ovom džematu, koji nosi časno ime našeg rahmetli generala Izeta Nanića. Pred nama je još puno posla, još puno planiranih i nedovršenih projekata, u kojima želim i dalje da učestvujem i da dam svoj doprinos. Hvala Dragom Allahu, još uvijek imam snage, elana i volje.

Molim Dragog Allaha da primi naše kurbane, da njihovim bereketom i Svojom milošću od nas odagna probleme, bol i tugu, i da nam bude na pomoći u svako vrijeme i na svakom mjestu. Amin.

Ispred džematskog odbora našeg džemata, te u svoje ime i ime IZBA-e želim vam hairli i berićetne dane Kurban-bajrama sa dovom Dragom Allahu da ih u zdravlju i veselju provedete sa svojim najmilijim.

 

 

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

 

Kurban-bajramska - 1441.doc
Microsoft Word Dokument 41.0 KB