KVZ.»DŽEMAT IZET NANIĆ»

DORNBIRN

بِسْــــــــــــــــــــــمِ اﷲِارَّحْمَنِ ارَّحِيم 

 

Hutba napisao hfz.Midhat ef. Sejfić

 

04.09.2020. / 16. muharrem 1442.

 

JETIMSKA SUZA POSEBNO JE TEŠKA

 

Neka je hvala Allahu, dž.š., Gospodaru svih svjetova. Neka su salavat i selam na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., njegovu časnu porodicu, ashabe i sve sljedbenike.

Uzvišeni Allah u Kur'anu Časnom poručuje: ''Zato jetima ne rastuži, a na siromaha ne viči! I o blagodatima Gospodara svoga govori!'' (Ed-Duha, 9-11.)

Braćo moja u Dini Islamu! Nama je Dragi Allah darovao brojne blagodati i zato neka Mu je neizmjerna hvala! Dao nam je toliko blagodati da ih ni izbrojati ne možemo, a kamoli se na svima njima zahvaliti. I dao nam je da u njima toliko dugo uživamo, da smo o njima i prestali da razmišljamo. Tako je za nas postalo normalno da se ujutro budimo živi i zdravi, da imamo dva pa i tri dnevna obroka uz više slatkih i voćnih užina, da ustanemo gladni a legnemo siti, da živimo u udobnim i luksuznim stanovima, da nosimo lijepu i modernu odjeću, da idemo na posao i redovno platu primamo, da godišnji odmor u raznim putovanjima provodimo itd.

Mnogi misle da su to samo svojim trudom i radom stekli pa neće na sedždu Gospodaru da padnu i da Mu se zahvale. Mnogi su se toliko navikli na blagodati pa ne razmišljaju o tome da bi te blagodati jednog dana mogli da izgube. Mnogi su se u svoje blagodati toliko zaljubili da ih ne žele s drugima da dijele. Ne znaju, ne čuju ili ne vide jecaje i molbe gladnih, golih i bosih ljudi, koji nemaju uslove za normalan život, a neki čak ni krova nad glavom i za koje je ono što mi smatramo normalnim – luksuz.

Braćo moja! Lahko je čovjeku da bude gladan kad zna da će ručati. Lahko mu je da ostane bez novca kad zna da će mu novac stići. Lahko mu je da ode na posao kad zna da će mu plata navrijeme leći. Ali kako je onima koji su gladni, a ne znaju da li će danas ručati? Kako je onima koji nemaju novca, a ne znaju da li će ga negdje obezbijediti ili barem posuditi? Kako je onima koji nemaju posla ili rade, a ne znaju kad će i da li će platu primiti?

Braćo! Ako želimo da sebi osiguramo da što duže u blagodatima uživamo, odnosno, da povećamo svoju nafaku, da obezbijedimo sebi dobro zdravlje i produžimo svoj život, onda treba što češće da dijelimo sadaku. Na to nas naš Gospodar na kraju sure El-Munafikun poziva i opominje:

''I od onoga čime vas Mi opskrbljujemo udjeljujte, prije nego nekom od vas smrt dođe pa da onda rekne: 'Gospodaru moj, da me još samo kratko vrijeme zadržiš, pa da sadaku udjeljujem i da dobar budem!' Allah, sigurno, neće ostaviti u životu nikoga kome smrtni čas njegov dođe; a Allah dobro zna ono što vi radite.''

Braćo! Gornja ruka koja daje, bolja je od one donje koja prima. Javna sadaka je dobra, ali je tajna još bolja. I svaka sadaka je dobra, ali je najbolja ona koja se udijeli jetimu (siročetu, djetetu koje nema oca). Jer svaka suza je teška, ali je jetimska najteža. S toga vas pozivam da danas poslije džume sakupimo pomoć za jednog jetima.

Ona se zove Dženita Halilović. Ima 14 godina i odličan je učenik. Upravo je krenula u deveti razred osnovne škole. Živi sa majkom u Kozluku kod Zvornika. U svojih 14 godina života, ni dana nije provela u svojoj kući, odnosno, živi kao podstanar u kući svoga amidže. Njen babo, koji je prošle godine u novembru preselio na Ahiret, nije uspio da izgradnju kuće privede kraju, jer nije imao stalna primanja, a od države je za svoj ratni staž mjesečno dobivao samo 5,84 KM, to jest, 3 €. Ponavljam! Mjesečno 3 €. Dženitina jedina želja jeste da se useli u svoju kuću, koja je inače ozidana i pokrivena, ali joj nedostaju unutrašnji radovi (voda, struja, malterisanje...) i, naravno, stolarija i namještaj. Zato pozivam sebe i vas da svojim dobrovoljnim prilogom pomognemo našoj Dženiti da ispuni ovu svoju želju i da joj na taj način barem jednu jetimsku suzu izbrišemo. Onu za ocem prolivenu, nažalost, nećemo moći.

Na kraju hutbe koristim priliku da vam prenesem apel IZ u Austriji, da u džamiju i dalje nastavimo dolaziti sa maskama i vlastitom serdžadom, te da izbjegavamo rukovanje i grljenje kako bismo smanjili mogućnost širenja zaraze, zbog čega su, inače, četiri džamije u Austriji trenutno zatvorene (dvije u Beču, te po jedna u Vorarlbergu i Gornjoj Austriji).

 

Molim Dragog Allaha da nas i naše porodice zaštiti od svakog zala i belaja i da nam omogući da i dalje uživamo u svojim blagodatima. Amin.

Jetimska suza.doc
Microsoft Word Dokument 43.5 KB